Büyük Menderes Taştı, Söke Ovası Sular Altında - Son Dakika
Güncel

Büyük Menderes Taştı, Söke Ovası Sular Altında

Büyük Menderes Taştı, Söke Ovası Sular Altında

Büyük Menderes Nehri'nde su seviyesinin 5 metre 70 santime ulaşması nedeniyle Söke Ovası yine sular altında kaldı.

11.02.2013 13:30

Büyük Menderes Nehri'nde su seviyesinin 5 metre 70 santime ulaşması nedeniyle Söke Ovası yine sular altında kaldı.

Bölgede dört gündür etkili olan yağışlar nedeniyle ovaya sel kabusu geri geldi. Metrekareye 106 kilogram yağış düşmesi üzerine su seviyesi 5.70 metreye ulaşan Büyük Menderes Nehri taştı ve ovada 80 bin dekar ekili arazi sular altında kaldı. Aydın'ın Söke İlçesi'ne bağlı Özbaşı- Çalıköy karayolu ile Koçarlı İlçesi'ne bağlı Yeniköy'ü Germencik İlçesi'ne bağlayan karayolu, güvenlik nedeniyle bu sabah yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Sular, Söke- Bağarası karayoluna kadar da dayandı.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Ocak ayının sonunda yine aşırı yağışlar nedeniyle ovayı su bastığını hatırlattı. Kocabaş, 60 bin dekar arazide etkili olan sular yavaş yavaş çekildi derken bu kez ovanın bereketli topraklarının bir kez daha sele yenik düştüğünü söyledi. Etkilenen arazinin 80 bin dekarı bulduğunu anlatan Kocabaş, "Şu anda yaklaşık 80 bin dekar tarım alanı su altında. En az 3 bin dekar buğday ve diğer tarım ürünleri olmak üzere taşkın sularının altında kaldığını tahmin ediyoruz. Her yıl yaşadığımız Menderes Nehri taşkınını bu yıl da yaşıyoruz. Tek tesellimiz taşkınlara hazırlıklı olmamız ve can kaybının olmayışı" dedi. Kocabaş, taşkın nedeniyle Burunköy, Akçakaya, Pamukçular, Karaatlı, Kalçık, Çalıköy, Bıyıklı ve yeniköy arazilerinin sular altında olduğunu söyledi.

'GÖZÜMÜZE UYKU GİRMİYOR'

Burunköy Muhtarı Halil Eskibaş da her kış Menderes'in taşması nedeniyle gözlerine uyku girmediğini söyledi. Eskibaş, "Taşkınden en çok biz etkileniyoruz. Gece boyunca teyakkuz halindeyiz. Sabaha kadar riskli bölgeleri kontrol ederek köyümüzün ani su baskını altında kalmaması için uğraşıyoruz. Söke Ovası Sulama Birliği ekiplerini de sürekli yanımızda görmemiz bize güven veriyor" dedi.

5 METREDEN SONRA RİSK

Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız da Büyük Menderes Nehri'nin 5 metreden fazla yükselmesinin sorunun başlaması demek olduğunu kaydederek şu anda su seviyesinin 5.70 metre olduğunu belirtti. Yıldız, "Ekiplerimizle 24 saat riskli bölgeler başta olmak üzere sürekli denetim halindeyiz. Bu sabah güvenlik gerekçesi ile Özbaşı-Çalıköy ve Yeniköy-Germencik karayolları trafiğe kapatıldı" diye konuştu.

NM,LS(AÖ/BT) - Aydın/ Söke

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Büyük Menderes Taştı, Söke Ovası Sular Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement