İd Software'da İşler İyi Gitmiyor Gibi - Son Dakika
Teknoloji

İd Software'da İşler İyi Gitmiyor Gibi

İd Software\'da İşler İyi Gitmiyor Gibi

Efsane stüdyoda çalışanlar, stüdyonun durumundan pek de memnun değil.

17.05.2014 00:02
Mahmut Saral - -

Oyun tarihinin en önemli markalarından bir tanesi olan id Software, zor günler geçiriyor. Özellikle Doom 3'ü çıkararak belki de son parlak günlerini yaşayan firma, ardından çıkardığı Quake 4, Wolfenstein, Enemy Territory Quake Wars ve Rage gibi yapımlarla istenileni verememişti. Tabii bu yapımlarda yan stüdyoların da parmağı bulunuyor.


id Software, yaklaşık 7 yıldır yeni bir Doom oyunu üzerinde çalışıyor. Ancak bu oyunda önemli bir seviye görülemedi. Yakın bir zamanda ZeniMax tarafından satın alınan stüdyo, ardından yeni Doom oyununun geliştirilme sürecinin başa alınmasıyla sıkıntılı sürecin devam ettiğini göstermişti.


6 yıldır üzerinde uğraşılan oyun için hemen her şeye yeniden başlanılmıştı ki şirketin beyni olarak gösterile John Carmack, istediği imkanlar kendisine verilmediği için stüdyodan ayrıldı ve Oculus Rift ekibine tam zamanlı geçiş yaptı. Birçok kişi, yeni Doom oyununu id Software için son şans olarak görüyor, çünkü yıllardır firmada büyük bir patlama yapacak adımlar atılmadı.


Peki id Software nasıl bir şirket?


Eskiden birçok kişinin rüyalarını süsleyen, oyun dünyasının merkezlerinden bir tanesi olarak görülen bu stüdyo, hala saygı görüyor, ancak görünüşe göre eski günlerinden çok uzak.


Bir zamanlar bu stüdyoda John Romero, Tom Hall, Andrian Carmack, Todd Hollenshead ve John Carmack gibi isimler vardı. Birçoğu oyun dünyası için çok önemli olan bu isimler, artık bu firmada yok. Dolayısıyla bu gibi insanların eksikliği çekiliyor diyebiliriz.


Glassdoor.com isimli sitede, firmalarla ilgili incelemeler yazılıyor. İncelemeleri yazanlar arasında daha evvel ilgili firmada çalışan ve hala çalışma hayatını ilgili firmada devam ettiren kişiler de var. id Software için 12 inceleme yazılmış ve bu incelemelerde genellikle iyi şeylerden bahsedilmiyor maalesef.


Yıllarını bu şirkette geçirmiş olan birçok eleman, şirketin artı yönleri olarak Doom, Quake ve Wolfenstein gibi oyunların hazırlandığı bu çatının çok önemli olduğunu, dolayısıyla burada çalışmanın bir hayalin gerçekleşmesi olduğunu belirtiyor. Ayrıca yine artı yönler olarak, ZeniMax'in çalışanlarına iyi paralar ödediği ve birçok kişinin kariyeri için burada birçok şeyi öğrenme şansını yakalayabileceği belirtiliyor.


Gelelim eksi taraflara. Çalışanlar, özellikle John Carmack gibi ekibe liderlik yapabilecek isimlerin stüdyodan bir bir ayrılmasını büyük kayıp olarak görüyor ve bu sebeple de id Software'da yönetimin kötü olduğundan, yetenek ve liderlik eksikliğinden bahsediyor. Geçtiğimiz yıllarda şirkette yaklaşık 150 kişi çalışıyorken şu an ekibin 50 civarına indirildiği ve hala yeni Doom oyunu için önemli bir yol kat edilemediği de bildiriliyor.


Bakalım id Software'ın geleceği ne olacak. Şimdi önümüzde QuakeCon 2014 var. Temmuz ayında düzenlenecek olan fuarda hem ödüllü turnuvaların hem de yeni oyun duyurularının yapılması bekleniyor...



Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji İd Software'da İşler İyi Gitmiyor Gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement