Bes Üyeleri, Artan İş Yükünü ve Fazla Mesai Ücretlerine Yapılan Zammı Sgk Genel Müdürlüğü Önünde Protesto Etti: "İnsan Onuruna Yakışır Koşullarda... - Son Dakika
Güncel

Bes Üyeleri, Artan İş Yükünü ve Fazla Mesai Ücretlerine Yapılan Zammı Sgk Genel Müdürlüğü Önünde Protesto Etti: "İnsan Onuruna Yakışır Koşullarda...

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi kamu çalışanları, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenleme nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) artan iş yükünü ve fazla mesai ücretlerine yapılan zammı SGK Genel Müdürlüğü önünde protesto etti. BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, “SGK emekçileri olarak, 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. SGK Ek Ödeme Yönetmeliği’nde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puanlık artış istiyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz. Ulufe değil, hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

06.04.2023 16:31  Güncelleme: 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: CEYLAN SAĞLAM - Kamera: EYLEM LADİN DEĞER

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi kamu çalışanları, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenleme nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) artan iş yükünü ve fazla mesai ücretlerine yapılan zammı SGK Genel Müdürlüğü önünde protesto etti. BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, "SGK emekçileri olarak, 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. SGK Ek Ödeme Yönetmeliği'nde yer alan ek ödeme puanlarına 100'er puanlık artış istiyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz. Ulufe değil, hakkımız olanı istiyoruz" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) BES üyesi kamu çalışanları, bugün Ankara'daki SGK Genel Müdürlüğü önünde toplanarak, 3600 ek gösterge, EYT ve yapılandırma gibi düzenlemeler nedeniyle artan iş yükü ve düşük mesai ücretlerine tepki gösterdi.

Sendika üyesi kamu çalışanları, "Lütuf değil, hakkımızı istiyoruz" yazısının yer aldığı pankartta, "666 sayılı KHK ile gasp edilen ikramiyelerimiz ödensin. SGK emekçilerimize 3600 ek gösterge verilsin. Ek ödeme puanlarında 100 puan artış yapılsın. Yol ücreti ve ücretsiz yemek verilsin" taleplerini dile getirdiler.

BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"ZATEN GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞAN SGK EMEKÇİSİ, 'ARTIK YETER' DİYOR"

"Herkesin merak ve sabırsızlıkla beklediği EYT düzenlemesi, hepinizin bildiği gibi Meclis'ten geçerek yasalaştı. Henüz düzenleme kamuoyu ile paylaşılmadan, 1 Ocak'ta hizmet borçlanması işlemlerine asgari ücrete gelecek tutarda zam geleceğinden kaynaklı, Sosyal Güvenlik Merkezleri'nin önünde uzun kuyruklar oluştu. Bu durum da SGK emekçilerinin iş yükünü 2-3 kat artırırken emeklilik taleplerinin başlaması ile tüm Sosyal Güvenlik Merkezleri önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş, yaşanan yoğunluk ile beraber hem vatandaşlar mağdur edilmiş hem SGK çalışanlarının iş yükü katmerlenerek artmış, daha da artacağı aşikar. Plansız, seçime endeksli alınan bu kararların büyük sıkıntılara neden olacağını, kendisine hemen aylık bağlanmasını bekleyen EYT'li vatandaşların taleplerini ve oluşan yoğunluğun mevcut personelle karşılanmasının çok büyük sıkıntılara neden olacağını defalarca dile getirdik. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi, 'Artık yeter' diyor.

"BİZ BAŞKA BİR ÜLKEDE Mİ YAŞIYORUZ, YOKSA BİZİ YÖNETENLER Mİ BAŞKA BİR ÜLKENİN YÖNETİCİLERİ"

Kimi basın organlarında, SGK çalışanların fazla mesai ücretlerinin 6 bin liraya çıktığı haberlerini gördük. Peşinden Sayın Bakan, memurların maaşlarının 20 bin liranın üzerinde olduğunu söyledi. Biz başka bir ülkede mi yaşıyoruz, yoksa bizi yönetenler mi başka bir ülkenin yöneticileri? Aylık bekleyen vatandaş da 'Bunlar 20 bin lira alıyor, bir de iş yapmıyor, eylem yapıyor' diye vatandaşla bizi karşı karşıya getiriyorlar. Aylık bağlayan, borçlanma yapan, işveren servislerinde çalışan, arşivde dosya çekip dosya atan, uzun kuyruklardaki vatandaşın evrakını alıp kendisine cevap veren Sosyal Güvenlik Merkezlerinde çalışan kimi özel kadrolar hariç kim 20 bin lira alıyor arkadaşlar? Şube müdürü bile 20 bin lira almıyor bu kurumda.

"AÇLIK SINIRINDA BİR MAAŞLA 85 MİLYON VATANDAŞA, CANINI DİŞİNE TAKIP HİZMET ETMEKTEYİZ. ANCAK BU HİZMETLERİN KARŞILIĞINI ALABİLİYOR MUYUZ"

20 yıllık memurun aldığı ücret 12 bin 300 lira. En son, fazla mesainin 100 saate çıktığı haberleri geldi. Normal mesaisi dışında fazladan 100 saati ne zaman çalışacak? Hiç dinlemeyecek mi; ailesine, eşine zaman ayırmayacak mı? Burada SGK çalışanları da var; açlık sınırında bir maaşla 85 milyon vatandaşa, canını dişine takıp hizmet etmekteyiz. Ancak bu hizmetlerin karşılığını alabiliyor muyuz? Aksine büyük haksızlıklara uğradık, 2011 yılında yayınlanan 666 sayılı KHK ile daha önceden SGK çalışanlarının almakta olduğu yılda 2 asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemelerimiz, sözde 'eşit ise eşit ücret' adı altında 2012 yılında kaldırılmıştır.

"EYT'LİNİN AYLIKLARINI YETİŞTİRMEYE ÇALIŞAN, AÇLIK SINIRINA YAKIN MAAŞ ALAN SGK EMEKÇİSİNİN İKRAMİYESİ KESİLDİ"

Sendikamızın öncülüğünde yapılan Anayasa Mahkemesi başvurusu sonucunda verilen iptal kararına rağmen, mahkeme kararı yok sayılmış, gereği yapılmamış, hukuksuz bir şekilde ikramiyelerimiz gasp edilmiştir. Peki tüm çalışanların kesildi mi? Hayır, kimi ayrıcalıklılar almaya devam etti. Ancak nefes almadan çalışan, hizmet borçlanma işlemlerini hemen yapıp EYT'linin aylıklarını yetiştirmeye çalışan, açlık sınırına yakın maaş alan SGK emekçisinin ikramiyesi kesildi.

"GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ALIN TERİ DÖKEN SGK EMEKÇİSİ, KENDİSİNİ 3600 KAPSAMI DIŞINDA BULMUŞTUR"

Diğer bir haksızlık da ek gösterge düzenlenmesinde yaşandı. Burada bulunan herkes biliyor ki ek göstergelere eklenen 600 puanlık bir artışın gerçekte bir refah artışına neden olmadığını, emekli aylıklarındaki asıl artışın 3600 ve üzerinde ek gösterge verilmesiyle mümkün olduğunu. 'Ek gösterge düzenlemesi ile kimseyi mağdur etmedik' sözü gerçek değildir. Çok geniş bir çalışan kesimi mağdur olmuştur. Mağduriyetin katmerlisini de SGK emekçisi yaşamaktadır. Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayınlanması ile beraber emeklilerin, iştirakçilerin ek gösterge işlemlerini, kodlama işlemlerini yeni maaşlarına yetiştirmek için gece gündüz demeden alın teri döken SGK emekçisi, kendisini 3600 kapsamı dışında bulmuştur. Sizce bu adaletli midir?

"ULUFE DEĞİL, HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ"

Kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nda ek ders ücretleri, belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi. Kurumumuz, doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup mevzuat uzunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir. Buradan, sizlerin aracılığı ile bizi yönetenlere, bizim sesimizi kulak tıkayanlara bir kez daha taleplerimizi tekrarlayalım ve gür sesle tekrardan dile getirelim.

SGK emekçileri olarak, 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. SGK Ek Ödeme Yönetmeliği'nde yer alan ek ödeme puanlarına 100'er puanlık artış istiyoruz. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan, başta SGK çalışanları olmak üzere büro emekçilerine 3600 ek gösterge istiyoruz. Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz. Ulufe değil, hakkımız olanı istiyoruz."

Bes Üyeleri, Artan İş Yükünü ve Fazla Mesai Ücretlerine Yapılan Zammı Sgk Genel Müdürlüğü Önünde Protesto Etti: "İnsan Onuruna Yakışır Koşullarda...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Bes Üyeleri, Artan İş Yükünü ve Fazla Mesai Ücretlerine Yapılan Zammı Sgk Genel Müdürlüğü Önünde Protesto Etti: 'İnsan Onuruna Yakışır Koşullarda... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement