UAEK Yönetim Kurulu Toplantısı Sona Erdi - Son Dakika
Dünya

UAEK Yönetim Kurulu Toplantısı Sona Erdi

UAEK Yönetim Kurulu Toplantısı Sona Erdi

UAEK Yönetim Kurulu olağan toplantısı, kurumun Viyana'daki merkezinde bugün akşam saatlerinde sona erdi.

30.11.2012 20:21  Güncelleme: 23:29

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu olağan toplantısı, kurumun Viyana'daki merkezinde bugün akşam saatlerinde sona erdi.

Perşembe günü UAEK Başkanı Yukiya Amano başkanlığında başlayan toplantıda; UAEK Başkanı Amano'nun, İran'ın nükleer programına ilişkin hazırladığı son raporuna karşın 35 yönetim kurulu üyesi ülkelerin heyet başkanları sözlü beyanda bulundu.

AMANO, İRAN'IN KURUM İLE İŞBİRLİĞİNDE BULUNMA ÇAĞRISINI YİNELEDİ

UAEK Başkanı Amano, toplantının ilk gününde sunduğu İran'ın nükleer faaliyetlerini içeren raporunda, İran yönetimine BM Güvenlik Konseyi ve UAEK Yönetim Kurulu kararları kapsamında yükümlülüklerini yerine getirme ve kurum ile tam bir işbirliğinde bulunma çağrısını da tekrarlamıştı.

WOOD, İRAN'A UAEK İLE ŞEFFAF İŞBİRLİĞİ YAPMASI ÇAĞRISINDA BULUNDU

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yönetim kurulu toplantısındaki ABD heyeti başkanı Robert Wood, İran'ın 13 Aralık'ta Tahran'da müzakere edeceği yapısal yaklaşım belgesini mutlaka imzalaması gerektiğini söyledi. Wood basına yaptığı açıklamada, UAEK Başkanı Yukiya Amano'nun hazırladığı son raporda belirtildiği gibi İran'ın, nükleer programına ilişkin yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmediğini belirterek, "İran'a, taraf olduğu antlaşmalar kapsamında yükümlüklüklerini yerine getirmesi ve UAEK ile şeffaf işbirliği yapması" çağrısında bulundu.

İRAN TEMSİLCİSİ SULTANİYE ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

İran temsilcisi Ali Asker Sultaniye, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu toplantısının bugünkü oturumunda, ülkesinin nükleer programına ilişkin eleştirilere yanıt vererek, "İran'ın nükleer tesislerinde 2003 yılından bu yana 7500 denetim yapıldığını ancak bir gram dahi bildirim dışı uranyum bulunamadığını" söyledi.

İRAN'IN NÜKLEER DOSYASININ BM GÜVENLİK KONSEYİNE GÖNDERİLME İSTEĞİ

Bu arada ABD başta olmak üzere Yönetim Kurulu üyesi batılı bazı ülkelerin, UAEK Başkanı Yukiya Amano'dan, gelecek yıl Mart'ta yapılması planlanan Yönetim Kurulu toplantısına kadar İran'ın nükleer programındaki gelişmelere ilişkin yeni bir rapor hazırlamasını talep ettikleri öğrenildi. Diplomatik kaynaklar, Tahran yönetiminin, gelecek yıl Mart ayına kadar UAEK ile yapısal yaklaşım Uygulaması belgesini imzalamaması ve gerekli işbirliğini sergilememesi halinde, ABD'nin batılı müttefikleriyle birlikte İran'a yönelik yeni bir karar tasarısı sunacaklarını belirtti. Aynı kaynaklar, bu kez sunulacak tasarının kabul edilmesi halinde, İran'ın nükleer dosyasının yeniden BM Güvenlik Konseyi'ne gönderileceğini kaydetti.

Viyana'da, kurumun merkezinde Perşembe günü başlayan UAEK Olağan Genel Kurul Toplantısı akşam saatlerinde son buldu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya UAEK Yönetim Kurulu Toplantısı Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement