Enis Berberoğlu, İaşe Bedellerini Gündeme Getirdi: "Mahkum Tahliye Olduktan Sonra Bir İş Bulduğunda Bu Paraların Kesilmesi Daha Uygun Olabilir" - Son Dakika
Güncel

Enis Berberoğlu, İaşe Bedellerini Gündeme Getirdi: "Mahkum Tahliye Olduktan Sonra Bir İş Bulduğunda Bu Paraların Kesilmesi Daha Uygun Olabilir"

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, cezaevlerindeki sorunlara dikkat çekerek, "Bu insanların yedikleri yemeğin bedeli devlet tarafından tahsil ediliyor. 6 ayda bir fatura çıkıyor. Yaklaşık bin TL'ye yakın bir para isteniyor. Biliyorum, fakir fukara, garip gurebadan bu para alınmıyor. Ama ailesi ödeme gücü olanlara da acaba bir şey düşünülemez mi? Mesele Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredisinde nasıl ki talebinin mezun olup bir iş bulduktan sonra bunu ödemesi isteniyorsa mahkûmdan da tahliyeden sonra bir iş bulduğunda bu paraların kesilmesi daha uygun olabilir diye bir öneride bulunmak isterim" dedi.

15.11.2022 20:46  Güncelleme: 20:52

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, cezaevlerindeki sorunlara dikkat çekerek, "Bu insanların yedikleri yemeğin bedeli devlet tarafından tahsil ediliyor. 6 ayda bir fatura çıkıyor. Yaklaşık bin TL'ye yakın bir para isteniyor. Biliyorum, fakir fukara, garip gurebadan bu para alınmıyor. Ama ailesi ödeme gücü olanlara da acaba bir şey düşünülemez mi? Mesele Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredisinde nasıl ki talebinin mezun olup bir iş bulduktan sonra bunu ödemesi isteniyorsa mahkümdan da tahliyeden sonra bir iş bulduğunda bu paraların kesilmesi daha uygun olabilir diye bir öneride bulunmak isterim" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 yılı bütçe kanun teklifi görüşmeleri sürüyor. Bugün komisyonda Adalet Bakanlığı'nın 2021 yılı kesin hesabı ile 2023 yılı bütçe kanun teklifi Bakan Bekir Bozdağ'ın katılımıyla görüşülüyor.

Bütçe görüşmeleri üzerine söz alan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu bütçenin yetersiz olduğunu ifade ederken, "Tuncay vekilim (CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan) gibi ben de para isteyeceğim sizlerden. Çünkü dün Espiye Cezaevi'ndeydik. İnsan Hakları Komisyonu, Hükümlü Hakları Alt Komisyonu olarak. Mahkumlarla yaptığımız görüşmelerin kahir ekseriyeti, neredeyse tamamında problem yemek kalitesi ve miktarıyla ilgiliydi. Ben iki, üç senedir bu komisyonda üyeyim. İlk defa miktar konusunda da şikayet gelmeye başladı. Ama bu tesadüf değil, heterodoks ya da ortodoks ya da ne 'oks'sa öyle bir ekonomik programın tabii sonucu" dedi.

"BAKANLIK, İAŞE BEDELİNİ 22 TL'YE ÇIKARMAK ZORUNDA KALDI"

İaşe bedellerine dikkat çeken Berberoğlu, şunları söyledi:

"Rakamlara vurursak eğer, 14 TL'ydi geçen sene başında, iaşe bedeli üç öğün hapishanede çıkacak yemeğin toplamı. Denilebilir ki devlet güçlüdür. İmkanları da dardır. Hayır, yine bu komisyonda bir önceki sayın Bakan ile bu konuda müzakere etmemize rağmen toplam yüzde 20 ile 25 civarında bir artış öngörüldü yemek parasında. Halbuki eski tecrübelerimden bildiğim kadarıyla ödenek artışına imkan veren tek komisyon burası. Bundan sonrası Genel Kurul'da düzeltilemez. O yüzden geçen seneki yüzde 30'luk artış yetmedi, enflasyonun altında kaldı, daha sonra 22 TL'ye çıkarmak zorunda kaldı bakanlık iaşe bedelini.

"MAHKUM TAHLİYE OLDUKTAN SONRA BİR İŞ BULDUĞUNDA BU PARALARIN KESİLMESİ DAHA UYGUN OLABİLİR"

Toplam artışa bakarsak, o artış da yine resmi TÜİK enflasyonunun altında kaldı. Şimdi bari bu sefer doğru düzgün bir artış olsun, insanlar yemeklerden ilave eziyet çekmesin. Sadece cezalarını çeksin hapishanelerde diyorum. Aynı konuda bir diğer maruzatım iaşe bedelleri tabi ki bedava değil. Bu insanların yedikleri yemeğin bedeli devlet tarafından tahsil ediliyor. 6 ayda bir fatura çıkıyor. Yaklaşık bin TL'ye yakın bir para isteniyor. Biliyorum, fakir fukara, garip gurebadan bu para alınmıyor. Ama ailesi ödeme gücü olanlara da acaba bir şey düşünülemez mi? Mesele Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredisinde nasıl ki talebinin mezun olup bir iş bulduktan sonra bunu ödemesi isteniyorsa mahkumdan da tahliyeden sonra bir iş bulduğunda bu paraların kesilmesi daha uygun olabilir diye bir öneride bulunmak isterim."

"ELEKTRİK FATURALARI 20 KİŞİLİK KOĞUŞTA YAKLAŞIK BİN TL"

Cezaevlerindeki elektrik faturalarına dikkat çeken Berberoğlu, "Elektrik faturaları, 20 kişilik koğuşta yaklaşık bin TL'yi buluyor. Bunlar da dikkat ederseniz kantin masrafları enflasyon kadar arttı. Maliye Bakanlığı'nın yeniden değerleme oranı yüzde 122. Yani gerçek enflasyondan bahsetmek istiyorsak bunun üzerinde bir artış olması lazım kalemlerde. Son olarak da bu elektrik meselesi, biliyorum, Bakanlığınız görüşüyor EPDK ile ama bakın üç ay geçti, bunun sonuca kavuşturulması temennisindeyim" diye konuştu.

Enis Berberoğlu, İaşe Bedellerini Gündeme Getirdi: "Mahkum Tahliye Olduktan Sonra Bir İş Bulduğunda Bu Paraların Kesilmesi Daha Uygun Olabilir"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Enis Berberoğlu, İaşe Bedellerini Gündeme Getirdi: 'Mahkum Tahliye Olduktan Sonra Bir İş Bulduğunda Bu Paraların Kesilmesi Daha Uygun Olabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement