Bakan Yıldız: "Hangi Santrali Yapacağımızı Biz Biliyoruz" - Son Dakika
Güncel

Bakan Yıldız: "Hangi Santrali Yapacağımızı Biz Biliyoruz"

Bakan Yıldız: "Hangi Santrali Yapacağımızı Biz Biliyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe yapılan eleştirilere yanıt verdi.

10.07.2015 21:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe yapılan eleştirilere yanıt verdi. Türkiye'nin denize kıyı şeridinin 8 bin 648 kilometre olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, "Bu alanlara 46 yatırım müracaatı var. 46 tanede itiraz var. Nükleer santralleri patladığı için yapmamak lazım. Kömür isli paslı, doğalgaz ithal, rüzgarlar kuşları öldürüyor. Güneş santralleri tarım arazilerini kapatıyor. HES'lerde coğrafyayı bozuyor. Birine 'Ne yapmamızı istersiniz' diye sordum. 'Ben işin o kısmını bilmem' dedi. Onu yapma bunu yapma. Hangisini yapacağımızı müsaade ederseniz biz biliyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Balıkesir'in Bandırma İlçesi Edincik Mahallesi'nde yapılan 'Edincik Üretim A.Ş. tarafından yaptırılan 56.4 megavatlık Rüzgar Enerji Santrali düzenlenen törenle hizmete girdi. Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Ak Parti Balıkesir Milletvekilleri Sema Kırcı, Mahmut Poyraz, Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur'un da hazır bulunduğu törende konuşan Bakan Taner Yıldız, enerji sektöründe yapılan eleştirilere yanıt verdi. Türkiye'nin denize kıyı şeridinin 8 bin 648 kilometre olduğunu belirten Bakan Yıldız, "Bu alanlara 46 adet yatırım müracaatı var. 46 tanede itiraz var. Nükleer santraller patladığı için yapmamak lazım, kömür isli paslı, doğalgaz ithal, rüzgarlar kuşları öldürüyor. Güneş santralleri tarım arazilerini kapatıyor. HES'lerde coğrafyayı bozuyor. Birine 'Ne yapmamızı istersiniz' diye sordum. Bana, 'Ben o kısmını bilmem' dedi. Onu yapma bunu yapma hangisini yapacağımızı müsaade ederseniz biz biliyoruz. Bu gün burada Edincik'te bir RES'in açılışındayız. Hiç kimse kusura bakmasın burada bir kuş falan ölmez inşallah. Kuşlar nereden gideceklerini biliyorlar. Bu söylediğim ironik bir cümle değildir. Bu söylediğim ABD'de bir araştırma enstitüsünde yapılan araştırmanın sonucudur. İnanmayacağınız kadar trafikte ölen kuş sayısı vardır. Rüzgar santrallerinde değil. O yüzden bırakın bizim yakamızı. Türkiye'nin büyümesini hep beraber gerçekleştirelim. Hem de yerli kaynaklarımızdan gerçekleştirelim. Bugün tencere, tavayı hep beraber çevreyle beraber çalalım" dedi.

Enerji yatırımlarını çevre rağmen değil, çevreyle birlikte yaptıklarını belirten Bakan Yıldız, kendilerine zaman zaman, "Siz havadan sudan para kazanıyorsunuz" eleştirileri geldiğini belirtti. "Zaman zaman RES'den zaman zamanda HES'lerden para kazanıyoruz" diyen Bakan Yıldız şöyle devam etti: "Bunlar Türkiye'nin kaynakları, ülkemizin zenginlikleridir. O yüzden buna hep beraber itina göstermemiz lazım. Biz iktidara 13 yıl önce geldiğimizde sembolik bir tane 19 megavatlık bir santral çalışıyordu. Yani bugün Edincik'te açılışını yaptığımızının neredeyse üçte biri kadar. Bugün 13 yıl öncesinin 3 katını şu anda Edincik'te açıyoruz. Ama 4 bin megavata geldik. İyi bir çalışma yaptık, ancak bunlar daha yeterli değildir. Sadece 2014 yılında yapılan rüzgar santrallerinden dolayı üretilen elektriği eğer doğalgazdan elde etmiş olsaydık 850 milyon dolar daha fazla ithalat yapmış olacaktık. Bu yatırımların kısa orta ve uzun vadeli çok büyük faydaları var."

Konuşmasında, Türkiye'deki enerji fiyatlarına da değinen Bakan Yıldız, " Almanya'daki bir mesken Türkiye'de yaşayan mesken sahibinin ödediği elektriğin 2,5 katını ödüyor. Türkiye'deki doğalgaz fiyatları Avrupa'daki 28 ülke arasındaki en ucuz doğalgaz fiyatlarıdır. Elektrik fiyatları en ucuz olan üç ülke arasındadır. Niçin Almanya dediğimiz ülke geçen yıl 17 milyar dolar bir önceki yılda 30 milyar Euro yalnızca enerji kaynaklarının yapımı için sübvansiyon ayırdı. Biz bu rakamları kullanamayız. Çünkü verdiğimiz her para tüketicinin cebinden çıkan paradır. Siyasetçiler her zaman, üreticilerin daima düşük, tüketicilerin ise daima yüksel buldukları bir paradoksu yönetmek durumdadır. Biz bunu geliştirdiğimiz politikalar çerçevesinde iyi yönettiğimiz için şuanda Avrupa'nın en ucuz 3 ülkesi arasındayız. Doğalgazından en ucuz birinci ülkesiyiz" ifadelerini kullandı.

Son 12 yıl içerisinde, özel sektörün yatırımlarının arttığına dikkat çeken Bakan Yıldız, özel sektörle fotoğraf çektirmenin yasak olduğu bir dönemden, özel sektör ile çalışıp açılış yaptıkları bir döneme geldiklerini ifade edip, "Herhangi bir kompleksimiz yok. Türkiye, son 12 yıl içerisinde kamu ile özel sektörünün yerini değiştirmiştir. Özel sektörün payı bundan 12 yıl önce yüzde 32'lerdeyken şimdi kamunun payı yüzde 32'lerdedir. Özel sektör kamuda birçok yatırımını gerek özelleştirmelerle gerekse yeni yaptığı yatırımlarla aldı" diye konuştu. - Bandırma

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Yıldız: 'Hangi Santrali Yapacağımızı Biz Biliyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement