Sünnetli Şov - Son Dakika
Son Dakika Logo

Sünnetli Şov

Sünnetli Şov
06.11.2007 02:34

Yitzak Rabin Suikasti'nin 12. Yıldönümünde İsrail, Aşırı Milliyetçilerin Gövde Gösterileriyle Sarsılıyor.

Yitzak Rabin suikasti’nin 12. yıldönümünde İsrail, aşırı milliyetçilerin gövde gösterileriyle sarsılıyor.

Rabin’i öldüren Yigal Amir’in yeni doğan oğlunun sünneti tam da suikast günü olan 4 Kasım’a getirildi. Bebek sünnet için cezaevine götürüldü. 1. Lig maçındaki saygı duruşu sırasında Beitar Jerusalem taraftarlarının Amir lehinde slogan atması da infial yarattı.

İSRAİL’in eski Başbakanı Yitzak Rabin’in suikasti’nin 12’nci yılında aşırı milliyetçilerin gövde gösterisi, ılımlı çevrelerin tepkisini çekti.

İsrail’de tartışmaya neden olan olaylar zinciri Rabin’in hapisteki suikastçisi Yigal Amir’in Rabin cinayetinin 12’nci yılında baba olmasıyla yeniden alevlendi. Rabin’in suikastı İbrani takvimine göre bu yıl 24 Ekim’e denk gelirken, Gregoryan takvimde bu 4 Kasım’a tekabül ediyor. Aşırı milliyetçi Yigal Amir, hapiste yattığı dönemde Rus göçmeni dul Larissa Amir (42) ile evlenmişti.

2006’dan bu yana kocasını hapiste tek başına ziyaret etmesine izin verilen Larissa Amir, geçen 28 Ekim’de bir erkek bebek dünyaya getirmişti. Yahudi geleneğine göre doğumdan sonraki sekiz gün içinde sünnet şart. Yigal Amir’in oğlu Inon Eliya Şalom’un hapishanedeki sünneti, tam da Rabin’in suikastinin 12’nci yılına denk getirildi. Hapishanenin önünde toplanan bir grup Yigal Amir’in salıverilmesi için gösteri yaptı.

MAÇTA TEZAHÜRAT

Aşırı milliyetçilerin gövde gösterisi hapishane sünnetiyle sınırlı kalmadı. Beitar Jerusalem ile Maccabi Hayfa arasında önceki gece oynanan 1. Lig maçı öncesi, statta Rabin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ancak, hoparlörlerden "12 yıl önce bugün Rabin cinayete kurban gitti" anonsunun duyulmasıyla, Beitar Jerusalem taraftarları, Yigal Amir lehine tezahüratta bulundu, ayrıca taraftarlardan "Yigal Amir, teşekkürler" diye sloganlar yükseldi. İsrail’de infiale yol açan olay nedeniyle, Beitar Jerusalem yönetimi, bu şekilde bağıran taraftarları kınayan bir açıklama yaptı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de olayı kınadı. Kendisi de çocukluğundan bu yana koyu bir Beitar Jerusalem taraftarı olarak bilinen Olmert, bu tür davranışları çok çirkin ve iğrenç olarak nitelerken, idarecilerin bu tür davranışlara karşı tolerans gösteremeyeceğini kaydetti.

Polis korumasında sünnet kafilesi

Suikastçı Yigal Amir’in oğlu Inon Eliya Şalom, babasının yattığı Haşaron Cezaevi’nde sünnet edildikten sonra amcası tarafından, annesi Larissa Amir (en arkada) ve diğer akrabalarıyla birlikte polis korumasında dışarı çıkarıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Sünnetli Şov - Son Dakika


Advertisement