Damlama Sistemi ile Tek Başına 8 Dekar Domatesi Suluyor - Son Dakika
Yerel

Damlama Sistemi ile Tek Başına 8 Dekar Domatesi Suluyor

Damlama Sistemi ile Tek Başına 8 Dekar Domatesi Suluyor

Yozgat’ta hububatta bir türlü istediği karı elde edemeyen çiftçiler, alternatif ürünlere yöneliyor.

06.08.2015 14:09

Yozgat'ta hububatta bir türlü istediği karı elde edemeyen çiftçiler, alternatif ürünlere yöneliyor.

Yozgat'ın Lök Köyünde hububattan istediği verimi alamayan ve yaptığı masrafı zor kurtaran çiftçiler, alternatif olarak fasulye ve domates üretimine yöneldi. Damlama sistemini kullanarak 8 dekar alanda domates üretimi yapan Lök Köyü çiftçilerinden Sefa Kaya, "Hububat ekimi yapıyoruz fakat üretimimiz, yaptığımız masrafı çok zor kurtarıyor. Girdiler fazla, ürün ise para etmiyor. Bu sebeple bizde alternatif ürünler araştırıyoruz. Bu yıl hem fasulye hem de domates üretiyoruz. 8 Dekar alanda 7 bin 500 kök domates fideledim. Damlama sistemi kurdum, tek kişi olarak damlama sistemi ile 8 dekar alanı sulayabiliyorum. Daha önce domates üretimi yapıyordum ama sadece kendi ihtiyaçlarını karşılıyorduk. Bu yıl 8 dekar alanda ilk defa üretim yapıyoruz" dedi. İlk domates hasadını yaptıkların ve en büyük sorunlarının Pazar sorunu olduğunu vurgulayan Kaya, "Marketler domatesin kilosunu 1,5-2 liradan satış yaparken, bizden 50 kuruşa almak istiyorlar. 50 kuruşa sattığımızda masrafımızı dahi zor kurtarıyoruz. Bu sebeple bizde haftalık il ve ilçe pazarlarında satış yapmayı düşünüyorum" diye konuştu. İsteyen vatandaşlara da tarlada domatesi görerek alma imkanı sağladıklarını ifade eden Kaya, "Tarlada dalından kopartıp almak isteyenlere de imkan sağlıyoruz. Vatandaş gelip doğal olarak, nerede nasıl yetiştirildiğini görerek tarladan doğal domatesi almış olacak" dedi.

Damlama sistemi kullandıklarını, damlama sistemi ile 8 dekar alanı işçi ihtiyacı olmadan sulayabildiklerini vurgulayan Kaya, "Damlama sistemine devlet destek veriyor fakat, o kadar çok prosedür uyguluyor ki, destek almaktan vazgeçtim kendi imkanlarımla kurdum ve rahat bir şekilde sulama yapıyorum" ifadelerini kullandı. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Damlama Sistemi ile Tek Başına 8 Dekar Domatesi Suluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement