Krediyi Verdik Ama Fabrikayı Bulamıyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Krediyi Verdik Ama Fabrikayı Bulamıyoruz

Krediyi Verdik Ama Fabrikayı Bulamıyoruz

TBMM Kit Komisyonu'nun Üyeleri, Türkiye Kalkınma Bankası'nın Geri Dönmeyen Kredileriyle İgili Hikayeleri Dinledikce Çileden Çıktılar.

02.11.2007 01:50

TBMM KİT Komisyonu’nun üyeleri, Türkiye Kalkınma Bankası’nın geri dönmeyen kredileriyle igili hikayeleri dinledikce çileden çıktılar.

Üç batık kredi olayı, "kaza-mizah" hikayeleri aratmadı. Banka, Tokat’da bir salça fabrikasına verdiği kredinin peşine düştü. Banka müfettişi bölgeye giderek araştırma yaptı ve "Böyle bir fabrika yok" diye rapor hazırladı. Türkiye Kalkınma Bankası’nın hesaplarını inceleyen komisyonun önceki günkü toplantısında ilginç anlar yaşandı. Türkiye Kalkınma Bankası 2005 yılında Tokat’taki bir salça ve konserve fabrikasına kredi verdi. Kredinin geri dönüşü sağlanamayınca, banka müfettişi Tokat’a gitti. İnceleme yapan müfettiş, "Böyle bir fabrika yok" şeklinde rapor hüazırladı. Bu rapor komisyonun gündemine geldi.

ARKADAŞ CAMDAN BAKMIŞ: Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik, aslında fabrikanın var olduğunu, müfettişin fabrikaya giremeyince kırık camdan içeri bakarak rapor hazırladığını iddia etti. Çelik, "Kendisi hiçbir şey görmediği için çevredeki insanlara sorarak böyle bir fabrikanın bulunmadığı şeklinde rapor hazırlamıştır" dedi. Bu duruma sinirlenen Komisyon Başkanı AKP’li Ünal Kacır, "Bu fabrika var mı yok mu bir karar verin. Bu tesisleri hiç gören var mı?" diye sordu. AKP Ordu Milletvekili Ayhan Yılmaz, "Bakkalın yapmayacağı hatayı bir banka nasıl yapar" diye tepki gösterdi. Fabrikayı kendisinin gördüğünü belirten bir başka banka yetkilisi ise daha önce 7 kişinin de fabrikayı gördüğünü belirterek, "Tesisin çalıştığı tespit edildi. Ancak daha sonra yapılan teftişlerde makinelerin kaçırılarak fabrikanın içinin boşaltıldığı ortaya çıktı" dedi.

MAKİNELER GELMEDİ: Şaşkınlık yaratan bir başka batık kredi örneği ise Diyarbakır’da kurulan "Kağıt Bardak Fabrikası" konusunda yaşandı. Raporlarda, fabrika makinelerinin yüzde 40 avans yerine, yüzde 90 avans verilerek sipariş edildiğini, ancak makinenin gelmediğini belirtildi. Komisyon üyeleri, bunun yasal olup olmadığını, banka yetkilileri bunun yasal olduğunu belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Krediyi Verdik Ama Fabrikayı Bulamıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement