Muş'ta Hava Kirliliği - Son Dakika
Yerel

Muş'ta Hava Kirliliği

Muş\'ta Hava Kirliliği

Muş Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Kenan Şeker, kentte kullanılan yakıtın hava kirliliğine neden olduğunu bildirdi.

22.01.2014 13:00

Muş Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Kenan Şeker, kentte kullanılan yakıtın hava kirliliğine neden olduğunu bildirdi.

Şeker, yaptığı yazılı açıklamada, kentte özelikle akşam saatlerinde hava kirliliğinin yoğun şekilde hissedildiğini belirtti.

Hava kirliliğinin başta insan sağlığı olmak üzere bitki ve hayvan sağlığı üzerinde de olumsuz etki yaptığını kaydeden Şeker, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Sosyo-ekonomik seviyenin düşük olması, halkımızı ucuz ve kaçak kömür almaya itmekte. Kamuoyunda yanlış bir algı mevcut. Bizi ısıtan kömürün kalorisi yerine kömürün kütlesine bakılıyor. Kış uzun sürdüğü için bu algı da çok miktarda kalorisi düşük kömür alınmasına neden oluyor. Oysa kalorisi düşük 2 ton kalitesiz kömür yerine, kalorisi yüksek 1 ton 200 kilo kömürle ısınmak mümkün. Kömür alırken mutlaka kalorisini, külünü, kükürdünü, şişme endeksini, nem miktarını ve ağırlığını sormak gerekir."

Torbasız kömür alanların İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne ve belediyeye bilgi vermesi gerektiğini kaydeden Şeker, insanların sağlıklı ve rahat yaşayabilmesi için teneffüs edilen havanın mutlaka temiz olması gerektiğini bildirdi.

Solunum yoluyla alınan hava içindeki parçacıklar ve dumanın, teneffüs esnasında yutulduğunu ve akciğerlere kadar ulaştığını bildiren Şeker, "Havanın doğal yapısını bozan ve kirleten maddeler, özellikle akciğer dokularını tahrip ederek öldürücü olabiliyor. Birçok farklı bileşenden oluşan bu partiküller, akciğerdeki nemle bileşerek aside dönüşüyor. Bu maddeler kanın içindeki karbondioksitin oksijene dönüşümünü yavaşlatmakta ve nefes darlığına neden olmakta" ifadelerini kullandı. - Muş

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Muş'ta Hava Kirliliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement