Güneş Işınlarına Dikkat - Son Dakika
Yerel

Güneş Işınlarına Dikkat

Güneş Işınlarına Dikkat

Dermatoloji Uzmanı Dr. Senem Büyükkara Yılmaz, özellikle son yıllarda ozon tabakasındaki incelme ile birlikte güneş ışınlarına karşı daha tedbirli olunması konusunda uyarılarda bulundu.

10.03.2014 11:45

Dermatoloji Uzmanı Dr. Senem Büyükkara Yılmaz, özellikle son yıllarda ozon tabakasındaki incelme ile birlikte güneş ışınlarına karşı daha tedbirli olunması konusunda uyarılarda bulundu.

Güneşin; deri yaşlanma belirtilerini hızlandırmak ve ciddi deri kanserlerinin oluşumuna neden olmak gibi birçok olumsuz etkisi bulunduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Senem Büyükkara Yılmaz, güneşten yayılan ultraviyole (UV) ışınlarının, UVA, UVB ve UVC olmak üzere üç çeşit olduğunu, UVC ışınlarının yeryüzüne ulaşmadığını, yeryüzüne ulaşan UV ışınlarının yüzde 5-10 kadarınının UVB ve yüzde 90-95 kadarını UVA oluşturduğunu belirtti.

DERİ KANSERİ GELİŞİMİ

Güneş yanığı gelişiminde ve deride melanin salınımını uyarmada etkin olan UVB olduğunu ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Senem Büyükkara Yılmaz, "UVA mevsim ve saat değişikliklerinden etkilenmeksizin yıl boyunca etkindir, enerjisi ise daha düşüktür ama uzun süre maruz kalınmakla deri yaşlanmasının ve melanom tipi deri kanserlerinin gelişmesinde rol oynar" dedi.

GÜNEŞTEN KORUNMAK

Saat 10: 00 ile 16: 00 saatleri arasında güneşe çıkmaktan mümkün olduğunca kaçınmak gerektiğini bildiren Dermatoloji Uzmanı Dr. Senem Büyükkara Yılmaz, şunları söyledi:

"Güneşe çıkarken olabildiğince cildi güneş ışığından koruyabilecek giysileri tercih etmeli.Şapka ve gözlük kullanımı güneşten korunmak için önemlidir. Güneşten koruyucu kremler düzenli bir şekilde kullanılmalı. Güneş koruyucu ürünler kimyasal ve fiziksel güneş koruyucular olmak üzere ikiye ayrılır. Kimyasal güneş koruyucular UV ışınlarını absorbe ederler. Fiziksel güneş koruyucular UV ışınlarını dağıtır ve yansıtırlar. Güneş koruyucu ürünler üzerinde yer alan güneş koruma faktörü (SPF) UVB korunmasını ifade eder ve 2-50 arasında değerlendirilir. Buna göre; SPF 2-15= Düşük, SPF 15-30= Orta, SPF 30-50=Yüksek ve SPF 50+= En yüksek koruma sağlar. Güneş koruyucuların üzerinde, ürünün UVA koruma derecesi de yer almalıdır. UVA korunması da bir yıldız ile dört yıldız arasında değerlendirilir."

Güneş ışınlarından en iyi şekilde korunmak için güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce ürünün kullanılması gerektiğini ifade eden Dr. Yılmaz, "Gün içerisinde 3-4 saatlik aralıklarla tekrarlanmalıdır. Ayrıca suya girip çıkınca da tekrarlanmalıdır. Suya dayanıklı ürünler (water resistant) suyla 40 dakikalık temas sonrası SPF düzeyini kaybetmeyen ürünlerdir. Sonuç olarak ideal bir güneş koruyucu ürün UVA ve UVB'ye karşı eşit etkide koruma sağlayabilmeli, ışığa ve suya dayanıklı olmalı, toksik olmamalıdır" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Güneş Işınlarına Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement