1. İstihdam Zirvesi İzmir'de Başladı - Son Dakika
Ekonomi

1. İstihdam Zirvesi İzmir'de Başladı

1. İstihdam Zirvesi İzmir\'de Başladı

İzmir 1.İstihdam Zirvesi, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenen törenle başladı.

08.11.2012 15:47

İzmir 1. İstihdam Zirvesi, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenen törenle başladı.

Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen "İzmir 1. İstihdam Zirvesi", iş dünyası ile ekonomi dünyasını buluşturdu. Zirvede, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZELMAN A.Ş. "en çok istihdam sağlayan işletme" ödülü aldı. Zirvenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu, Ege Bölgesi'nin en çok işçi çalıştıran kurumu olarak istihdama ve işçiye bakış açılarını ve uygulamalarını anlattı. 1980 öncesinde iş barışında ciddi sıkıntılar yaşandığını ve 80 sonrasında taşeron çalıştırılmasının "icat edildiğini" anlatan Başkan Kocaoğlu, "Ve bu yöntemle sendikalar, toplu sözleşmeler bypass edildi. Tarafsız gözle bakıldığında her iki tarafın da kendi açılarından haklı olduğu söylenebilir. Ama olan işçiye oldu" şeklinde konuştu.

Sendikaların gitgide ağırlığını yitirdiğini belirten Kocaoğlu, "İşçi örgütlü olmaktan çıkıyor. Bunda en büyük payın, işçi sendikalarının izlediği politikalar olduğunun altını çizmek istiyorum. Yaklaşık 30 yılı aşkın bir süredir taşeronda çalışan işçilerimizin iş güvencesi yok. Bu geldiğimiz noktada Türkiye ekonomisi üretemiyor. 75 milyon ülke vatandaşının ve bu dev ekonominin, dev potansiyelini yeteri kadar üretemediği, potansiyelini kullanamadığı bir gerçek. Burada siyaset yapmıyorum. Bu hastalık sadece bugünün, bu iktidarın hastalığı değil. Geçmişten bu tarafa gelen bir hastalık bu. Tarımda, sanayide üretemiyoruz. ve güvencesi olmayan işçinin verimliliğini tartışmıyoruz" dedi.

ASGARİ ÜCRET-AZAMİ ÜCRET

Kendisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde başlattığı ve uyguladığı politikayı da anlatan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün hükümetimiz asgari ücreti belirliyor. Ama maalesef çoğu yerde taşeronda çalışan işçilerimiz asgari ücreti cebine koyup evine götüremiyor. Taşeron firması sıfır karla ihaleyi alıyor. Sıfır karla ihaleyi alan taşeron firması nereden para kazanıyor? Bu soruyu herkesin düşünmesini diliyorum. Taşeronlaşmanın kesinlikle kaldırılması gerekmektedir. Taşeronlaşma kaldırılacak ama sendikaların ücret sendikacılığı yapmasının önüne de yasal tedbir konulacak. Ayrıca ben, asgari ücret gibi azami ücretin de belirlenmesini talep ediyorum. Evet, bu radikal bir karardır. Yani ülkenin işçi ücretini üretebilir düzeyde tutacağız, işçi sendikaları örgütlenecek ve bütün çalışanları kucaklayacak. Eğer 15 milyon işçi varsa 15 milyonun 15 milyonu da sendikalı olacak, örgütlü olacak. Sendikalar üretimin artması için, verimliliğin, karlılığın artması için çaba gösterecek. Yani işverenle beraber çalışmalarını sürdürecek. Bu sistemi kurabilirsek, kölelik düzeninden farksız, taşeronlaşmadan Türkiye Cumhuriyeti'ni kurtarabiliriz. Biz bunu kaldırdık."

Konuşmasında ihale mevzuatına da değinen Başkan Kocaoğlu, "Hizmet alımı ile ilgili ihale mevzuatı, bizim için önemli bir sorun. Ben belediye olarak, yüzde 100 kendi şirketimiz olan İZBETON'a ya da İZELMAN'a ihale veremiyorum. ve taşeronla yarışmak zorunda kalıyorum. Şirketin sermayesinin yüzde 100'ü İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, işin tamamı da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ama veremiyorum. Son asfalt ihalesinde bunu yaşadık. Bugün de ESHOT'ta benzer sıkıntı yaşıyoruz. ESHOT'un işçisini İZELMAN şirketimiz temin ediyor. Bunlar 15-20-30 yıl çalışan hat şoförlerimiz. Akşama kadar 8 saat içersinde binin üzerinde insanımızı, canımızı emanet ettiğimiz, deneyim kazanmış belediye otobüs şoförlerimiz. İZELMAN ihaleye giriyor ama taşeron firma kazanırsa, o zaman 3 bin küsur elemanımızın kıdem tazminatını ödeyip işten çıkartmamız gerekecek. Daha da önemlisi otobüsleri kime emanet edeceğimizi, şoförler deneyimli mi deneyimsiz mi olacak, şu anda bilemiyoruz" diye konuştu.

İzmir 1. İstihdam Zirvesi'nin açılışında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, İzmir Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, İŞKUR Daire Başkanı Abdullah Taşaltın, İzmir Üniversiteleri Platform Başkanı Mustafa Güden ve İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak da birer konuşma yaptı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 1. İstihdam Zirvesi İzmir'de Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement