'Toprak Ana' Dan Foçalılara Çekme Makarna Ziyafeti - Son Dakika
Yerel

'Toprak Ana' Dan Foçalılara Çekme Makarna Ziyafeti

\'Toprak Ana\' Dan Foçalılara Çekme Makarna Ziyafeti

2009 yılından bu yana her yıl Aralık ayında toprağın bereketini kutlamak için düzenlenen 'Toprak Ana Günü' Slow Food Foça Zeytindalı Hareketi tarafından gerçekleştirilen 'çekme makarna' etkinliği ile kutlandı.

11.12.2013 12:54

2009 yılından bu yana her yıl Aralık ayında toprağın bereketini kutlamak için düzenlenen 'Toprak Ana Günü' Slow Food Foça Zeytindalı Hareketi tarafından gerçekleştirilen 'çekme makarna' etkinliği ile kutlandı. Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinde yapılan etkinliğe; Foça Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yurtseven, Foça Slow Food Zeytindalı Hareketi Lideri Gül Girişmen, Foça Zeytindalı Hareketi üyeleri, Foçalı Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'Lisesinin öğrenci ve öğretmenleri, Foçalı Hanımlar ve vatandaşlar katıldı. Türk Mutfağı'na özgü geleneksel lezzetleri yaşatmaya çalışan Foça Slow Food Zeytindalı Hareketi öncülüğünde kutlanan 'Toprak Ana Günü' etkinlikleri çerçevesinde lezzet nostaljisi yaşandı. Slow Food Foça gönüllüleri tarafından tamamen doğal yöntemle hazırlanan 'çekme makarna' yemeği katılımcılara ikram edildi. Katılımcılar, büyük bir özenle 'çekme makarna' yemeğini hazırlayan gönüllüleri ilgiyle izlerken, çekme makarna yapımına özenen bazı kız öğrenciler de, Slow Food gönüllülerine yardım etti.

Yerel lezzetlerin, yerelde üretilenin baş tacı edildiği ve gıdanın sağlayıcısı olan üreticinin tüketici ile buluştuğu, toprağın, tohumun bereketinin konuşulduğu bir gün olan 'Toprak Ana Günü'nün önemine vurgu yapan Foça Slow Food Zeytindalı Hareketi Lideri Gül Girişmen, "Her sene 10 Aralık'ta kutlanan bu etkinlikte, toprağın bereketine şükür edilir. 2013 senesinin teması; 'yöresel kaybolmaya yüz tutmuş yemekler' olarak seçildi. 2009 yılından beri 160 ülkede kutlanan 'Toprak Ana Günü'; piknik, sinema gösterimi, yeryüzü pazarı, toplantılar, arkadaşlarla yemek yemek gibi etkinliklerle, kutlamalar öne çıkarılmaktadır. Slow Food, aynı zamanda dünyada bulunan 'unutulmaya yüz tutmuş' gıdaları listelemek ve risk altındaki yemekleri tekrar gün yüzüne çıkarmak için 'Ark of Taste-Nuh'un Ambarı' listesini oluşturuyor. Biz de 'Çekme Makarna'mızı bu listeye yazdırdık. Terra Madre günü kutlaması için etkinlikler yapıyoruz. Foça Zeytindalı Birliği olarak geleneksel olan ama günün şartlarının getirdiği kolaylıklar dolayısıyla yöremize özgü, çekme makarnamızı hatırlatalım istedik. yapımı unutulan, çekme makarnayı yaptık. Ayrıca katılımcılara "çekme makarna" tarifini de verdik. Bu etkinlikte beklentimiz; sözlü tarihin yaşaması ve kaybolmuş başka tatlara ulaşabileceğimizdir. İyi gıda, uzun ömür demektir. Geleneğimiz geleceğimizdir.Bu anlamda hanımlarımızın ellerine sağlık. Aynı sofrayı, aynı gıdaları paylaşmasının güzelliği hiç bir şeye değişilmez" diye konuştu - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Toprak Ana' Dan Foçalılara Çekme Makarna Ziyafeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement