Çankırı'da, Çorak Yerler Kazısı Devam Ediyor - Son Dakika
Güncel

Çankırı'da, Çorak Yerler Kazısı Devam Ediyor

Çankırı\'da, Çorak Yerler Kazısı Devam Ediyor

Çankırı'da Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi İşbirliğinde Yürütülen Çorak Yerler Kazısı, 14 Yıldır Devam Ediyor. Çankırı- Yapraklı Karayolunun 2'nci Kilometresinde Yolun Kenarındaki Tepelik Alanda Devam Eden Çalışmalar Her Yıl Temmuz Ayında Prof.dr. Ayla Sevim Erol'un Başkanlığında Çeşitli Üniversitelerden Öğrencilerin ve Akademisyenlerin Katılımı ile Yaklaşık Bir Ay Süre ile Gerçekleştiriliyor. Kazılardan Elde Edilen Fosiller, Laboratuvarlarda Kimyasallarla Sağlamlaştırıldıktan Sonra Çankırı Müzesi'ndeki Fosil Seksiyonunda Sergileniyor.

20.07.2010 18:30

Çankırı'da Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi işbirliğinde yürütülen Çorak Yerler Kazısı, 14 yıldır devam ediyor. Çankırı- Yapraklı karayolunun 2'nci kilometresinde yolun kenarındaki tepelik alanda devam eden çalışmalar her yıl temmuz ayında Prof.Dr. Ayla Sevim Erol'un başkanlığında çeşitli üniversitelerden öğrencilerin ve akademisyenlerin katılımı ile yaklaşık bir ay süre ile gerçekleştiriliyor. Kazılardan elde edilen fosiller, laboratuvarlarda kimyasallarla sağlamlaştırıldıktan sonra Çankırı Müzesi'ndeki fosil seksiyonunda sergileniyor.

Kazı alanında kız ve erkek öğrenciler birer işçi gibi çalışarak iğne ile kuyu kazarcasına 8 milyon yıl öncesine ait nesli tükenen hayvan fosillerini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Kazı alanını ziyaret eden Çankırı Belediye Başkanı AK Parti'li İrfan Dinç, sıcak altında çalışan kazı ekibine çeşitli ikramlarda bulunurken, kazı başkanı Prof.Dr. Ayla Sevim Erol'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Başkan Dinç, Çankırı'nın geçmişine ilişkin yapılan tüm çalışmaları takdirle ve ilgiyle takip ettiklerini belirterek, "Tarih öncesine ait bulguları hassas bir çalışma ile ortaya koyan öğretim görevlisi ve öğrenci kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Bu alanda Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir müzeye sahip olduk. Biz de yerel yönetim olarak buradaki ekibe her türlü kolaylığı sağlama gayreti içindeyiz" dedi.

'NESLİ TÜKENMİŞ HAYVAN FOSİLLERİ VAR'

Çankırı Çorakyerler Kazısı'nın kurtarma kazısı şeklinde başladığını ve 2000 yılında da önemli fosiller çıkmaya başladıktan sonra Bakanlar Kurulu onayıyla kazılara devam edildiğini belirten Kazı Başkanı Prof.Dr. Ayla Sevim Erol, şunları söyledi:

"Buradaki kazı çalışmalarının 14 yıllık bir geçmişi var. Bu uzun süreli çalışmalar sonunda Çankırı'da en eski 8 milyon yıl öncesine ait hayvan faunası ile ilgili pek çok fosil buluntu elde ettik. Bunların arasında özellikle nesli tükenmiş hayvanlara ait fosiller mevcut. En önemlileri arasında kama dişli kaplan ya da kılıç dişli kaplan benzeri et yiyiciler bulunuyor. Anadolu'ya özgü, hatta Çankırı'ya özgü bir buluntu olarak Çankırı Müzesi'ndeki yerini almıştır. Bunun dışında kuyruksuz maymun benzeri canlılar, bunlar hortumlular, atlar, geyik gibi canlılar aynı ekolojiyi paylaşmışlar. Biz burada bu çalışmaları yaparken halkın da yoğun ilgisi ile karşılaşıyoruz. Çalışmalarla ilgili bilgi isteyen pek çok kişi oluyor. Yerel yöneticiler çalışmalarımıza son derece duyarlı ve bizlere yardımcı oluyorlar. Müzeye yeni bir bölüm oluşturduk. Paliontoloji seksiyonu olarak Türkiye'de nadir bulunan müzelerden bir yerdir Çankırı Müzesi. Çalışmalarımız coğrafi, jeolojik, paliontolojik alanda devam ediyor. Küçük bir alanda çalışıyor gibi görünüyoruz ama bu alanda daha en az 10 yıllık kazı çalışılabilecek ortam var."

YABANCILARIN İLGİSİ FAZLA

Prof.Dr. Erol, Çankırı Çorakyerler Kazı çalışmalarının dünya antropoloji literatüründe önemli bir yer edindiğini belirterek, "Burada çıkan omurgalıların yapısını incelemek de bu bilim dalının ilgi alanına girer. Buradan çıkan hayvanların ne yöne dağıldığını, hangi ekolojik alana yöneldiğini incelemek alanımıza girer. Çankırı'da bu canlıların yaşadığı dönemde, kurak bir iklim söz konusu. Buradaki canlılar kuraklıkla birlikte nereye gittiler, kuzeye doğru, doğuya doğru geçtiklerini biliyoruz. Çankırı bir köprü görevi görmüş. Ankara, Sinop, Bursa Paşalar ve Kalecik Çandır ile birlikte Çankırı Çorak Yerler Kazı alanı Anadolu'daki kilit noktalarıdır, geçiş noktaları olması bakımından çok önemlidir" diye konuştu.

Yabancıların kazı çalışmalarına ilgisinin fazla olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Ayla Sevim Erol, "Şu an gelin desek hemen gelecekler. Biz mümkün olduğunca, her şey bittiğinde bize, Türkiye'ye katkı sağlayacaklarını anladığımız anda 'gelin' diyeceğiz. Yoksa öyle boş boş gelip kendi istediklerini alıp gitsinler diye, çağırmayı düşünmüyoruz. En azından öğrencilerimize burs sağlasınlar, ülkemizi bu alanda iyi tanıtsınlar. Böyle bir garantiyi aldığımızda elbette çağırabiliriz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çankırı'da, Çorak Yerler Kazısı Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement