Yalova'da Aşı Haftası - Son Dakika
Yerel

Yalova'da Aşı Haftası

Yalova\'da Aşı Haftası

Yalova İl Halk Sağlığı Müdürü Dedecan, 22 26 Nisan Aşı Haftası olması dolayısıyla mesaj yayımladı.

24.04.2014 14:42  Güncelleme: 12:35

Yalova İl Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Dedecan, 22-26 Nisan Aşı Haftası olması dolayısıyla mesaj yayımladı.

Dedecan, mesajında, genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında aşı ile, önlenebilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin engellenmesinin hedeflendiğini ifade etti.

  Aşı Haftası etkinlikleri ile aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılmasının hedeflendiğini belirten Dedecan, şunları kaydetti:

"İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri ve buna benzer mikropların hastalık yapma etkilerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkisinin ortadan kaldırılarak sağlam veya risk altındaki kişilere verilmesi için geliştirilen biyolojik maddelere aşı denilmektedir. Aşı, kişileri hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmesi için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanmaktadır. Herhangi bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve uygun aralıklarda yapılması şarttır. Aşıların çocuklara hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekmektedir. Aşılama ile difteri, boğmaca, tetanoz hastalıklarından, çocuk felcinden, Hepatit B'ye bağlı sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, veremden, kızamıktan, SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, kızamıkçık ve kabakulak, Hepatit A ve suçiçeğinden korunma sağlanmaktadır. Temel amaç, doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak yukarıda sayılan hastalıklara karşı bağışık kılınmasıdır. Genişletilmiş deyimi ise aşısız veya eksik aşılı bebek ve çocukların tespit edildiği anda aşılanmasının sağlanması ve bu uygulamanın ülke genelinde her yerde eşit olarak yapılması anlamını vurgulamak için kullanılmaktadır."

Öte yandan, Dedecan, aşıların Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlık Evleri ve Devlet Hastanelerinde ücretsiz olarak uygulandığını bildirdi. 

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yalova'da Aşı Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement