Sakarya'daki Sazlık Yangını - Son Dakika
Yerel

Sakarya'daki Sazlık Yangını

SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gümrükçüoğlu: "Önlemler konusunda çok çaba sarf etmemize rağmen üstüne bu yangının çıkmış olmasının Sapanca Gölü'nün ekolojik dengesini bozacağı kesin"

10.04.2014 15:04

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, dün Sapanca Gölü kıyısındaki 4 hektarlık sazlığın yanmasına ilişkin, "Önlemler konusunda çok çaba sarf etmemize rağmen üstüne bu yangının çıkmış olmasının Sapanca Gölü'nün ekolojik dengesini bozacağı kesin" dedi.

Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölün kullanımıyla ilgili kritik seviyeye yaklaşıldığını ve dünkü yangın nedeniyle göldeki doğal yaşamın tehlikeye düştüğünü söyledi.

"Gölün kendi içinde varlığını sürdürdüğü ekosistem vardır" diyen Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"Bu sistemde pek çok canlı ve farklı yaşam türleri mevcut. Bu canlılar, varlığını göle borçludur. Gölün kullanımıyla ilgili kritik seviyeye gelinmesi, bütün canlı türlerinin yaşamlarını tehlikeye sokacaktır. En önemlisi de bu tür canlılar gölün kıyı kesimlerinde yoğun bulunuyor. Kıyıda çıkan yangın, canlı hayatı tamamen bitirir ki, su seviyesindeki düşüşü de düşünecek olursak, tehlikenin boyutunu tahmin etmek hiç de zor olmayacaktır."

Kış mevsiminin kurak geçtiğini hatırlatan Gümrükçüoğlu, gölden su kullanımı konusunda önlem alınmamasının ciddi sonuçlar doğuracağına dikkati çekti.

Yangında sabotaj ihtimaline işaret eden Gümrükçüoğlu, "Yangının karadan başladığı iddia ediliyor. Soruşturmanın bitmesini bekleyip göreceğiz. Önlemler konusunda çok çaba sarf etmemize rağmen üstüne bu yangının çıkmış olmasının Sapanca Gölü'nün ekolojik dengesini bozacağı kesin" ifadesini kullandı. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sakarya'daki Sazlık Yangını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement