Avrupa Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan İplik, dış kulak yolunun nemli, sıcak ve karanlık olduğunu belirterek, "Bu ortam bakteri ve mantarların oluşması ve gelişmesi için oldukça müsait olduğundan, dış kulak yolu enfeksiyonlarına çok sık rastlanır" dedi.
Normalde dış kulak yolunun asidik ph değeri ile enfeksiyonlara karşı dirençli olduğunu kaydeden Op. Dr Hakan İplik, "Yaz aylarında dış kulak yolu enfeksiyonlarının daha çok görülme sebebi işte bu asidik ortamın çeşitli sebeplerle (aşırı sıcaklık, terleme, ıslaklık ve kulak karıştırma) alkali hale gelmesiyle bakteri üremesinin kolaylaşmasıdır" diye konuştu.
"İLK BELİRTİ AĞRIYA DÖNÜŞEN KAŞINTIDIR"
Hakan İplik şöyle devam etti: "Klinik olarak ilk belirti, hassasiyet ve ağrıya dönüşen kaşıntıdır. Nadiren akıntı eşlik edebilir. Otoskopik muayenede dış kulak yolu ödemli, kızarık ve dardır. Externalotit tedavisi dış kulak yolunun dikkatli temizlenmesi, antiseptik ortamı asidifiye edici veya antibiyotikli ve kortizonlu damlalar kulağa damlatılır. Bazen tedaviye sistemik antibiyotikler eklenebilir."
Op. Dr. Hakan İplik konuşmasının sonunda, "Hastalıktan korunmak için hastalar dışkulak kanalına herhangi bir manipülasyon yapmamaları, tüm vakalarda kulağa su girişi yasaklanmalı, su teması olmuşsa kulak dikkatli kurulanmalıdır" uyarısında bulundu. - ADANA
Son Dakika › Yaşam › Kulakta Mantar Oluşumuna Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?