Büyükerşen'in de Aralarında Bulunduğu 17 Sanık Duruşmaya Katılmadı - Son Dakika
Güncel

Büyükerşen'in de Aralarında Bulunduğu 17 Sanık Duruşmaya Katılmadı

Büyükerşen\'in de Aralarında Bulunduğu 17 Sanık Duruşmaya Katılmadı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile gecen ay vefat eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Mansız'ın da aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında 'Kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat...

17.05.2013 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile gecen ay vefat eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Mansız'ın da aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında 'Kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlarıyla açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, mazeretlerini yazılı olarak bildiren Yılmaz Büyükerşen ile birlikte diğer sanıklar katılmadı. Sanık avukatları Ak Parti Milletvekili Salih Koca ile Ak Partili belediye meclis üyelerinin kişisel olarak iddia edilen suçtan zarar görmediklerini, bu nedenle duruşmalara müdahil olarak katılmamaları gerektiğini söyledi.

Büyükerşen ve belediye çalışanları hakkındaki dava, o dönem il başkanı olan Ak Parti Milletvekili Salih Koca ile aynı partiden Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri Ahmet Süzer, Türkan Polatoğlu, Pınar Turhanoğlu, Tuncer Köküner, Akif Çizmelioğlu ve Zihni Çalışkan'ın 2010 yılında savcılı cumhuriyet savcılığına şikayetleri üzerine açıldı. Başkan Büşyükerşen ve 17 kişi, 2006-2008 yılları arasındaki işlemlerde 'ihaleye fesat karıştırıldığı' ve 'Resmi belgede sahtecilik' yapmakla suçlandı.

MAZERET BİLDİRİP DURUŞMAYA KATILMADILAR

Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasına yazılı mazeretlerini bildirilen tamamı tutuksuz olan sanıklar Yılmaz Büyükerşen, Büyükşehir Belediyesi Şirketler Koordinatörü Rıza Oruçhan Tansel, Fen İşler Daire Başkanı Selahattin Arpacı, Genel Sekreter Yardımcısı Tuna Gürsel Gülerşen, Satın Alma Daire Başkanı Mehmet Recai Erdir, Genel Sekreter Yardımcısı Canan Demir, İmar İnşaat Genel Müdürü Ercenk Şıkyazar, eski genel sekreter Erdin Erol, belediye çalışanları Niyazi Solak, Yılmaz Kükdamar, Aytaç Ünverdi, Gürol Güner, Ahmet Fırat Bilgili, Necati Harman, Zehra Kaya ve Erdal Kaval katılmadı.

DOSYALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ İSTENDİ

Sanıklar arasında yer alan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Mansız'ın 12 Nisan 2013 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucunda vafat ettiği, sanık avukatları tarafından sözlü olarak mahkeme heyetine bildirildi.

Duruşmaya 15 sanık avukatı, 5 şikayetçi avukatı ile şikayetçi durumda olan Ak Partili belediye meclis üyeleri Zihni Çalışkan, Pınar Turhanoğlu, Akif Çizmelioğlu ve Tuncer Köküer katıldı. Duruşmayı CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi.

Sanık avukatlarından Okan Cemal Yüksel, bu davanın yanı sıra belediye 1 ve 2'inci Ağır Ceza Mahkemelerinde 5 ayrı davanın daha açıldığını belirtti. Davanın sanıklarının çoğunun aynı olması ve suçlamalarının birbiriyle bağlantılı olması nedeniyle dava dosyalarının birleştirilmesini istedi.

Sanık avukatlarından Yunus Emre Karabulut da şikayetçi durumundaki Ak Parti Milletvekili Salih koca ile AK Partili belediye meclis üyelerinin suçta kişisel bir zarar görmediklerini ifade ederek "Müştekilerin müdahillik hakları yoktur. Mahkemeye bu yönde karar verilsin. Ola ki müdahillik talepleri kabul edilirse 650 bin nüfuslu Eskişehir halkının davaya katılma gibi bir durumu söz konusu olacaktır" dedi.

Avukat Semih Sivri ise "Bilirkişilerin kriterleri ve yeterli olup olmadıkları belli değildir. Bilirkişilerin tarafsız olmadığını düşünüyoruz. Bakan olurları ile görevlendirilmişlerdir. Bir çoğu Maliye Bakanlığı'nda çalışmıştır. Bazı bilirkişilerin siyasi geçmişleri vardır. Mehmet Zeki Mirvelioğlu Ağrı'dan iktidar partisinden milletvekili aday adayıdır ve dosyada bilirkişidir" diyerek bilirkişi raporlarının dosyadan çıkartılmasını talep etti.

Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkeme heyeti duruşmaya gelmeyen tutuksuz sanıkların diğer duruşmaya katılmaları için davetiye çıkartılması, sanıklardan hayatını kaybeden Mustafa Mansız'ın nüfus kaydının alınması, dosyaların birleştirilmesi yönünden kararın sanıkların savunmalarının alındıktan sonra verilmesi, Büyükşehir Belediyesine yazı yazılarak Akif Çizmelioğlu, Zihni Çalışkan, Tuncer Köküer ve Pınar Turhanoğlu'nun belediyede hangi görevde bulundukları konusunda yazı istenmesi ve AK Parti İl Başkanlığına yazı yazılarak şu anda AK Parti Milletvekili olan Salih Koca'nın 2010 yılında hangi görevde olduğunun sorulması amacıyla duruşmayı 10 Temmuz 2013 tarihine erteledi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTILAR

Duruşma sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in avukatlarından Emre Genç, bir basın açıklaması yaptı. Genç, "Duruşmada usule uygun tartışmalar yapıldı. Bunlardan birisi dosyaların birleştirilmesi, bir tanesi müştekilerin müdahilliği konusunda husustu. Savcıda bu yönde bir mütalaada bulundu" dedi.

Şikayetçi avukatlarından ve aynı zamanda Ak Parti Eskişehir Tepebaşı İlçe Başkanı olan Vahap Ata da duruşma bitiminde adliye önünde gazetecilere açıklamada bulundu. Vahap Ata yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Biz burada kamu zararının, belediye zararının ortaya çıkartılması adına bu davanın açılmasına sebebiyet verildi. Bu davanın sonuna kadar takibi yapılacak. Bu davayı bir belediye avukatının da takip etmesi söz konusu değil. Zira bu davada yargılananlar Büyükşehir Belediye Başkanı ve belediye bürokratları. Bir Büyükşehir Belediye avukatının Büyükşehir adına bir başka şahsın adına takip etmesi mümkün değil. Bu davada yargılanan 16 sanığın tamamının aynı gün duruşma saatinin belli olmasına rağmen duruşmaya gelmemesi aynı önceki kararlı birlikte hareket etme, ortak hareket etme kararlılığı ortaya koyuyor. Duruşma günü ve saati belli. Buna rağmen tüm sanıkların aynı anda mazeret bildirerek 16 sanıktan 16'sının da gelmemesi çok dikkat çekici."

KA,HT(EK/ESM) - Eskişehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Büyükerşen'in de Aralarında Bulunduğu 17 Sanık Duruşmaya Katılmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement