Microsoft, PDC10’da Bulut Bilişimin Geleceğini Masaya Yatırdı - Son Dakika
Teknoloji

Microsoft, PDC10’da Bulut Bilişimin Geleceğini Masaya Yatırdı

Microsoft, PDC10’da Bulut Bilişimin Geleceğini Masaya Yatırdı

Microsoft'un Uygulama Geliştiricilere Yönelik Olarak Düzenlediği PDC10'da Yeni Teknolojiler Hakkında 100 Saatin Üzerinde Teknik Oturum Gerçekleştirildi.

10.11.2010 11:38

Konferansta, 20 bini aşkın kişiyle Windows Azure ile bulut bilişim üzerinden zengin uygulamaların nasıl geliştirilebileceği paylaşıldı.

Microsoft tarafından, 28 – 29 Ekim 2010 tarihleri arasında uygulama geliştiricilere özel düzenlenen Microsoft Profesyonel Geliştiriciler Konferansı'nda (PDC), bulut bilişim üzerinden zengin ve çok boyutlu cihaz deneyimi sunabilen uygulamaları nasıl geliştirebilecekleri örneklerle anlatıldı. Microsoft Redmond –Washington- merkezinde gerçekleştirilen konferans aynı zamanda internet üzerinden de canlı yayınlanarak 20 binin üzerinde kişiye ulaştı.

Açılış oturumunda Microsoft CEO'su Steve Ballmer ve Microsoft Sunucu ve Araçlar Bölüm Başkanı Bob Muglia, Microsoft platformunun nasıl geliştirildiği ve bilgisayar, telefon ve bulut bilişimin nasıl entegre edildiği konularında bilgi verdi. Microsoft'un bulut bilişimin güç ve erişimiyle internet ve yerel cihaz deneyimlerini birleştirdiğini belirten Ballmer, "Geliştiricilerin Microsoft'a inanması için daha iyi bir zaman hiç olmadı" dedi.

Her amaca uygun bir Hizmet Tabanlı Platform (PaaS) olan Windows Azure ile geliştiricilerin, tabanda yer alan altyapı veya sanallaştırma makinelerine değil, uygulamalarına odaklanmak için gerek duydukları hizmetlere sahip olabildiklerini belirten Bob Muglia ise, "Bir uygulamayı desteklemek için gereken tüm IT altyapısı, donanım, işletim sistemi ve araçlara sadece birkaç tıklama ile erişebileceğinizi düşünün. Windows Azure dünyadaki tüm geliştiriciler için çok sayıda fırsat sunuyor. Sunduğumuz PaaS ile müşterilerimizin yapacağı inanılmaz çalışmaları görmek için sabırsızlanıyoruz." diye konuştu.

Ayrıca konferansta, Windows Azure, Windows 7, Internet Explorer 9 ve Windows Phone 7'nin nasıl bir gelişme kaydettiği ve bu kapsamda geliştiricilerin hem bugün hem de gelecekte sahip olacağı fırsatların altı çizildi.

Pixar Animasyon Stüdyoları Windows Azure'u seçti

En çok sevilen animasyon filmlere ve karakterlere imza atan Pixar Animasyon Stüdyoları'nın Windows Azure'a geçisinin de anlatıldığı konferansta Azure'un ticari olarak piyasaya sürüleceği açıklandığından beri 20 bin başvuru aldığı belirtildi. Konferansta RenderMan uygulamasını sergileyen Pixar Animasyon Stüdyoları, hesaplama döngülerini gerektiğinde ölçeklendirmeye başvurarak Windows Azure sayesinde proje performansını nasıl arttırdığı, masraflı arka plan altyapı yatırım ihtiyacını ortadan kaldırarak daha etkin bir şekilde yönetmek için nasıl kullanmayı hedeflediğini anlattı.

Uygulamalar Bulut İçerisine Taşınıyor

Müşterilerin Hizmet tabanlı Platforma (PaaS) geçişine yardımcı olacak Windows Azure Sanal Makine Rolü ve Sunucu Uygulama Sanallaştırma adı verilen iki yeni özelik de bu konferansta duyuruldu. Windows Azure Sanal Makine Rolü, müşterilere Microsoft'un bulutunda bir Windows Server 2008 R2 oturumu çalıştırmalarına imkân sağlarken geliştiricilerin uygulamalarını bulut içerisine taşımalarını kolaylaştırıyor. Sunucu Uygulama Sanallaştırma ise geliştiricilere uygulama görüntülerini Windows Azure'a taşıma imkânı sunuyor ve bu sayede platformun yönetim imkânlarından faydalanmalarına yardımcı oluyor. Ayrıca hizmetlerin bir araya getirilmesini hızlandıran Windows Azure AppFabric Composition Modeli de tanıtılarak kurulum, test ve denemelerin büyük ölçüde kolaylaştırılmasına imkân veren Extra Small Windows Azure Instance ile yeni DataMarket'in (eski adıyla "Project Dallas") yer aldığı Windows Azure Marketplace de duyuruldu. Bugün ticari olarak erişilebilir olan Marketplace'in veri aboneliği sunan 35'ten fazla sağlayıcısı bulunuyor.

Her Mekan ve Her Cihazdan Erişim

Bulut bilişimin temel rolünün mekândan ve cihazdan bağımsız en iyi son kullanıcı deneyimi sunmak olduğuna dikkat çekilirken Microsoft'un geliştiricilere hem bulut hem de istemci uygulamaları değerlendirme ve bulutla mükemmel çalışan cihaz deneyimleri yaratma imkânı verdiği ifade edildi. Windows 7'nin ilk yılında 240 milyon lisansa ulaştığı belirtilirken; geliştiricilerin Windows Azure gibi bulut platformlar üzerinde çalışacak ve HTML, JavaScript kullanılarak farklı platformları kapsayacak yeni Windows uygulamaları geliştirebileceklerinin altı çizildi.

100 Saatin Üzerinde Eğitim

Konferansı izleyen yazılım geliştiriciler Windows Azure, Windows Phone 7, SharePoint, Internet Explorer 9 ve Visual Studio gibi Microsoft teknolojileri ve aynı zamanda PHP ve HTML5 gibi sektör dilleri ve teknolojileri hakkında 100 saatin üzerindeki oturumlara ve Channel 9 mülakatlarına erişim imkânına sahip oldu. Bu yılki konferansta gerçekleşen sunum ve teknik oturumlara http://www.microsoftpdc.com adresinden erişilebilir ve açıklanan Windows Azure yol haritası hakkındaki yeni özellikler, yetenekler de dahil olmak üzere tüm bilgilere http://www.microsoft.com/presspass/presskits/cloud/docs/MSPDCFS.docx adresinden ulaşılabilirsiniz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Teknoloji Microsoft, PDC10’da Bulut Bilişimin Geleceğini Masaya Yatırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement