Şeker Hastalığı Böbrek Yetmezliğini Tetikliyor - Son Dakika
Yaşam

Şeker Hastalığı Böbrek Yetmezliğini Tetikliyor

Şeker Hastalığı Böbrek Yetmezliğini Tetikliyor

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.

13.06.2013 12:11

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halim Yılmaz, diyabet hastalarını, hastalıkla birlikte gelen önemli hastalıklara karşı uyardı.

Diyabet hastalığı, beraberinde birçok rahatsızlığı da getirdiğine dikkat çeken Dr. Halim Yılmaz, özellikle böbrek yetmezliği rahatsızlığının olumsuz yansımalara zemin hazırladığını söyledi.

Böbreğin normalde yaptığı görevlerin kaybına böbrek yetmezliği dendiğini kaydeden Dr. Halim Yılmaz, "Böbrek yetmezliği geliştiğinde böbreklerin görevlerinde önemli aksamalar olur. Sağlıklı bir böbrek Zararlı (toksik) maddelerin vücuttan idrar yoluyla uzaklaştırılması, fazla suyun uzaklaştırılması, kan basıncının (tansiyon) kontrol edilmesine yardım, kan hücrelerinin yapımının kontrol edilmesine yardım, kemiğin güçlenmesine yardım gibi görevleri yerine getirir. Kişide böbrek yetmezliğine ait şikayet ve bulguların oluşması için her iki böbreğin de görevlerini yapamaması gereklidir. Bu görevlerin yerine getirilmesindeki aksama ilerleyici ve geriye dönüşsüz olarak meydana gelirse bu duruma kronik böbrek yetmezliği adını veriyoruz. Ancak görev kaybı saatler veya günler içinde meydana geliyorsa ve geriye dönüş ihtimali varsa, bu duruma akut böbrek yetmezliği diyoruz" dedi.

Kendi başına böbrek yetmezliğinin anlamanın zor olduğunu kaydeden Dr. Halim Yılmaz, "Ne yazık ki hem hastalığın bulguları kendine özgü değildir, hem de çoğu kez böbreklerin görev kaybı normalin yüzde 10'una kadar düşmedikçe ortaya çıkmaz. Hastalar genellikle iştahsızlık, kilo kaybı, solukluk, kramplar, nefes darlığı, uyku bozukluğu, cinsel bozukluklar nedeniyle doktora başvurmaktadır. Aslında çoğu kez hastaların doktora başvurmaya gerek duymadığı ve ancak daha sonradan düşünüldüğünde önemli bozuklukların hastaların birçoğunda önceden geliştiği hatırlanmaktadır. Bu nedenle özellikle diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının belirli aralıklarla doktor kontrolünden geçmeleri erken tanı açısından çok önemlidir" dedi.

Şeker hastalığına en sık sebep olan hastalık olduğunu ifade eden Dr. Halim Yılmaz, "Böbrek yetmezliğine neden olan çok sayıda hastalık vardır. Ancak böbrek yetmezliğine en sık sebep olan hastalık Diabetes Mellitus'dur (Şeker Hastalığı). İkinci sırada ise kontrol dışı seyreden yüksek tansiyon vardır. Diğer nedenler şunlardır: Glomerulonefritler, ailesel hastalıklar (Polikistik böbrek hastalığı vb.), amiloidoz, idrar yollarında tıkanma" dedi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Şeker Hastalığı Böbrek Yetmezliğini Tetikliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement