Araştırmacılar; drone, uçak ve arabalara 'örümcek hisleri' eklemek istiyor. Yani amaç, otonom araçlara kazaları önlemek için bir çeşit sensör eklemek. ACS Nano'da yayımlanan bir makalede, bir araştırma ekibinin, otonom araçlara örümceklerden esinlenmiş bir sensör eklediği yazıldı. Bu sayede araçların daha hızlı veri seçerek işlem yapmasına olanak sağlanacak.

Bir av, örümcek ağına konduğu zaman, örümceğin bacaklarındaki tüyler belirli bir frekansta titreşerek örümceği harekete geçirir. Ancak ağa bir toz tanesi konduğunda, örümceğin bacağındaki tüyler aynı frekansta titremez bu yüzden de örümcek harekete geçmez. Araştırmacılar da aynı buna benzer mekanizmaya sahip bir sensör geliştirmek istiyor.
Araştırmacıların geliştirdiği sensörler, harici bir güç ile karşılaştığında şekil değiştiriyor. Şekil değişimi, iletken partiküllerin birbirine yaklaşmasını sağlıyor ve bu sayede sensörlerin içinden elektrik yardımıyla sinyaller taşınıyor. Bu sinyaller, otonom sistemin nasıl hareket edeceğini belirliyor. Eğer araştırmacı ekip böyle bir sensörü kusursuz bir şekilde üretmeyi başarırsa, ileride kazalardan kolaylıkla kaçabilen otonom araçları görmeye ve kullanmaya başlayabiliriz.
Son Dakika › Teknoloji › Araştırmacılar, Otonom Araçlara 'Örümcek Hisleri' Vermek İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.