HTC bir yandan One serisine yeni modeller çıkartırken, diğer yandan ise orta segmente Desire serisiyle hitap ediyor. Orta ve giriş segmenti satışlarda önemli bir destek. Tayvanlı üretici bunun farkında ve her yeni modelle birlikte Desire ailesini daha çok geliştirdi. Son çıkan phablet cihaz Desire 816 misafirim oldu. Kendisiyle uzun bir süre haşır neşir olduktan sonra mercek altına aldım. Phablet sınıfındaki 816 neler sunuyormuş? Birlikte bakalım.
Yüksek çözünürlüklü versiyonunu izlemek için buraya tıklayın.
Tasarım noktaları
Desire 816'nın kasası plastik, ama HTC burada yine ustalığını konuşturmuş. Görünüşü hoş ve kaliteli. Temeldeki One M7'ye benzer tasarım hatları dikkat çekiyor. Tasarımı daha önce incelediğim 610 ile hemen hemen aynı. Ama arada terslikler var. Terslik diye belirtirken gerçekten de böyle. 610'da sağda bulunan tuşlar 816'da sola geçmiş. Kapakçıkta aynı şekilde yer değiştirmiş. 5.5 inç'lik cihazdaki tuş yerleşimi yanlış olmuş. Güç tuşunun sol üstte yer alması düğmeye ulaşmakta zorluk çıkartıyor. Ses kontrol tuşu da aynı şekilde. Motion Launch olsa gene güç tuşuna tahammül edebilirim, ama böyle bir özellik de yok.
Kapakçık altında sim kart ve microSD kart girişleri yer alıyor. Sim kartın yerleştirilmesi bile 610'un tersi. Cihazın arka tarafı parlak, ön tarafı mat. Arka taraf elden kayabiliyor. Ön kısımda HTC'nin sevmediğim logosu ve yazılımsal tuşları bulunuyor. Haliyle bu kısım ekrandan çalıyor. Üreticilerin logolarını öne koymasına gerek yok. Zaten insanlar hangi markayı ve modeli kullandığını biliyor. HTC umarım şu öne logo koyma işinden yeni modellerinde vazgeçer.
#Sayfa#
Performans dansı
Phablet'te at bile koşturulacak 5.5 inç'lik 1280x720 çözünürlüğünde Super LCD 2 ekran yer alıyor. 267 PPI oranı var. Gönül 5.5 inç'lik bu ekranda 1080p isterdi, ama orta segment bir cihaz için 720p gayet yeterli. Ekrandan genel olarak memnun kaldım. HTC ekran konusunda takık bir üretici. Ekranı kendi süzgeçlerinden geçirip, makyajlarlar. Bu tabii ki iyi bir şey. Ortaya kaliteli ekranlar çıkıyor. Tonlar, renk doğruluğu güzel. Bazı telefonlarda uygulama kısa yolları ve duvar kağıdı sönük kalıyor, canlılık olmuyor. Desire 816'ta böyle bir durum yok. Ama phablet'in parlaklığı geri kalan noktaları kadar değil, orta şeker diyeyim. Parlaklığı sonuna kadar açsam da güneş altında biraz rahatsız olduğum zamanlar oldu. Dokunmatiğe gelince şüpheniz olmasın kazımatik veya basmatik bir ekran değil. Tam tersi son derece hızlı ve anlayışlı. Kullandığım süre içinde gecikme, tepkisiz kalma gibi sorunlar yaşamadım.
Derinlere inersek cihazın kalbinde Qualcomm Snapdragon 400'ün attığını görüyoruz. Cortex-A7 mimarili 4 çekirdekli 1.6 GHz'de çalışan bir yonga. GPU Adreno 305, RAM ise 1.5 GB. HTC illaki RAM'den kısmış. Bu muhteşem üçlü iyi bir performans ortaya koyuyor. Desire 816 böylece günlük kullanımda akıcı bir cihaz oluyor. Oyunlar konusunda genel olarak iyi, klasiklerimden olan Dead Trigger 2'yi Desire 816'da denedim. Düşük grafiklerde iyi oldu, ama detayları arttırınca performans biraz biraz tekledi. Grafikleri ağır oyunlarda 816'nın performansı biraz düşebilir benden söylemesi. Ancak normal oyunlarda gayet stabil ve hızlı. AnTuTu testinden 17083 puan aldı. Bu arada dahili depolama 8 GB, ama 128 GB'a kadar microSD kart desteği var. HTC'nin depolama alanında cimriliği tutmuş, keşke 16 GB olsaymış. Sonuçta Desire ailesinin en üst modeli.
Phablet'in bu kadar iyi olmasının diğer nedeni Sense 6. Tayvanlı üretici Sense 6'da iyi iş çıkardı, tabiri caizse optimizasyon fıstık gibi. Söylenenlere göre HTC, Sense 6'yı geliştirirken bazı temel alt yapı noktalarını sıfırdan yazmış. Sense 6'nın pek sevilmeyen kısımlarından biri arka plandaki siyahlığı. Belki yeni sürümde siyahlık ortadan kalkabilir. BlinkFeed'ten fazla söz etmeme gerek yok, farklı haber kaynaklarını ve sosyal ağları birleştiren bir merkez. TeknoKulis olarak BlinkFeed'te yer alıyoruz. Hazır arada şunu da cevaplayayım. Daha önce " Facebook'ta HTC Sense ile gönderildi" yazısı nasıl çıkartılır soruları gelmişti. BlinkFeed'in üç nokta kısmında oluştur kısmı var. Oluştura basıp Facebook veya diğer hesaplara mesaj atılabilir. Böylece Facebook'ta HTC Sense'le gönderildi çıkıyor. İşletim sistemi Android 4.4.2 KitKat.
#Sayfa#
Desire 816'nın öne çıkan kısımlarından biri de BoomSound özelliği. Ses performansı yüksek, ses temiz çıkıyor ve kesilmiyor. Film izlerken veya oyun oynarken keyifli oluyor. Eğer telefon standınız varsa telefonu ona dayayın filmi izleyin. Büyük ekran olmasının da diğer avantajlarından biri. BoomSound iyi hoş olsa da, aynısını kulaklık için söyleyemeyeceğim. Kulak kablosu sarmaşık gibi birbirine dolanan cinsten değil. Burası iyi, ama kulaklık başlıkları değiştirilmiyor, sert plastik. Ses kalitesi fena olmasa da, uzun süre kullanımda kulağı acıtıyor. HTC keşke kulaklık konusunda daha cömert davransaymışsın.
13 MP'lik ana kamera arka kısımda sola üste yerleştirilmiş. Altında flaş bulunuyor. Açıkçası kamera hoşuma gitti, hatta Desire 816 kendi sınıfı içinde en iyi kameralardan birine sahip diyebilirim. One M8 kullandığım için karşılaştırma yapma şansım oldu. Düşük ışıklı yerlerde Desire 816'nın performansı M8'e göre bana biraz daha düşük geldi. Phablet'in video kalitesi de iyi. Yavaş çekim ve hızlı HD (60 FPS) video çekim modları var. Kamera arayüzü gayet kullanışlı ve temiz. Çekim butonu altından hızlıca kamera, video ve özçekim (Selfie) modları arasında geçiş yapılabilir. Kamerada elle kontrol yok. İnternette okuduğum ilginç bir şikayet var. Bazı kullanıcılar kameranın sol üstte olmasından dolayı, phablet cihazı tutarken parmağının kamerayı kapatabileceğini, bu yüzden kameranın ortaya konumlandırılmasının daha iyi bir çözüm olduğunu belirtmiş. Ön kamera 5 MP. Kaliteli özçekimler yapabilirsiniz. Bolca özçekim yaptım.
#Sayfa#
Kullanıcılar için en önemli nokta kullanım süresi. Desire 816'nın pili 2600 mAh. Sabah işe gelirken ve akşam dönerken phablet'te yaptıklarımı size anlatayım. 3G bağlantısı sürekli açıktı, WiFi bağlantısı açıktı iş yerine geldiğimde WiFi'den bağlandım. Arada internete girdim, 3G bağlantısıyla iş yeri dışında yoldayken internette sörf yaptım. Arada Dead Trigger 2, Vector gibi birkaç oyun oynadım. Tabii ki sosyal ağlara girdim. Parlaklık ise yarının daha üstündeydi. Bu şekilde kullanımda 7.30-8 saat gibi bir süre ölçtüm. Kullanımı biraz daha düşürdüğümde (3G'yi aralıklı kullandım), parlaklığı mesela yarıya aldığımda veya daha azalttığımda, süre 9-10 saate kadar çıktı. Günlük bir kullanımla bir günü çıkartıyor diyebilirim.
Sonuç olarak HTC Desire 816 fiyat/perfomans cihazı değil. Büyük ekranı, kameraları, Sense 6 arayüzü, tasarımı ve BoomSound hoparlörleriyle öne çıkıyor. Donanımsal olarak da çok ön planda değil, ama bu donanım performansı kullanıcıyı yarı yolda bırakmaz daha götürür. Bununla birlikte HTC'nin çok ciddi bir güncelleştirme politikası var. Daha eskiden HTC güncelleme konusunda sabıkalıydı. Mesela Sensation modelini çok sevmeme rağmen güncelleştirme konusunda kısır kalan bir telefon oldu. Artık işler değişmiş durumda, güncellemeler veriliyor. Orta segmenttir es geçelim politikası yok. Desire 816 bu yüzden güncelleştirmeleri de alabilecek bir phablet. HTC Desire 816 memnun kaldığım bir cihaz oldu.
Son Dakika › Teknoloji › Htc Desire 816 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?