Mısır’da Köklü Değişim Gerçekleşiyor - Son Dakika
Son Dakika Logo

Mısır’da Köklü Değişim Gerçekleşiyor

Mısır’da Köklü Değişim Gerçekleşiyor
12.07.2011 15:03

Ülkede ikinci devrim adıyla cuma günü başlatılan gösteriler sürerken, Mısır yönetiminden dört önemli adım geldi.

Geçen Cuma Tahrir Meydanı'nda düzenlenen milyonluk, 'Önce Devrim' mitinginden iki gün sonra devrimciler adına olumlu gelişmeler yaşanmaya başlandı. Başbakan Isam Şeref tarafından hazırlandığı belirtilen yol haritası, Mısırlı meşhur gazeteci İbrahim İsa tarafından dün akşam ' Tahrir' televizyon kanalında açıklandı.

Açıklanan yol haritası dört büyük adımdan oluşuyor. Birinci adım, İçişleri bakanlığının temizlenmesini içeriyor. 15 Temmuz 2011 tarihinde, devrim esnasında göstericilerin öldürülmesi olayına bir şekilde adı karışan 1400 yüksek rütbeli polis şefi ve yetkili görevinden alınacak.

Bakanlıklarda gerçekleştirilecek olan ikinci adım 17 Temmuzda açıklanacak. Halen görev yapan bakanların üçte birisinin değiştirileceği açıklandı. Hangi bakanlıklarda değişiklik yapılacağı konusunda henüz bir bilgi verilmedi. Ancak İçişleri ve Dışişleri bakanlarının değiştirilmeyeceği belirtiliyor.

Üçüncü köklü reform medyada gerçekleştirilecek. Ülke kamuoyunu yakından etkileyen Mısır Devlet Televizyonu kanalları ve El Ahram, Ahbar ve Cumhuriyet gibi görsel ve yazılı basında ciddi değişiklik yapılacak. Medyadaki değişimin takvimi 30 Temmuz olarak açıklandı.

Dördüncü reform yapılacak alan ise valilik ve kaymakamlıklar. 25 Ocak Devrimi'nden bu yana geçen zamanda ülke dengelerini etkileyebileceği kaygısıyla valilikler ve kaymakamlıklarda her hangi bir değişiklik yapılmamıştı. Mısır'da valilerin geneli asker veya polis kökenli. Mübarek yönetimi 'Önce sadakat ve güven' metodundan dolayı yönetimin emirlerini harfiyen yerine getirecek vali ve kaymakamlar atıyor, yaptıkları hizmete önem vermiyordu. 31 Temmuz'da açıklanacak yeni vali ve kaymakamların Ramazan ayında göreve başlaması bekleniyor.

Öte yandan başbakan Isam Şeref'in istifa ettiği şeklindeki açıklamalar yalanlandı. Isam Şeref göreve başladığında devrimcilere: 'Görevimi yapamayacak olursam istifa ederim ve Tahrir Meydanı'na sizinle birlikle inerim' diyerek bir söz vermişti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Dünya Mısır’da Köklü Değişim Gerçekleşiyor - Son Dakika


Advertisement