Geçmişi, Gelecek Nesillere Aktaran Müze - Son Dakika
Yerel

Geçmişi, Gelecek Nesillere Aktaran Müze

Geçmişi, Gelecek Nesillere Aktaran Müze

Geçmişte günlük hayatta kullanılan eşyalar, esnafı tesvir eden bal mumu heykeller, Osmaniye Kent Müzesinde sergileniyor.

30.05.2014 11:23  Güncelleme: 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÜMİT KAHRIMAN - Osmaniye Kent Müzesi, geçmişte günlük hayatta kullanılan eşyalar ile bazı mesleklerin yeni nesil tarafından tanınmasına katkı sağlıyor.

Ziyaretçilerin ilgi gösterdiği müze, Selçuklu mimarisi tarzında yapısı ve sergilenen 600'den fazla eser ile dikkati çekiyor. Terzi, berber, kalaycı, nalbant, demirci, kuyumcu, halıcı, ayakkabıcı, kaşıkçı, semerci gibi esnafın bal mumu heykelleri, ilgi görüyor. Ziyaretçiler, bu meslekler hakkında görevlilerden bilgi alıyor.

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, AA muhabirine, Kent Müzesi'ni özellikle öğrencilerin ziyarette etmesini, geleneksel kültürün yeni nesillere aktarılması için önemsediğini söyledi.

Bu hizmeti sunmaktan mutlu olduklarını ifade eden Kara, müzede Arasta Çarşısı, kent dükkanı, kent arşivi, Çınarlı Kahve, sohbet odası, "Geçmişten Günümüze Osmaniye", eğitim atölyesi ve "7 Ocak Diaroma" gibi bölüm bulunduğunu belirtti.

Kent insanının anılarını abideleştirip, geleceğe köprü kurmayı amaçladıklarını anlatan Kara, şunları kaydetti:

"Müzenin birinci katında, unutulmaya yüz tutan veya unutulmuş meslek gruplarının yer aldığı Arasta Çarşısı bulunuyor. İkinci katta ise kentin tarihi, panoramik şekilde üç boyutlu anlatılıyor. Burada ayrıca maketlerle Osmaniye'nin coğrafi yapısına dikkat çekilirken şehrin siyasi değerleri de resimlerle ifade ediliyor. Tarihi güzelliklerimizi gelecek nesillere aktarmamız için öğrencilerimizin ziyaretleri çok değerli."

Sınıf arkadaşlarıyla müzeyi ziyaret eden ilkokul 4. sınıf öğrencisi Senanur Büyük, eserlerden çok etkilendiğini söyledi.

Farklı bilgiler öğrendiğini vurgulayan Büyük, "Çok güzel bir yer. Görevliler, tarihimizle ilgili bilgi verdi. Kentin geçmiş tarihi bu müzede çok iyi anlatılmış. Buraya geldiğim için mutluyum. Tarihimizi daha iyi öğrendim. Arkadaşlarıma müzeyi gezmelerini tavsiye edeceğim" dedi.

Ahmet Sevimli de Kent Müzesi'ni daha önce ailesiyle gezdiğini belirterek, mesleklerin anlatıldığı bal mumu heykellerin ilgisini çektiğini kaydetti.

Sevimli, "Bazı mesleklerin heykelleri, geçmişteki kına geceleri ve yaşam biçimlerinin anlatımı beni etkiledi. Kurtuluş Savaşının anlatıldığı bölüm, arkadaşlarımın beğenisi topladı. Müzeyi kuran yetkililere teşekkür ediyorum" diye konuştu. - Osmaniye

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Geçmişi, Gelecek Nesillere Aktaran Müze - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement