Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, "Yapılan araştırmalar 5 tip kanser türünün önemli sebzeler, özellikle karalahana tüketiminin azalması durumunda ortaya çıktığını göstermiştir. Bunlar; akciğer kanseri, kolon kanseri, over kanseri, prostat kanseri, idrar torbası kanseridir" dedi.
Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, bağışıklı sisteminin güçlenmesini sağlayan sebzeler ile ilgili bilgi verdi. Bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler hakkında bilgi veren Güler, "Pırasa, damarlarımızda hasara yol açan aşırı reaktif oksijen moleküllerinin zararları da dahil olmak üzere kan damarlarımızın iç yüzeylerini sürekli olarak hasarlara karşı koruyucu olan önemli miktarda flavonoid kaempferol içermektedir. İlginçtir ki kan damarlarının korunmasında etkili olan mekanizmalardan biri, doğal olarak oluşan ve kan damarlarının genişlemesi ve dinlenmesini (relaks olmasını) sağlayan nitrik oksidin (NO) üretiminin artışını sağlarken, bunun yanı sıra NO'nun üretimini engelleyen bir madde olan asimetrik dimetilargininin (ADMA) de üretimini azaltmaktadır. Çan biberi bir C vitamini deposudur (bir kapta 175 miligram). Bu tipik bir portakalda bulunan C vitamin miktarından iki kat fazladır. Çan biberi aynı zamanda başka bir antioksidan vitamin olan E vitamini kaynağıdır. Bu geleneksel antioksidan vitaminlere ek olarak çan biberi aynı zamanda başka bir antioksidan minerali olan manganez deposudur. Çan biberinin C vitaminin ve karotenoidlerin kullanılabilirliğini en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, bu şaşırtıcı sebzenin olgunlaşmasına izin verin. Son çalışmalar çan biberinin C vitamini içeriğinin ve karotenoid içeriğinin olgunlaşmasıyla artış göstermiştir. Çan biberinin C vitamini ve karotenoid içeriği artıkça, büyük sağlık avantajları kaynağı olan toplam antioksidan kapasitesi de artar" dedi.
Güler, konuşmasına şöyle devam etti:
"Diğer sebze gruplarında olduğu gibi, karalahanada diğer sağlık durumlarına nazaran daha çok kanser ile ilişkisi incelenmiştir ve çok duyarlı sonuçlara ulaşılmıştır. Karalahananın besin zenginliğinin üç alanda etkili olduğu saptanmıştır. Antioksidant, antiinflamatuar, antikanser. Yapılan araştırmalar 5 tip kanser türünün önemli sebzeler, özellikle karalahana tüketiminin azalması durumunda ortaya çıktığını göstermiştir. Bunlar; akciğer kanseri, kolon kanseri, over kanseri, prostat kanseri, idrar torbası kanseridir. Yapılan çalışmalar karalahana tüketiminin bu kanser türleri üzerinde koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir. Karalahana içerisindeki iki çeşit antioksidant bileşeni ile kansere karşı koruyucu etki yapar. Bunlar; karotenoid ve flavanoidlerdir. Karotenoidlerde bulunan lutein ve beta karoten maddeleri antioksidanttır ve karalahanada mevcuttur. Araştırmalar karalahanada bulunan bu iki çeşit karotenoidin, kara lahana tüketilmesi durumunda kanda arttığını göstermiştir. Bu bulgular çok önemlidir. Çünkü vücudu oksidatif strese karşı korumak için lutein ve beta karoten anahtar besin kaynağıdır. Oksidatif stres arttıkça, katarakt, aterosklerosiz ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı riski de artmaktadır. Pek çok kronik sağlık problemi ve kanser oksidatif stresle ilişkilidir." - ANKARA
Son Dakika › Yaşam › Pırasa, Çan Biberi ve Karalahana Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?