'Kendirciler' Fotoğraf Sergisi Açıldı - Son Dakika
Yerel

'Kendirciler' Fotoğraf Sergisi Açıldı

\'Kendirciler\' Fotoğraf Sergisi Açıldı

Gaziantep'te Fotoğraf Sanatçısı Hasan Yelken 'Kendirciler' adlı fotoğraf sergisini açtı.

23.10.2013 11:42

Gaziantep'te Fotoğraf Sanatçısı Hasan Yelken 'Kendirciler' adlı fotoğraf sergisini açtı.

Gaziantep İl Halk Kütüphanesi Güzel Sanatlar Sergi Salonu'nda yapılan açılış törenine; Gaziantep İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Aykanat yanı sıra fotoğraf sanatçıları katıldı. Sergide toplam 32 fotoğraf yer alıyor. Serginin 22 Ekim ile 5 Kasım tarihileri arasında açık olacak.

İnsan gücü kullanılarak yapılan bir iş olan kendircilik, teknolojiye direnen meslekler arasında bulunuyor. Mağara ortamında güneşin az olduğu yerlerde yapılmaya çalışılan kendircilik mesleği, unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor. Tarihi geçmişe dayanan kendircilik mesleği, günümüzde halen Gaziantep'te mağara ortamında yapılıyor.

Fotoğraf sanatçısı Hasan Yelken'e çalışmalarından dolayı teşekkür eden İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Aykanat, "Sanat olaylarını değişik mekanlarda sergileyip halkla buluşturmak, sanatseverler ile buluşturmak güzel. Hasan Yelken Beyi de GAFSAD üyelerinden biri olarak biz yıllardır tanıyoruz. Bu işe gönül vermiş emek vermiş ve büyük çalışmalara imza atan hatta belgesellere bizimle ilgili olan Rum Kale Belgeseli'ne imza atan değerli bir arkadaşımız. Bizim de görevimiz bu tür sanatsal faaliyetleri devamını getirmek ve bu burada imkan sunmak, bunu da sunduğumuzu sanıyorum" dedi.

Serginin 4 yıllık çekimlerden oluşan bir fotoğraf sergisi olduğunu belirten Fotoğraf Sanatçısı Hasan Yelken, "Çektiğimiz fotoğraflar, ekip çalışması sonucu mağara ortamında ışık az olduğunda yansıtıcılarla ışık yoğunluğu artırılarak çekilmiş fotoğraflardır. Kendircilik, ülkemizde teknolojinin girmediği ender zanaatlardan birisidir. Makineyle yapılan kendir iplerinde istenilen uzunluk, sertlik ve gerginlik sağlanamamaktadır. Geçmiş yıllarda sokakta da yapılan kendir, naylonun bulunması ile pazarını yavaş yavaş naylon ipliğe bırakmış. Artık naylon ipliğinin kullanılmadığı alanlarda kullanılmaktadır. Talep azalınca emeğinin karşılığını alamayan kendirciler yavaş yavaş azalmış. Günümüzde ancak 6-7 mağarada yapılmaktadır. Kendir, tütün, sucuk, çamaşır ipi, hamak, balık ağı, çuval ipi olarak kullanılıyor. Kalın olanları yük bağlamakta da kullanılıyor" açıklamasını yaptı.

HASAN YELKEN KİMDİR?

Asıl mesleği diş hekimi olan Hasan Yelken, 1995 yılında Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği'ne (GAFSAD) üye oldu. 1998 - 2006 yılları arasında GAFSAD Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Gaziantep Üniversitesi'nde arkeoloji fotoğrafçılığı ve temel fotoğraf dersleri verdi. Aynı üniversitede fotoğraf kulübünde eğitmenlik yapıyor. 'Gaziantep Çiçekleri' konusunda bir kitabı bulunan Yelken, Gaziantep'te yayınlanan 'Ayıntap' kültür ve sanat dergisinin yayın kurulu üyeliği yaptı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Kendirciler' Fotoğraf Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement