Bektaş, Bakan Şahin'i 'atom Karınca'ya Benzetti - Son Dakika
Son Dakika Logo
Ekonomi

Bektaş, Bakan Şahin'i 'atom Karınca'ya Benzetti

Bektaş, Bakan Şahin\'i \'atom Karınca\'ya Benzetti
16.11.2011 15:06

Bursa'da konuşan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesi için 1 milyon 200 bin erkek girişimciye karşı sadece 80 bin olan kadın girişimci sayısını hızla arttırması gerektiğini söyledi.

Bursa'da konuşan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesi için 1 milyon 200 bin erkek girişimciye karşı sadece 80 bin olan kadın girişimci sayısını hızla arttırması gerektiğini söyledi. Bektaş, 'Atom Karınca'ya benzettiği Devlet Bakanı Fatma Şahin'den kadın girişimciler için fon desteği istediklerini söyledi.

Global Girişimcilik Haftası kapsamında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Binası'nda etkinlik düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Koordinatör Başkanı İlhan Parseker, 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye'nin girişimci sayısını en az 5 milyona çıkarması gerektiğini, özellikle genç ve kadın girişimci sayısını yükseltilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

DEĞERLİ OYUNCULARIMIZ TRİBÜNDE OTURUYOR"

Türkiye'nin geleceğini aydınlatacak 'Pırlantaları' olarak nitelendirdiği kadın girişimcileri konuşmak üzere bugün bir araya geldiklerini belirten Parseker, Türkiye'nin gelecek 10 yılda en büyük icadının iş dünyasındaki kadın varlığını, gelişmiş ülkelerdeki oranlara çıkarmak olacağını dile getirdi. Bu konudaki iştahın yüksek ancak, mevcut durumun vasat olduğunu belirten Parseker, şöyle dedi:

"Dünya Ekonomik Forumu 2010 cinsiyet uçurumu raporuna göre Türk kadını 134 ülke arasında sondan 8'inci sırada. BM Kalkınma Örgütü'nün kadın güçlenme endeksi 2009 Raporu'nda Türkiye yine sondan 8'inci ve son 9 yılda 37 sıra geri gitmiş. Kadının iş gücüne katılımı Türkiye genelinde yüzde 30, her 100 kadından 70'i üretim sürecinde yok. AB kadının iş gücüne katılımında yüzde 70'i hedef almışken bizim durumumuz iç karartıcı. Kadınlar arasıdaki kayıtdışılık erkeklerden daha yüksek. Çalışan kadın tarafında durum bu. Yöneten kadın tarafı da pek farklı deği. TÜİK verilerine göre kanun yapıcılar üst düzey yöneticiler ve müdürler arasında 10 erkeğe karşı sadece 1 kadın mevki makam sahibi konumunda. Belediye başkanlarımızın sadece binde 5'i kadın. Ülkedeki 1,3 milyon girişimcinin sadece 80 bini yani yüzde 6'sı kadın. Oysa içinde bulunduğumuz gelişmekte olan ülkelerde kadın girişimcilerin oranı ortalama yüzde 25'i buluyor."

Parseker, Türkiye'yi sahada kıyasıya mücadele verirken çok değerli oyuncularını tribünde oturtan bir futbol takımına benzetti.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, 29 Ekim 2007' tarahinden itibaren Türkiye genelinde kadın girişimciliğini nitelik ve nicelik olarak gelişmesi ve büyümesi için gayret sarf ettiklerini anımsattı. Bektaş, başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere il il dolaşarak kadınların eğitimi yönetime katılmaları yeni şirketler kurmaları veya kurulu şirketlerini büyütmeleri için ziyaretler yaptıklarını söyledi.

BAKAN ŞAHİN'DEN KADIN GİRİŞİMCİLER İÇİN FON İSTEDİK

Aynur Bektaş, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi için 1,2 milyon erkek girişimciye karşı sadece 80 bin olan kadın girişimci sayısını hızla arttırması gerektiğini söyledi. Bektaş, şöyle konuştu:

"Türkiye'de kadın girişimci sayısı artmadığı, ekonomiye katılmadığı sürece bu hayalden öteye gidemeyecektir. Kadın olarak sorunlarımız çok büyük. Yetersiz eğitim, toplumun kadınlara biçmiş olduğu roller ve hala ailenin kadının çalışma hayatına müdahale etmesi gibi nedenler başta geliyor. Finans bulma güçlüğüde var. İşte bu engelleri aşmak için TOBB'un Kadın Girişimciler Kurulu ve Genç Girişimciler Kurulu ile kadın ve genç girişimcilerin, finansa ulaşma sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Bu konuda, Genç Girişimciler Kurul Başkanı Sayın Ali Sabancı'nın çalışması da önümüzdeki günlerde umarım sonuçlanır. Gerçekten çok uğraşıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin'e kadın girişimcilere ayrı bir fon oluşturma talebimizi ilettik. Bunu KOSGEB'e çok ilettik ama kabul ettirememiştik. İşe biz bu defa biraz damardan girdik. Sanıyorum önümüzdeki günlerde bu sorunumuzu çözeceğiz. Sayın Bakan talebimizi memnuniyet ile karşıladı. Çok yakında ortak çalışmalarımıza başlayacağız. Ben eminim ki değerli Bakanımız ile 'Atom karınca' bakanımızla biz bunu çözeceğiz. Çünkü onunla 2 yasa çıkardık sessiz sedasız. O bu konuya el attığı zaman bu sorunu çözeceğine inanıyorum."

Türkiye'nin kadın istihdamı ve kadın girişimciliğinde iyi bir görüntü vermezken, tepe yönetici pozisyonundaki kadın oranında Finlandiya'dan sonra yüzde 12 ile dünyada 2'nci sırada olduklarını iade eden Bektaş, "Birçok şirket kadın üst yöneticilerle (CEO) çalışmak istiyor Türkiye'de, kadının iş gücüne katılma oranı daha yeni yüzde 30'larda iken bu oran üniversite mezunu kadınlarda yüzde 60'lara kadar çıkıyor. Doktora yapan kadınların yüzde 100'ü çalışıyor. Türkiye'de hala okuma-yazma bilmeyen 4 milyon kadın bulunuyor" diye konuştu. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bektaş, Bakan Şahin'i 'atom Karınca'ya Benzetti - Son Dakika


Advertisement