ERSİN TURAN - UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesinde ahşap malzemelerle ustaların işlemecilikte kullandığı araç ve gereçler, "Ahşap Müzesi"yle gelecek kuşaklara aktarılacak.
18.-19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında büyük ölçüde ahşap kullanılarak yapılan konakların bulunduğu ilçede oluşturulacak müzede, çeşitli ağaç türlerinden elde edilen ahşaplar ve işlemecilikte kullanılan araç-gereçler sergilenecek.
Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşabın ilçe için büyük önem taşıdığını, adeta "açık hava müzesi" Safranbolu'da ahşapla ilgili müzenin büyük bir eksikliği gidereceğini söyledi.
Ahşap ve işlenmesinde kullanılan malzemeleri müzede koruyarak gelecek kuşaklara aktarabilmenin kendilerini heyecanlandırdığını anlatan Bulacak, "Müzeler turizmde önemlidir. İlçemize yılda yaklaşık 600 bin turist geliyor. Oluşturacağımız müzeyi yüzlerce kişi ziyaret edecek. Geleneksel Türk mimarisinin oluşumunda önemli yer tutan ahşabı ve ona şekil veren ustaların araç ve gereçlerini müzemizde sergileyerek gelece taşıyacağız" şeklinde konuştu.
"Ahşabı günümüzün modern sanatıyla birleştireceğiz" diyen Bulacak, "İlçemizde çok sayıda ahşap ve ondan yapılan ürün bulunuyor. Bu çeşitli eserleri hem korumak hem de gelecek kuşaklara önemini anlatabilmemiz asli görevlerimiz arasında. Müzemiz tam da bunu yapacak. Bunun yanında ahşap ustalığı için projelerimiz var. Dönemler halinde kurslar açarak gençlerimizi bu sanata yönlendireceğiz" ifadesini kullandı.
Bulacak, ahşap müzesini oluşturma aşamasında içedeki ustalardan faydalanacaklarını sözlerine ekledi.
Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy da belediye olarak ahşap üzerine çeşitli kitaplar yayımladıklarını, ilçede hem ahşap sanatını hem de sanatkarlarını koruyacaklarını dile getirdi. - Karabük
Son Dakika › Yerel › Müzeyle Ahşabı Gelecek Kuşaklara Aktarma Hedefi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?