Hepatit ile İlgili Bilinmeyenler - Son Dakika
Yerel

Hepatit ile İlgili Bilinmeyenler

Hepatit ile İlgili Bilinmeyenler

Uşak İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Banaz Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr.

02.08.2013 10:00

Uşak İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Banaz Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Levent Korkmaz hepatit (sarılık) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Korkmaz; "Hepatit hastalığı karaciğerin iltihabı şeklinde tanımlanabilecek bir durumdur. Hepatit hastalığındaki en önemli sorun, genel olarak hastalığın yıllarca sessiz seyretmesi, bu nedenle de hastaların hepatite bulaşmış olduklarının farkında olmamalarıdır. Hepatit A ve E ağız yoluyla, gıda ve sulardan bulaşırken; hepatit B ve C ise kan, cinsel temas ve anneden bebeğe bulaşma şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Hepatit B belirtileri aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi, iştah kaybı, bulantı, kusma, deride ve gözlerde sararma, idrar renginde koyulaşma, karın ağrısı, karaciğer bölgesinde hassasiyet olarak sayılabilir. Hepatit virüslerinin A, B, C, D ve E tipleri mevcuttur. Dünyada yaklaşık 500 milyon civarında hepatit hastası bulunmaktadır. Dolayısıyla aralıklı taramalarla hepatit değerlendirilmesi yapılması gerekir. Bunun yanında hepatit A ve B türlerinden korunmak için aşı uygulaması da yapılabilmektedir. Hepatit B için yapılan aşı, hepatit D'den de korunmayı sağlamaktadır. Hepatit B virüsünün bulaşmasını önlemek için alınabilecek temel önlemler şöyle sıralanabilir. Hepatit B virüsü taşıyanlar kan vermemelidir. Yaralar ve kesikler kapatılmalıdır. Diş fırçası, traş bıçağı, tırnak makası gibileri ortak kullanılmamalıdır. Gayri meşru ilişkiden kaçınılmalıdır, korunma yöntemi kullanılmalıdır. Her türlü kan lekesine karşı önlem alınmalıdır, kan bulaşmış giysiler özel olarak yıkanmalıdır. Hastanın eşi ve aile üyeleri gibi aynı ortamı paylaştığı kişiler Hepatit B aşısı olmalıdır. Hepatit C'nin koruyucu bir aşısı yoktur. Yetişkin nüfusun hepatit B açısından taranması ve aşısız olanların aşılanması, bu hastalıktan korunmak adına oldukça önemlidir. Virüslere bağlı hepatitler nedeniyle gelişen siroz ve karaciğer kanseri yüzünden her yıl yaklaşık 1 milyon insanın hayatını kaybettiği düşünülürse hastalığın farkında olmanın ne kadar değerli olduğu ortaya çıkmaktadır. Akut devredeki Hepatit B için kullanılan özel bir tedavi yoktur. Daha çok evde uygulanabilen tedavi yöntemleri uygulanır. Bu tedavide amaç hastalığın yayılmasını önlemek ve şikayetlerin azaltılmasını sağlamaktır. Bu tedavi döneminde özellikle karaciğeri rahatsız edecek ilaçlar kullanılmamalı, alkol kesinlikle tüketilmemelidir. Kronikleşen hastalar için ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kronik hepatit B sonucu ortaya çıkabilecek karaciğer yetersizliği, siroz gibi durumlarda hastalara karaciğer nakli gerekebilir. Bu nedenlerle, Hepatitten en etkili korunma yöntemi olan Hepatit Aşısı çok önemlidir. Fakat virüsü taşıyanlara ve aktif durumdaki hastalara yapılamamaktadır. Bu hastalıklar ve benzeri hastalıklardan korunma ve tedavi yöntemleri hakkında hastanemizde her türlü işlemler gerçekleştirilmektedir. Halkımız çekinmeden gönül rahatlığı ile hastanemize müracaat edebilirler ve her türlü destek ve tedavileri tarafımızdan sağlanmaktadır" dedi. - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hepatit ile İlgili Bilinmeyenler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement