Alparslan Türkeş Anıldı - Son Dakika
Güncel

Alparslan Türkeş Anıldı

Alparslan Türkeş Anıldı

Vefatının 15. yıldönümünde Alparslan Türkeş anıldı.

09.04.2012 09:06

Türk Ocakları Ankara Şubesi Alparslan Türkeş'i, vefatının 15.yıldönümünde Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen "Türk Kültüründe Liderlik ve Alparslan Türkeş" konulu panelle andı. Panele Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Hacettepe Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Derviş Kılıçkaya, Gazeteci-Yazar Yavuz Selim Demirağ ve Rasim Ekşi katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından panele Alparslan Türkeş'in hayatını anlatan gösterimle başlandı. Panelin açılış konuşmasını Türk Ocakları Ankara Şubesi Başkanı Türkan Hacaloğlu yaptı. Alparslan Türkeş'in 80 yıllık ömrünü Türkiye ve Türk milliyetçiliği için harcadığını söyleyen Hacaloğlu, Alparslan Türkeş'i "Türk milliyetçiliğinin ve ülkücü hareketin efsane lideri' olarak tanıttı.

Hacaloğlu, "Türkeş, zekası, otoritesi, karizması, ülkü ve dava adamı yönüyle Cumhuriyet tarihimizin yetiştirdiği nadir devlet adamlarından biriydi. Türkeş'in cesur bir asker ve etkili bir siyasetçi olarak fikir ve siyaset dünyasında öne çıkmış bir lider olduğunu belirtti. Türkeş'in Türk milliyetçiliği fikrine canlı ve dinamik bir hareket kazandırdığının altını çizen Hacaloğlu, ayrıca Türkeş'in Türk milliyetçiliğini dernekçilik anlayışından çıkarıp siyasete taşıdığına dikkatleri çekti. Hacaloğlu, "Türkeş, milliyetçilik meşalesini gelecek nesillere emanet etti" dedi.

Türk Ocakları Ankara Şubesi Başkanı Türkan Hacaloğlu daha sonra şunları söyledi:

"Bir süre önce T.B.M.M:'de verilen ve bazı medya kuruluşları ve yazılı basında yer alan bir teklifi dikkatlerinize sunmak istiyorum.Yanılmıyorsam Kayseri, Konya, Zonguldak, Bilecik ve Rize'de kurulan üniversitelere isim konulması ile ilgili verilen tekliflerde Türkeş Beyin de adı geçiyordu. Gönlü vatan sevgisi, millet sevgisi ile dolu olan geçmişinde hiç bir şaibesi olmayan Alparslan Türkeş'in adının verilmesi teklifi neden reddedildi? Halen hayatta olan ve olmayan diğer zevatlarla ilgili teklifler hangi kriterlere dayanarak kabul edildi? Sizler, ret oyu verenler Alparslan Türkeş adı kurumlara verilirse ebediyyen yaşatılır inancıyla mı ret ettiniz? Siz ismini verseniz ne çıkar vermeseniz ne çıkar. Hatta sokaklardan, binalardan onun adını da silebilirsiniz. Şunu unutmayın! Türkeş adı Türk milletinin kalbine yazıldı onu milletin kalbinden silmeye sizlerin gücü yetmeyecektir. Alparslan Türkeş son yüzyılın önemli şahsiyetlerinden biri olarak tarihte iz bırakan liderler arasında yerini almıştır."

Açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Paneli, Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun yönetti. Gazi Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Rıza Ayhan da, Türkeş'in ilmi, üniversiteyi, eğitimi ayrı bir yere koyduğunu değindi. Ayhan, "Türk milleti, Türk gençliği, Türk eğitimcileri her zaman Alparslan Türkeş'i şükranla yad edeceklerdir" diye konuştu.

Gazeteci-Yazar Yavuz Selim Demirağ da, Alparslan Türkeş gibi Kuleli Askeri Lisesi'ni bitirdiğini belirterek yeni yetişen bir Türk subayının neler hissettiğini bildiğini, Türkeş'i kendisine çok yakın hissettiğini söyledi. Türkeş'in daha askeri okul yıllarında Türk adına ne varsa onla ilgilenmeye başladığını vurgulayan Demirağ, "Türkeş, nerede bir Türk varsa onunla o kadar ilgileniyordu ki" dedi. Türk dünyasında Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra en çok tanınan, bilinen kişinin Alparslan Türkeş olduğuna işaret eden Demirağ, Türkeş'ten sonra yetişen gençliğin Türkeş'in ideolojisinden uzak olduğunun hüznünü yaşadıklarını söyledi.

Panelde Gazeteci Yazar Rasim Ekşi "Yabancıların Gözüyle Türkeş" konusunda açıklamalarda bulunurken Doç. Dr. Derviş Kılıçkaya da "Liderlik ve Alparslan Türkeş" konusunda bilgi sundu.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement