Damanın Kırkpınarı Kapılarını Açtı - Son Dakika
Güncel

Damanın Kırkpınarı Kapılarını Açtı

Damanın Kırkpınarı Kapılarını Açtı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Türk Daması Federasyonunun gerçekleştirdiği 'Türk Daması Turnuvası' düzenlenen açılış töreni ile başladı.

30.08.2014 09:24  Güncelleme: 10:23

Türkiye'de unutulmaya yüz tutmuş olan dama oyununa yeniden hayat vermek, dünyadaki ve Türkiye'deki dama oyuncularını bir araya getirmek amacıyla yapılan şampiyona, bu yıl 15. kez kapılarını dama severlere açtı.

Türkiye'nin çeşitli kentleri ile birlikte Japonya, Lübnan, Suriye, Katar ve Kuveyt gibi dost ülkelerden gelen 170 usta damacının yarışacağı şampiyonanın Merkez Katlı Pazaryeri'nde yapılan açılış törenine; Kaymakam Kazım Karabulut, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Başkan Yardımcısı Mustafa Eren, Türk Daması Federasyonu Başkanı Kemal Demirel,

Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe, daire amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte çok sayıda dama sever katıldı.

Mustafakemalpaşa Belediyesi Mehter Takımı'nın gösteriyle başlayan şampiyonanın açılışında konuşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, 15 yıldır güzel bir birlikteliğin sergilendiği turnuvaya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söylerken, yeni dönemde Büyükşehir Belediyesi'nin de desteği ile Türk damasının güçleneceğini söyledi.

'Dama kültürünü birlikte yaşatacağız'

Başkan Kurtulan;"15 yıldır Türk damasına sahip çıkarak, yaygınlaştırılması ve dünyaya tanıtılması için çalışıyoruz. Gerek yurt içi gerekse de yurt dışından gelen dama severlerin aracılığı ile kardeşlik köprüleri güçlenirken, bu güzel oyun kültürünü yaşatıyoruz.

Artık damaya gönül verenlerin yanında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Recep Altepe'nin de desteği var. Bu destek damanın daha geniş kitlelere ulaştırılmasının önünü açacaktır. Mustafakemalpaşa damacıların evidir. Düşünerek hareket etmenin önünü açan dama sporunu evlerimize kadar soktuğumuzda gelecek nesillere bu güzel oyun kültürünü bırakmış olacağız. Yurt dışından gelen misafirlerimizin de kültür elçilerimiz olarak buna katkı vereceklerine inanıyorum. 15. Uluslararası Türk Daması Turnuvası için Mustafakemalpaşa'ya gelen tüm damacılarımıza dostça bir yarışma diliyorum. Geçmişten günümüze kadar bu etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

'Dama güçlü bir sosyalleşme sağlıyor'

Damanın, gerçek bir beyin sporu olduğunu söyleyen Kaymakam Kazım Karabulut ise

sosyal bağları güçlendirecek organizasyonlara sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

Kaymakam Karabulut;"Damanın çocukları ekran bağımlılığından kurtararak, sosyalleşmeye olanak sağlayan güçlü bir kültür olduğuna inanıyorum. Bir çok ailemiz bu güzel geleneği evlerinde yaşatıyor. Mustafakemalpaşa Belediyesi de 15 yıldır aralıksız düzenlediği turnuva ile yüzlerce dama severe ev sahipliğinde bulunarak, dostluk köprüleri kuruyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin de Türk kültüründe değerli bir yeri olan bu spora sahip çıkması dama ailesini güçlendirecektir. Turnuvada emeği geçenlere teşekkür ederken, sporculara başarılar diliyorum" dedi.

'Asıl milat Mustafakemalpaşa'

Türk Daması Federasyonu Başkanı Kemal Demirel'de binlerce yıllık geçmişi olan dama sporunun Türkiye'deki asıl miladının Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin 2000 yılında düzenlediği şampiyona olduğunu belirtti.

15 yıl önce Mustafakemalpaşa'da yanan dama ateşinin tüm Türkiye'ye yayıldığını söyleyen

Demirel;"Türk Daması Turnuvası biz dama severlere kaynaşma ve tanışma olanağı sundu. 'Dama'nın Kırkpınarı' olarak nitelendirilen bu organizasyona Mustafakemalpaşa'nın ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin de sahip çıkmasının mutluluğunu yaşıyoruz.

Damaya emek veren herkese şükranlarımı sunuyor, zihin sporunun ustalarına centilmence bir mücadele diliyorum" dedi.

Dama ateşi üç gün yanacak

Açılış programında daha sonra protokol tarafından damanın yaygınlaştırılmasına yaptıkları katkılardan dolayı dama dernek temsilcilerine, sponsorlara ve yurt dışından gelen sporculara plaket verildi.

Belediye Başkanı Sadi Kurtulan'ın Lübnanlı damacı Fadii El Umran ile yaptığı temsili açılış oyunuyla start alan 15. Uluslararası Türk Daması Turnuvası'nın ilk günü, damacıların kıyasıya mücadelesine sahne oldu.

9 tur üzerinden yapılan yarışmalarda uluslararası satranç kurallarının uygulandığı şampiyona 3 gün sürecek ve dereceye giren damacılar, 31 Ağustos Pazar günü saat 13.00'da yapılacak final maçlarının ardından düzenlenecek törenle ödüllendirilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Damanın Kırkpınarı Kapılarını Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement