Gümüşhane'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Eğitimi Verildi - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Eğitimi Verildi

Gümüşhane\'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Eğitimi Verildi

Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi Tabipliği, 70 imama Kırım Kongo Kanamalı Ateşi eğitimi verdi.

20.06.2014 14:14  Güncelleme: 14:09

Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi Tabipliği tarafından merkez ilçede görev yapan 70 imama Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) eğitimi verildi.

İl Müftülüğü eğitim salonunda gerçekleştirilen ve Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlilerinin de katıldığı konferansta konuşan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Derya Bekar, KKKA hastalığına karşı farkındalığı artırmak amacıyla 2014 yılı bahar döneminde sağlık personeli, okullar, muhtar ve din görevlileri ile hastalık görülen riskli bölgelerin halk eğitimlerinin tamamlandığını belirterek, imamların da halkı bilinçlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, KKKA hastalığının bulaşma ve korunma yollarını anlattı.

Kenelerin vücuda tutunması, yapışması sonrasında hemen virüs vermediğini, bunun için kenenin en kısa sürede çıkarılması gerektiğini vurgulayan Bekar, "Eğer kene çıkarılamayacaksa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra 3-4 gün içerisinde baş ağrısı, ateş, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal, vücut ağrısı şikayetlerinden herhangi biri görülürse yine mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmadır." dedi.

Kenelerin kesinlikle ezilmeden, ağız kısmı koparılmadan bir cımbız veya pens yardımıyla vücuda yapıştığı yerden tutularak, sağa sola oynatılarak çıkarılması gerektiğini dile getiren Bekar, "Kene üzerinde herhangi bir kimyasal madde (alkol, gazyağı, kolonya) dökülmemelidir. Keneler sigara veya alkol gibi fiziksel yöntemlerle uzaklaştırılmamalıdır. Çünkü bunlar kusmakta ve mikrobu vücuda verebilmektedir. Mecbur kalınırsa keneler cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekir." diye konuştu.

Bekar, hayvanların da bahar döneminde ahırdan çıkmadan önce ilaçlanmasına başlandığını ve devam ettiği belirterek, köylülerin ilaç alarak hayvanlarını ilaçlamaları gerektiğini söyledi.

Eğitimin sonunda imamlara afiş, broşür ve kene çıkartma seti dağıtıldı. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gümüşhane'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Eğitimi Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement