CHP'li Sarı, Meclis Başkanı'na ve Babacan'a Merkez Bankası İçin Yazı Yazdı - Son Dakika
Güncel

CHP'li Sarı, Meclis Başkanı'na ve Babacan'a Merkez Bankası İçin Yazı Yazdı

CHP\'li Sarı, Meclis Başkanı\'na ve Babacan\'a Merkez Bankası İçin Yazı Yazdı

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a yazdığı mektupta, Merkez Bankası yetkililerinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda para ve kur politikası uygulamaları hakkında bilgi vermelerinin sağlanmasını istedi.

15.01.2014 11:54

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a yazdığı mektupta, Merkez Bankası yetkililerinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda para ve kur politikası uygulamaları hakkında bilgi vermelerinin sağlanmasını istedi.

Sarı, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına yazdığı mektuba ilişkin bilgi verdi.

Merkez Bankası Kanununun 42. maddesine değinen Sarı, "Merkez Bankası yasa hükmüne uygun olarak Bakanlar Kuruluna rapor sunmakla yükümlüdür. Banka yılda iki defa TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunu bilgilendirir. Bu 42. madde de Banka'nın yapmak zorunda olduğu husustur" dedi.

2013 yılına gelene kadar Merkez Bankası yetkililerinin Plan ve Bütçe Komisyonuna gelerek yılda iki defa para politikası uygulamalarına ilişkin ve kur politikasındaki gelişmelere ilişkin bilgilendirme yaptığını ifade eden Sarı, şöyle dedi:

"2013 yılının ilk yarısında Merkez Bankası yetkilileri Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelmediler. İkinci yarıda ise Merkez Bankası yetkilileri Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmeye tenezzül etmedi."

Merkez Bankası tarafından ilgili yasa hükmüne uygun bir şekilde herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını belirten Sarı, şöyle dedi:

"Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olarak durumu hem Meclis Başkanı'na bir yazı ile hem Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına bir yazı ile hem de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a bir yazı ile ilettim. Ve kendilerini göreve çağırdım. Merkez Bankasının para ve kur politikasına ilişkin sorularımızı da karşılayacak biçimde bilgilendirmesi zorunluluğunu hatırlatmalarını istedim. Bu yazıları bugün tarihi itibarıyla gönderdim.

Bugün parlamento Merkez Bankasının para ve kur politikaları uygulamalarını 2013 ilişkin gelişmelerini denetleyemez, onun bilgisini alamaz durumdadır."

-"HSYK TEKLİFİ GERİ ÇEKİLMELİ"-

HSYK teklifine ilişkin bir soruya Sarı, "Söz konusu düzenleme anayasaya aykırı. Eğer HSYK'nın yapısında bir değişiklik öngörülüyorsa bir anayasa değişikliğinin olması gerektiğini ve mevcut olan teklifin de çekilmesi gerektiğine düşünüyoruz" yanıtını verdi.

"RTÜK modeline ne diyorsunuz?" sorusuna da Sarı, "Bu konuyla ilgili kesinleşmiş bir öneri yok henüz. Böyle bir öneri henüz önümüze gelmiş değil, gelince değerlendiririz" dedi.

-"GÖRÜNTÜLERDEN KİMİN OLDUĞU ANLAŞILIYOR"-

"Suç duyurusunda bulunacaktınız, bulundunuz mu?" sorusuna da Sarı, "Bugün bulunacağım. Farklı farklı görüntüler var, farklı yerlerden gelen görüntüler var. Basına yansımamış olan görüntüler de var. Onların hepsini biz derliyoruz, topluyoruz, bir iki yerden daha beklentimiz var" dedi.

Bir soruya da Sarı, "Onu savcı söylesin ben hiç kimsenin ismini şimdi zikretmek istemem" demekle yetindi.

"Suç duyurusunda kişi sayısı belli mi?" sorusuna da Sarı, "Değerlendiriyoruz daha. Bir ya da birkaç kişi olabilir. Görüntülerden kimin olduğu anlaşılıyor" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Sarı, Meclis Başkanı'na ve Babacan'a Merkez Bankası İçin Yazı Yazdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement