Falcon 9 Test Sırasında Patladı! - Son Dakika
Teknoloji

Falcon 9 Test Sırasında Patladı!

Falcon 9 Test Sırasında Patladı!

SpaceX şirketine ait Falcon 9 roketinin testleri sırasında "Merlin" isimli motorlardan biri patladı.

09.11.2017 16:40

SpaceX şirketine ait Falcon 9 roketinin testleri sırasında "Merlin" isimli motorlardan biri patladı. Kazada ölen ya da yaralanan olmadığını belirten şirket yetkileri, bütün testlerini askıya alıp soruşturma başlatsa da bunun takvimlerini etkilemeyeceğini söyledi. Sorunun ateşleme sisteminden mi yoksa başka bir şeyden mi kaynaklı olduğunu araştırıyor.

Uzay istasyonu için gerekli malzemeleri, teknoloji harikası uzay araştırma robotlarını kontrolsüz yanabilen devasa roketlerle uzaya çıkarmak gerçekten de büyük risk. Çünkü bu test de olduğu gibi herhangi bir aksilik çıkarsa veya çok ufak bir şey gözden kaçarsa böyle bir kaza havada yüklü haldeyken olabilir ve sivillere de zarar verebilir.

Falcon 9 patlamasına ne sebep oldu?



Patlayan roket Falcon 9 ilk aşamada dokuz motorun ateşlemesini yaparken bu ay ilk lansmanı planlana Falcon Heavy ilk şamada yirmi yedi motorun tamamını ateşlemesi bekleniyor. Yani Falcon 9 aslında bundan önceki bir çok görevini mükemmel bir şekilde gerçekleştirse de böyle bir kaza olması Falcon Heavy hakkında korkmamız mı gerektiriyor diye düşündürmüyor değil?

Geçtiğimiz mart ayında SpaceX şirketi daha önce kullandıkları bir roket motorunu uzaya haberleşme uydusu kullanmak için kullandı. Yani Falcon 9 bir defaya mahsus değil tekrar tekrar kullanılabileceğini kanıtlamış bir roket.

falcon 9

Roketler çok hızlı şekilde egzoz gazı çıkması prensibiyle çalışırlar. Biraz daha açmak gerekirse katı veya sıvı yakıtın 10 ila 200 bar arası basınçta yakılarak yine basınçlı bir şekilde bu egzoz sıvısı da ısı ile tekrar tekrar tepkimeye sokularak dar bir ağızdan basınçlı bir şekilde dışarı verilmesi ile oluşan itme kuvvetinden yararlanır.

Peki, neden bu kadar basınç bu kadar ısı gerekli diye düşünüldüğünde ise sadece bu cevap yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Tonlarca ağırlığındaki yükünü dünyanın çok yüksek olan kütle çekim kuvvetinden kurtarıp, hava direncine karşı gelip uzaya çıkmalı ve yörüngesini bulup yerleşmeli. Muazzam bir güç gerekli ki buda ancak muazzam yanma tepkimeleri olan bu tarz bir motorla gerçekleşebilir.

Kaynak: Shiftdelete

Son Dakika Teknoloji Falcon 9 Test Sırasında Patladı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement