İnsanlara enerji veren temel madde şeker ise, neden piller için de aynısı geçerli olmasın? Virginia Tech'te yer alan araştırmacılar, yakıt hücresi denilebilecek bir teknoloji üzerinde çalışıyorlar ancak bu hücreler, hidrojen yerine bir çeşit şeker karışımı kullanıyor. Şeker ile çalışan piller üzerinde başka çalışmalar da yapılmıştı ancak bu çalışmanın sahip olduğu enerji yoğunluğu, diğerlerini gölgede bırakacak cinsten. Başka bir deyiş ile, tekrar doldurulmadan önce çok daha uzun bir süre işlevini gerçekleştirebilme kapasitesine sahip.
Virginia Tech biyolojik sistemler mühendisliği yardımcı profesörü Y.H. Percival Zhang, konuyla ilgili "Şeker, doğada, mükemmel bir enerji depolama bileşimidir. Bu doğal gücü, çevre dostu bir yöntem ile kullanarak pil üretmeye çalışmamız, oldukça mantıklı bir hareket" diyor.
En temel hali ile açıklanacak olursa, pil, maltodextrin ile havayı birleştirerek elektrik ve su üretilmesini sağlıyor. Burada yaşanan yenilikler ise, Zhang'in kullandığı enzimlerden geliyor.
Virginia Tech'ten gelen daha detaylı açıklama ise şu şekilde: "Zhang ve çalışma arkadaşları, şekerin tüm potansiyelini kullanarak elektrik üreten, doğal olmayan bir enzim yolu geliştirdiler. Daha sonra ise, klasik bataryalarda kullanılan platin yerine düşük maliyetli biyo-katalist enzimleri kullanıldı."
Eğer çalışma, zaman tablosuna uygun ilerlerse, bu şeker pilleri, sadece birkaç yıl içerisinde elektronik ürünler için kullanılan ilk seçenek haline gelebilirler. Bu piller ile, her yıl büyük miktarlarda yaratılan pil çöplerinin miktarı azalabilir.
Son Dakika › Teknoloji › Şeker Gibi' Piller Geliyor! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?