İnternette Dosya Paylaşımı Serbest Kalabilir - Son Dakika
Teknoloji

İnternette Dosya Paylaşımı Serbest Kalabilir

İnternette Dosya Paylaşımı Serbest Kalabilir

Çok tartışılacak yasa parlamentodan geçmeyi bekliyor.

24.07.2013 10:15

Finlandiya parlamentosu, yapacağı parlamento oylamasıyla dünyanın internet üzerindeki dosya paylaşımını tamamen yasal kılan ilk ülkesi olabilir. Halk tarafından parlamentoya sunulan yasa tasarısı kabul edilirse, internet üzerinde bir kişinin sahip olduğu dosyaları paylaşması yasal kılınacak.

Anayasal haklar kapsamında halkına yönetilmek istedikleri kanunları hükümete teklif etme hakkı sunan Finlandiya, dijital dünyayı son derece yakından ilgilendiren bir konuda önemli bir adım atmak üzere.

Anayasa’da yapılan son bir değişiklik kapsamında, Finlandiya halkı parlamentoda oylanmak üzere hükümete yasa teklifleri sunabilecek. Yasa tasarıları, 6 ay içinde 50 bin oy almaları halinde parlamentoda oylanacak.

Halk tarafından öne sürülen yeni telif hakkı yasası, oylama süresinin dolmasından bir gün önce gerekli sayıya ulaştı. Böylece, Finlandiya parlamentosu halk tarafından sunulan bir telif hakkı yasasını oylayacak ilk parlamento olacak.

‘The Common Sense in Copyright Act’ (Telif Hakkı Yasasında Sağduyu) adını taşıyan tasarı, telif hakkı cezalarını azaltırken adil kullanımı destekleyecek adımlar atılmasını sağlayacak, yapım sözleşmelerindeki açıklardan doğan haksız cezaları geçersiz kılacak ve bir kişinin sahip olduğu ürünleri kopyalamasına izin verecek.

Dosya paylaşımıyla ilgili suçların azaltılması, ev aramalarını ve şüpheli görülen kişilerin internet ortamında takip edilmesini de sonlandıracak.

OYLAMA 2014’TE YAPILACAK

Finlandiya’da geçtiğimiz yıl polis bir eve baskın düzenlemiş ve dosya paylaştığı şüphesiyle dokuz yaşındaki bir kız çocuğunun çizgi film karakteri Winnie the Pooh tasarımlı dizüstü bilgisayarına el koymuştu. Yaşanan olay, ülkede büyük tepki uyandırmıştı.

Torrent Freak sitesinin haberine göre, 4 milyon nüfuslu Finlandiya’da 50 bin oya ulaşan yasa tasarısı, gelecek yıl parlamentoda oylanabilir.

Finlandiya Elektronik Cephesi Derneği’nin (Effi) destek çalışmalarını sürdürdüğü yasa tasarısı, hayata geçmesi halinde Avrupa başta olmak üzere dünya genelindeki telif hakkı yasalarının tekrar gözden geçirilmesi için teşvik sağlayabilir.

Finlandiya’daki kitle kaynaklı çalışmalarla ilgilenen bakan Joonas Pekkane, TorrentFreak’e, “ Parlamento üyeleri yasa tasarısı hakkında açık... Telif hakkı yasaları milletvekillerine uluslararası lobiciler tarafından veriliyor. Eğer yasa tasarısı kabul edilirse, ağır yasaları çıkartmaya ve tüketici haklarını ihlal etmeye devam edecekler” dedi.

Kaynak: Star

Son Dakika Teknoloji İnternette Dosya Paylaşımı Serbest Kalabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement