Nvidia Geforce Gtx 760 Ekran Kartı - Son Dakika
Teknoloji

Nvidia Geforce Gtx 760 Ekran Kartı

Nvidia Geforce Gtx 760 Ekran Kartı

Nvidia'nın yeni fiyat performans ürününü test merkezimizde ağırladık.

16.07.2013 11:00

Mahmut Saral - - Nvidia firmasının son dönemde satışa sunduğu GTX 770 ve 780 model ekran kartlarının ardından, şimdi de orta seviyede, fiyat performans kartı olan GTX 760 satışa sunuldu. GeForce GTX660 ile aynı Kepler mimarisini kullanan ve aslında o kartın biraz daha geliştirilmiş sürümü olan GTX 760, bakalım bizim testlerimizde nasıl performanslar göstermiş.

Önce tasarım

İncelemek için ofisimize ulaşan GTX 760, referans modeli bir kart olduğu için, piyasada satılacak kartların biraz daha farklı ve zengin tasarımlarda olacağını söyleyebiliriz. Tabii ki bu farklılık, soğutma sistemlerinden performans oranlarına kadar değişiklikler gösterebilir. Ne de olsa Nvidia çipsetini kullanarak ekran kartı hazırlayan birçok firma bulunuyor. Neyse...

Ürünün büyük boyutları dikkat çekiyor. Kullanmak için büyük bir kasanız ve içinde de geniş bir yer olmasında yarar var. Tasarım olarak büyük bir kart gibi görünse de, aslında bu boyutların büyük kısmını plastik kaplama ve plastik maddeyle yapılmış fan oluşturuyor. Kartın boyutları: 24.13cm uzunluğunda, 11.11cm yüksekliğinde, iki slot kaplayacak kalınlıkta.

GTX 760'da iki adet DVI, bir tane DisplayPort ve bir tane de HDMI bağlantı girişi bulunuyor. Kartın üst tarafında, SLI bağlantı noktası var. Bu sayede birden fazla kartı kullanabiliyorsunuz. Devamında fıstık yeşili renkte GeForce yazısı ve hemen yanında da güç bağlantısı bölümü yer alıyor. Siyah ve sade bir tasarımda olduğunu söyleyebiliriz bu referans kartın.

#Sayfa#

Teknik özellikler

Sisteme yeni takviye

Ekran kartını yerleştirdiğimiz sistemimizde Intel Core i7 3.4GHz değerinde işlemci, 16GB RAM, Asus P8Z77-V LX ana kart ve Windows 7 64bit işletim sistemi bulunuyor. Ekran kartının anakartta iki slotu işgal edecek kadar yer kapladığını tekrarlayalım.

Sistemi açtığımda, ilk etapta ekran kartını iki monitörle çalıştırdım. Görüntü gayet akıcıydı, herhangi bir sorun yaşamadım. Ardından da sisteme, HP'nin 23 inçlik iPS monitörü 23xi'i dahil ettim. Böylelikle oyun testlerinde daha güzel görüntüler elde edebilirdim. Ha unutmadan, ekran kartı sürücüleri olarak da Nvidia'nın son 320.49 sürücülerini kurmuştum. Birçok oyuncu, son güncellemelerde sıkıntılar yaşadığını belirtiyor, ancak ben bir sorunla karşılaşmadığımı belirteyim.

Her şeyi hazırladığımızda, tablo tam da böyle oluyor:

Bahsettiğimiz sistemle, Rage, Crysis 1 ve Bioshock Infinite gibi oyunları, tüm ayarları en yüksekte, DX11 modları da dahil olmak üzere (destek veren oyunlarda) açık bir şekilde oynayabildim. Önemli bir performans sorunu yaşamadığımı belirtmeliyim. GTX 760'ın seçtiğim bu üç oyunun motorları rahatlıkla çalıştırabiliyor olması gayet iyi. Zira üçü de birbirinden farklı motorlar ve güçlü motorlar. Aralarında en yaygın kullanılan motor Unreal 3 (Bioshock Infinite). Son dönemde en çok sorun çıkaranı id Tech 5 (Rage) ve PC'leri en çok zorlayan motorlardan olan Cry Engine 2 (Crysis 1). GTX 760, toparlayacağınız iyi bir sisteme yine iyi bir "tamamlayıcı parça" olarak katkı sağlayacaktır. Şimdi de gelin, benchmark test sonuçlarına bir göz atalım...

#Sayfa#

Ne kadar güçlü bir oyunu çalıştırıyor olursanız olun veya ne kadar güçlü bir 3D program açarsanız açın, fanlı bir yapısı olmasına rağmen GTX 760'ın neredeyse tamamen sessiz çalışması sizi mest edecektir. Bu gerçekten çok güzel bir özellik ve üstelik, kartın üzerine fazla yük binse bile çok fazla ısınmıyor. Kepler mimarisini kullanan kart, Nvidia'nın Boots 2.0 teknolojisi sayesinde gerektiği yerlerde performans artırmayı ve diğer donanım parçalarıyla uyumlu bir şekilde çalışmayı çok iyi biliyor.

Fire Strike - Yüksek ayarlardaki sonuçlar

Fire Strike - En yüksek ayarlardaki sonuçlar

#Sayfa#

3D Mark 11 - Ayarlar en yüksekteyken elde edilen sonuçlar

Performans modundayken elde edilen en yüksek sonuçlar

#Sayfa#

Unigine Heaven Benchmark 4.0 test sonuçları

#Sayfa#

Sonuca gelecek olursak...

GTX 760, sessiz çalışması ve performanslı yapısıyla dikkat çekiyor. Fiyat performans (349 dolar + KDV) arayan birçok kullanıcı için iyi bir tercih olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca altta gördüğünüz grafikte de, GTX 660'dan biraz daha iyi olduğunu görüyorsunuz. Sonuç olarak, eğer elinizde günümüz oyunlarını rahat çalıştırabilecek bir ekran kartı yoksa, yeni bir kart olarak GTX 760'ın iyi bir tercih olduğunu söyleyebiliriz. Ancak GTX 660 veya dengi bir karta sahipseniz, bu yeni kartı almanıza pek de gerek yok doğrusu.

#Sayfa#

Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Nvidia Geforce Gtx 760 Ekran Kartı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement