Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Ziyareti

Başbakan Erdoğan\'ın Diyarbakır Ziyareti

DESOB Başkanı Ebedinoğlu: "Bu ziyaret çözüm sürecine olan umudumuzu daha da artırdı" IMPR Danışmanı Yard. Doç. Dr. Şeyhanlıoğlu: "Bundan sonra kimse kolay kolay silaha başvurma cesaretinde ...

18.11.2013 15:21

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın haftasonu Diyarbakır'daki açılış töreninde yaptığı konuşmanın çözüm sürecine büyük katkı sağlayacığını belirtti.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, AA muhabirine, Başbakan Erdoğan'ın beraberinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ve sanatçı Şivan Perver ile Diyarbakır'a gelişi ve açılış töreninde verdiği mesajların Türkiye tarihi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasında dağdaki gençlerin indirileceği ve cezaevlerinin boşaltılacağına yönelik sözlerinin bölgedeki vatandaşların duymak istediği en büyük ifade olduğunu dile getiren Ebedinoğlu, şöyle konuştu:

"Bu ziyaret çözüm sürecine olan umudumuzu daha da artırdı. Diyarbakır gezisiyle çözüm süreci daha hızlı ilerleyecek. Yapılan konuşmalar ve tamaslar kuşkuların azalmasını sağladı. Başbakan Erdoğan'ın BDP'li milletvekilleri ile Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından havaalanında karşılanması, Başbakanın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etmesi ve Leyla Zana'nın nikah törenine katılması gezinin anlamını daha da büyüttü."

"Tüm etnik gruplar açısından da aynı önemi taşıyor"

Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) Danışmanı ve Dicle Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, haftasonu gerçekleşen Diyarbakır gezisiyle, Türkiye tarihinde yeni bir sayfanın açıldığını söyledi.

Diyarbakır'daki açılış törenine yoğun katılımın çözüm sürecine verilen desteğin en büyük göstergesi olduğunu vurgulayan Şeyhanlıoğlu, şöyle dedi:

"Başbakan Erdoğan'ın 1920 yılının ruhunu istediklerine ilişkin vurgusu çok anlamlıydı. Çünkü Kürtlerin de talebi 1920 ruhuydu.1920'de vatanın kurtulması için Türkler ve Kürtler arasında ittifak yapılmıştı. Bundan sonra kimse kolay kolay silaha başvurma cesaretinde bulunmaz. Başbakan ayrıca ötekileştirmenin son bulduğunu anlattı. Bu geziyle devlet ile halk yeniden barıştı. Bu sadece Kürtler için değil, diğer tüm etnik gruplar açısından da aynı önemi taşıyor."

"Gezi, yeni bir dönemin başlangıcıdır"

Eski milletvekili ve Cizre Belediye Başkanı Haşim Haşimi, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşmanın çözüm sürecine olumlu katkı yapacağını belirterek, "Bu ziyaretle bazı çevrelerin çözüm sürecinin tıkandığına yönelik eleştirisi son bulmuştur. Diyarbakır temasıyla süreçte ciddi anlamda güven tazeleme oldu" dedi.

Diyarbakır ziyaretinin sadece çözüm süreciyle sınırlı tutulamayacağını, Barzani ile yapılan görüşmelerde Türkiye dışında bölgesel sorunların da mutlaka ele alındığını ifade eden Haşimi, şöyle dedi:

"Görüşmeyi yapan Başbakan Erdoğan, Bosna'dan Ortadoğu'ya kadar büyük bir karizmaya sahiptir ve dünyadaki rolü daha da güçlenmektedir. Barzani ismi de bölgedeki birçok ülkede hatta Türkiye'deki Kürtleri etkileyen bir isimdir. Dolayısıyla bu ziyaret Kürt sorunun çözümünün yanısıra Ortadoğu'daki bazı sorunların da çözümüne katkı sunacak."

"Başbakanı diğer liderlerden farklı kılacak"

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise haftasonu gerçekleşen ziyareti ve yapılan açıklamaları son derece olumlu bulduklarını söyledi.

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmaları 4. Yargı Paketi'nden bizi çok daha fazla heyecanlandırdı" diyen Bilici, Başbakanın söylemlerinin sıradan olmadığını vurguladı.

Konuşmalarda ifade edilenlerin ilk olduğuna dikkati çeken Bilici, "Bu ilklerin somut adımlarla gerçekleştirilerek devamının gelmesi Başbakanı diğer liderlerden farklı kılacak. Başbakanın söylediklerinin arkasında durması demokratikleşme, diyalog ve müzakere sürecinin ciddi anlamda ilerleyeceği anlamını taşır" dedi.

Bilici, Barzani'nin Diyarbakır'ı ziyaretinde yaptığı konuşmanın da önemli olduğunu vurgulayarak, açıklamaların somut adımlara dönüşmesini arzuladıklarını kaydetti. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement