Gaziantep'ten Önemli Göç Mesajları - Son Dakika
Güncel

Gaziantep'ten Önemli Göç Mesajları

Gaziantep\'ten Önemli Göç Mesajları

Akşit, "Göçe maruz kalan çocuklar için özel programlar, eğitim programları yapmak gerekiyor.''

12.05.2012 08:51  Güncelleme: 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesinde gerçekleştirilen "Göç: Türkiye'nin ve Dünyanın Gerçeği Uluslararası Sempozyumu" kapsamında, Atatürk Kültür Merkezinde AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit'in başkanlığını yaptığı panele, Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zeyneloğlu ile Doç Dr. Özkan Yıldız, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi SDE Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Uysal konuşmacı olarak katıldılar.

Panel Başkanı Güldal Akşit, çocukların göç ile beraber bütün hayatlarının değiştiğini ve geleceğe yönelik olarak yeni bir yola giren göçmen çocukların korunmaya muhtaç hale geldiklerin söyledi.

Akşit, "Göçe maruz kalan çocuklar için özel programlar, eğitim programları yapmak gerekiyor. Toplum içinden çıkmamaları, sosyal hayattan uzak kalmamaları için bunlar gerekli. Göç aynı zamanda hayata dair meydan okumadır. Daha iyi bir hayat, daha huzurlu, daha müreffeh, imkân sağlayan bir hayat için memleketini, eşini, dostunu bırakıp özellikle çalışma için gidiliyor" diyerek, Gaziantep'in bunların en güzel örneği olduğunu ve Türkiye'nin en çok göç alan şehirlerin arasında yer aldığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Sinan Zeyneloğlu Güneydoğu ve Doğu kesiminde daha çok Şanlıurfa doğumlu insanların yoğunlukta Gaziantep'e göç ettiğini söyledi.

Zeyneloğlu, "2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre Gaziantep'te ikamet edenlerin hangi il nüfusuna kayıtlı olduğunu gösteren çizelgeye bakıldığında yoğun olan bölge Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis, Adıyaman ve Osmaniye'nin bazı ilçeleridir. Bunlar Gaziantep'in ekonomik etki alanı içerisinde yer alıyorlar" diyerek merkezi yerler yapısının göçün yönünü belirlediğini ifade etti.

Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özkan Yıldız panelde, Gaziantep "Göç" araştırması üzerine yaptığı geniş kapsamlı araştırmadan örnekler verdi. Çok sayıda denek üzerine yapılan araştırma sonunda Türkiye'nin en fazla göç alan şehirlerin başında gelen Gaziantep'i mahalle bazında incelediklerini söyleyen Doç. Dr. Yıldız, yoğun göç alan bölgelerde kente adaptasyon noktasında çok ciddi sorunlar yaşandığını ifade etti.

Gelen nüfusun kente entegrasyonu noktasında iş ve istihdam sahaları, kentsel davranışlara uyum sağlayabilecek bilgi ve becerileri sağlayabilecek hizmetler söz konusu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yıldız, özellikle sosyal hizmet sorununun sosyal politikalar çerçevesinde hak ve insan temelinde ele alınması gerektiğini söyledi.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi SDE Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Türkiye'nin artık kentleşmek zorunda olduğunu ve kentleşmenin geri dönüşünün olmadığını söyledi. Prof. Dr Aktay, "Kentli toplum günümüzde artık kaçınılmazdır. Onun için demokrasi karşıtı güçlerin aynı zamanda kentleşme karşıtı bir söylem geliştirmiş olması aynı zamanda göç karşıtı söylem geliştirilmiş olmasına dikkat etmemiz gerekiyor" diyerek, demokrasiye direnen güçlerin aynı zamanda göçe de direndiklerini söyledi.

Son yıllarda küresel boyutta göç olaylarının yaşandığını ifade eden Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Uysal, göçün sadece belli güzergahlarda değil ülkeler arasında yoğunluk göstermeye başladığı söyledi.

Doç. Dr. Uysal, "Göçün hızlandığını görüyoruz. İnsanlar çok daha hızlı şekilde yer değiştirebilirken, önceleri daha çok erkekler göç ederken, kadınlardaki göç artış oranlarının artması dikkat çekmektedir" ifadesinde bulundu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gaziantep'ten Önemli Göç Mesajları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement