Prostatta Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor - Son Dakika
Yaşam

Prostatta Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Prostatta Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Doruk Sağlık Grubu Özel Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tuğrul Türker, “Her yıl kanser teşhisi konulan üç erkekten biri prostat kanseri. Erken teşhis ile her hastalık gibi bu hastalığın da önüne geçilebilir” dedi.

19.06.2014 12:25

Doruk Sağlık Grubu Özel Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tuğrul Türker, "Her yıl kanser teşhisi konulan üç erkekten biri prostat kanseri. Erken teşhis ile her hastalık gibi bu hastalığın da önüne geçilebilir" dedi.

Erkeklerin ileri yaşlarda karşılaştıkları en büyük problemlerden biri olan prostat hastalığının idrarda yanma, idrar yaparken zorlanma, bel, kalça ve kemik ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tuğrul Türker, "Prostat, erkek üreme sisteminin bir bölümüdür. Rektumun (kalın bağırsağın son kısmı) önünde ve mesanenin altında yerleşmiştir. İdrar akımını sağlayan üretra (idrar yolu) prostat tarafından çevrilmiştir. Sağlıklı prostat bezi bir ceviz büyüklüğündedir ve seminal sıvının bir kısmını üretir. Ejekülasyon esnasında seminal sıvı spermlerin dışarı atılmasını sağlar. Erkek hormonları (androjenler) prostatın büyümesini sağlar. Testisler testosteron dahil olmak üzere erkek hormonlarının esas üretim yeridir. Prostat aşırı büyüdüğü zaman üretraya baskı yaparak idrarın mesaneden penise akımını yavaşlatır ya da durdurur" diye bilgi verdi.

Prostat kanserinin bulaşıcı olmadığını ve insandan insana geçmediğini belirten Op. Dr. Tuğrul Türker, 40 yaşından sonra büyümeye başladığını, babada ve erkek kardeşte görülmesi, yaşın ilerlemesi gibi vakaların prostat hastalığı riskini arttırdığını söyledi.

Prostat kanserinin erken safhada hiçbir belirtisi olmayacağı gibi ileri safhada ereksiyon zorluğu, semende veya idrarda kan, sırt, bel, kalça ve uyluk ağrıları ile hastalığın kendini gösterdiğinin altını çizen Op. Dr. Tuğrul Türker "Hastalığın belirtileri idrar yapamama, idrar yapmaya başlama ya da durdurmada zorlanma, sık sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma, idrar akımında zayıflama, kesik kesik zorlanarak idrar yapma, ağrılı idrar yapma şeklinde olabilir. Bu belirtiler kanser dışı sebeplerle (iyi huylu prostat büyümesi, enfeksiyon gibi) de bağlı olabilir. Hasta bu belirtilerden şikayet ettiğinde mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmalıdır. Prostat kanserinin belirtileri ortaya çıkmadan erken teşhisi için bazı tarama yöntemleri kullanılır. Bu tarama yöntemlerinin 40 yaşın üzerinde ailesinde prostat kanseri olan kişiler ve 50 Yaşın üzerindeki erkeklere periyodik olarak yılda bir uygulanması tavsiye edilmektedir. Ancak prostat muayenesinden o kadar çok çekiniliyor ki, hastalık şiddetlenene kadar göz ardı ediliyor. Bu gibi ihmaller sonucu prostat kanseri teşhisi gecikebiliyor. Erken teşhis ile her hastalık gibi prostat kanserinden hasta tamamen kurtarılabilir" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Prostatta Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement