Samsung Gear S - Son Dakika
Teknoloji

Samsung Gear S

Samsung Gear S

Samsung'un nano sim kart destekli ve kavisli Super Amoled ekranlı akıllı saati test merkezimizde.

13.01.2015 21:14
Mahmut Saral - -

Tıpkı akıllı telefon ve tabletler gibi akıllı saatler de gelişimlerini sürdürüyor. Akıllı saat pazarındaki en önemli oyunculardan olan Samsung, kısa süre önce teknolojiseverlerin beğenisine sunduğu Gear S isimli modeliyle yalnızca akıllı saat deneyimi değil, aynı zamanda bir nevi bilekte telefon deneyimini de vadediyor.


Tasarıma ilk bakış


67 gram ağırlığındaki Samsung Gear S, ilk bakışta kavisli ve büyük Super Amoled ekranıyla dikkat çekiyor. Bu ekranın etrafını saran kayış, alt tarafta metal bir kelepçeyle desteklenmiş. İsterseniz bileğinize göre ayarlama yapabiliyorsunuz.


Samsung, önceki birçok saat modelinde olduğu gibi bu modelinde de ön kısımda Samsung logosuna yer vermemiş. Saatte fiziksel olarak yalnızca ön taraftaki home - ana ekran tuşu dikkat çekiyor. Diğer birçok detay ise, arka tarafta konumlandırılmış.


Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.



Saatin arka tarafına bakmadan önce, kayışı çıkarabildiğimizi belirtelim. Saatin çerçevesinden tutup kayışları aşağıya doğru çekerseniz, saatin rahatlıkla çıkarılabildiğini göreceksiniz. Samsung, hem kullanım kolaylığı hem de farklı renklerde kayışlar kullanabilmemiz için böyle bir yönteme başvuruyor. Ancak an itibarıyla cihazın yalnızca siyah ve beyaz renk seçenekleri olduğunu belirtelim. İncelediğimiz ürünün kayışı beyaz renkte ve bir süre sonra kir tutabiliyor. Temizlemek için nemli bezden yardım alabilir, hatta saati kayıştan ayırmadan su altında temizleyebilirsiniz. Gear S, IP 67 sertifikasına sahip, dolayısıyla suya ve toza karşı sağlam bir duruş sergiliyor. Saati 1 metre derinliğe kadar suda yarım saat boyunca kullanabiliyorsunuz.



Sim kart girişi var


Cihazın arka tarafına geldiğimizde, akıllı saatlerde pek alışık olmadığımız bir detayla karşılaşıyoruz. Evet, Gear S'te bir nano sim kart girişi bulunuyor. Bu girişi, cihazın kutusunda gelen ufak bir araç yardımıyla açabiliyor ve sim kartınızı yerleştirebiliyorsunuz. "Bu ne anlama geliyor?" diyecek olursanız, bu saati bir telefona bağlı kalmadan, daha doğrusu başlı başına bir telefon olarak da kullanabilirsiniz. Detaylarından birazdan söz edeceğim.


Arka tarafta dikkat çeken bir diğer detay ise, kalp ritminizi ölçen sensör ve şarj için bağlantı noktası.


Tasarım hakkında sözlerimizi toparlamamız gerekirse...


Gear S, önceki Gear modelleriyle kıyaslandığında daha şık, daha sportif bir görünüme sahip. Suya ve toza karşı dayanıklı olan cihaz, aynı zamanda kavisli büyük Super Amoled ekranıyla da dikkat çekiyor. Bu ekran birçok kişi için gerçekten "büyük" olarak görülebilir ve bu yüzden pek sevilmeyebilir. Ancak kavisli olarak tasarlanması hem güzel bir görüntü sunumunu sağlıyor hem de olabildiğince bileğinizi sardığı için rahatsızlık hissini ortadan kaldırıyor. Hem sol hem de sağ bilekte rahatlıkla kullanılabiliyor. Fiziksel bir home tuşuna yer verilmesi de kullanımı kolaylaştırmış. Ve evet, Gear S'te kamera yer almıyor.


#Sayfa#


Niye kamera yok?


Gear S'i önceki Samsung modelleriyle yan yana getirdiğimizde merak edilen bir konu var, ki o da kamera. Önceki Gear modellerinde kamera da yer alıyordu ve böylece kısa süreli videolar çekebiliyordunuz. Gear S'te ise kamera bulunmuyor. Samsung yetkilileri, özellikle toplu taşıma araçları ve restoranlar gibi mekanlarda "gizli kamera" hissi uyandırabileceğini düşündükleri ve kullanıcıların da akıllı saatlerde kameraları pek tercih etmedikleri için bu kez kamera özelliğini kullanmadıklarını belirtmişti. Yine de burada asıl tercih, ihtiyaçları doğrultusunda hareket edecek tüketicilere düşüyor.


Kurulum


Cihazı kutudan çıkardığımızda Almanca ibarelerler karşılaştık, ancak ülkemizde satılan modeller direkt olarak Türkçe dil desteğiyle geliyordur muhtemelen. Saati kullanmaya başlayabilmemiz için öncelikle bir Samsung telefonla eşleştirmemiz gerekiyor. Tizen işletim sistemi bulunan Gear S, Bluetooth 4.1 ile bağlanacağı telefonda en az Android 4.3 ve 1.5GB RAM'e ihtiyaç duyuyor. Ve evet, bu akıllı saati Samsung telefonlarının dışında telefonlarla kullanamıyorsunuz.


Saat ile telefonunuzu eşleştirirken telefonunuzdan Samsung'un Galaxy Apps mağazasına gitmeli ve Samsung Gear uygulamasını ücretsiz olarak telefonunuza kurmalısınız. Böylece saatinizin bildirimlerinden temasına, uygulamalarına kadar birçok unsurunu telefonunuz üzerinden yönetebilirsiniz.



Kurulumu tamamladıktan sonra da isterseniz Bluetooth aracılığıyla telefonunuza bağlantılı olarak kullanın, isterseniz de bağlantıyı kapatıp, nano sim kart ile saatinizi tek başına kullanın. Siz nasıl isterseniz...


2 inç ekranda Tizen keyfi


Saatin büyük bir ekranının, daha doğrusu büyük bir çerçevesinin olduğunu söyleyebiliriz. 2 inç değerde 360 x 480 çözünürlük sunan Super Amoled ekran, gerçekten bir akıllı saat için başarılı diyebileceğimiz görüntü kalitesine sahip. Samsung'u çerçeveyi daha büyük tutmasının bir sebebi ise, kullanıcıları büyük konsepte alıştırmak olabilir. Zira Gear S'in ekranıyla çerçevesi arasında dikkate değer boşluklar var ve önümüzdeki yıllarda çıkacak saatlerde aynı çerçeve boyutu korunabilir ve bu boşluklar da daha büyük ekranlarla kapatılabilir.


Saatin ön alt tarafında yer alan fiziksel home tuşu, saati uyku moduna alıyor, moddan çıkarıyor ve bir şeylerle uğraştıktan sonra bastığınızda sizi ana ekrana geri getiriyor. Bu tuşu bir kenara bırakırsak, geriye kalan birçok şeyi ekrana dokunarak yapıyorsunuz. Ekranı sağ tarafa kaydırarak bildirimleri görebilir, sol tarafa kaydırarak haberler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Üstten aşağıya doğru kaydırdığınızda ses ve parlaklık seviyesi gibi ayarları görüyor, aşağıdan yukarıya doğru kaydırdığınızda da uygulamalarla karşılaşıyorsunuz.


#Sayfa#


Samsung'un üzerinde uzun süredir çalıştığı Tizen işletim sistemini kullanan saat, akıcı bir performans sergiliyor. Çift çekirdekli 1GHz işlemci, 512MB RAM ve 4GB dahili belleği bulunan saatin akıcı ve anlaşılır bir arayüzü olduğunu söyleyebiliriz. Telefon, e-mail, mesajlaşma, S Health, Alarm, Galeri ve Müzik Çalar gibi uygulamaların yanında, Here Gezgin ve Nike Running gibi dikkat çekici uygulamalar da kurulu olarak geliyor.


Tabii daha fazla uygulama indirme imkanınız da var. Bunu da Samsung telefonunuz aracılığıyla Samsung Gear Apps'e bağlanarak gerçekleştirebiliyorsunuz. An itibarıyla markette işe yarar olarak pek uygulama bulunmuyor, ancak zaman içinde artış gösterecektir diye düşünüyoruz.


Neler yapabiliyoruz?


- Gear S ile kendinize bir egzersiz programı hazırlayabiliyor; adımlarınızı, yaktığınız kaloriyi ve uykunuzu takip edebiliyorsunuz. UV ışınlarını ölçerek cildiniz için önlem Cihazın arka kısmında yer alan kalp ritmi ölçme sensörü, yorgunluk düzeyiniz hakkında sizi bilgilendiriyor. Adımsayarın tuttugu verilerin hemen hemen doğru veriler olduğunu söyleyebiliriz.


- Bağlantılı olduğumuz Samsung telefonumuzdan bildirimler alabiliyoruz. Örneğin bir SMS mesaj geldiyse, bu konu hakkında uyarılıyoruz. Facebook ve Google+ gibi platformlardan da bildirimler geliyor ve saat ekranında bu bildirimlere tıklayarak "telefonda göster" derseniz, telefon ekranınız otomatik olarak bildirimin kaynağını açıyor.



- Akıllı saatimizde 4GB'lık dahili hafıza bulunuyor. Bu hafızayı müzik ve fotoğraf depolamak için kullanabiliyoruz. Eğer isterseniz Bluetooth üzerinden telefonunuzdaki şarkıları ve fotoğrafları saatinize aktarabiliyorsunuz. Fotoğraf görüntüleme denildiğinde 2. inç ekran gözünüze ufak görünmesin. İsterseniz detayları daha iyi görebilmek için ekranda fotoğrafları büyütebiliyorsunuz da.


Ve gelelim telefon özelliğine...


Gear S'i isterseniz bir telefon gibi kullanabiliyorsunuz. Nano sim kart ile kullanılabilen saat, size "ikinci bir telefon" olarak eşlik edebilir. Sim kart takılıyken başka bir cihaza gerek kalmadan bu saat üzerinden aramalar gerçekleştirebiliyor, mesajlar atabiliyorsunuz. Pek kullanışlı olmasa da saatin mesajlar için klavyesi de var. Hem sizin hem de karşı tarafın sesleri net bir şekilde anlaşılıyor, ama tabii ki bu görüşmeler sanki telefonda sesi hoparlöre vermişsiniz gibi gerçekleşiyor. Bu sebeple de bu saatle toplu taşıma araçları ve restoranlar gibi kalabalık ortamlarda görüşmeler yapmak uygun değil. Daha rahat olması için isterseniz uyumlu bir Bluetooth kulaklık kullanabilirsiniz.


#Sayfa#


Saati telefonunuzla bağlantılı kullandığınızda da yine mesaj bildirimlerini saatinizde görebiliyor, gelen aramaları saatiniz üzerinden cevaplayabiliyor veya reddedebiliyorsunuz. Saatiniz telefonla Bluetooth üzerinden bağlantılıyken telefondan yaklaşık 15 metre uzaklığa kadar bağlantısını korumayı başarabiliyor. Böylece size bir arama veya bildirim geldiğinde bunu telefondan uzaktayken de saatinizden rahatlıkla takip edebiliyorsunuz.


Ve evet, saatinizde bir sim kart var. Saatinizi bağladığınız telefonunuzda da bir sim kart var. Yani 2 farklı hat ve ikisini de aynı anda kullanabiliyorsunuz.


Şarj süreleri nasıl?


Nano sim kart girişi bulunan telefon, sim kart takılıyken ve Bluetooth ile telefona bağlantı özelliğini kullandığınızda size 1 günlük kullanım sunuyor. Saatin üzerinde 300mAh batarya var. Bu bataryayı şarj etmek için bir de aparatı var, ki bu aparatın da üzerinde 350mAh batarya bulunuyor. Yani isterseniz bu aparatı doldurup, daha sonra kabloya gerek kalmadan da akıllı saatinizi şarj edebiliyorsunuz.


Gear S'i sim kart olmadan, Bluetooth bağlantısıyla kullanırsanız ise, kullanım yoğunluğuna bağlı olarak 2-3 günlük bir batarya ömrü karşılıyor sizi. İlk akıllı saat modellerinin şarjlarının birkaç saat içinde bittiğine tanıklık ediyorduk. Şimdi ise batarya süresi konusunda günler üzerine konuşabiliyoruz.



Isınıyor mu?


Saati kullandığım yaklaşık 1 haftalık süreçte dikkate değer ciddi bir ısınma ile karşılaşmadım. Sim kart kullanıyor ve aramalar gerçekleştiriyorsanız, ufak çapta ısınmalar olabiliyor, ki bu da sorun edecek boyutlarda değil.


Son sözlere gelecek olursak


Samsung Gear S, özellikle 2. inç büyüklüğündeki kavisli Super Amoled ekranı ve sim kart desteğiyle ön plana çıkan bir akıllı saat modeli. Tizen işletim sistemini kullanan cihaz, önümüzdeki günlerde artan uygulama desteği sayesinde daha işlevsel bir görünüm kazanacaktır. Kayışının rahatlıkla çıkarılabiliyor olması, su ve toz gibi etkenlere karşı dayanıklı olması da Gear S'i kullanışlı ve sağlam ürünlerden bir tanesi haline getiriyor.




Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Samsung Gear S - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement