İstanbul'daki Darbe Girişimine İlişkin İlk Dava - Son Dakika
Güncel

İstanbul'daki Darbe Girişimine İlişkin İlk Dava

İstanbul\'daki Darbe Girişimine İlişkin İlk Dava

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz'da görev yerine gitmedikleri ve halkın direncini kırdıkları iddia edilen 29 polisin yargıladığı davaya, sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor.

28.12.2016 14:01

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz'da görev yerine gitmedikleri ve halkın direncini kırdıkları iddia edilen 29 polisin yargıladığı davaya, sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun karşısında bulunan salonda görülen davanın duruşmasında, Mahkeme Başkanı Fikret Demir, sanıklara sorular yöneltti.

Demir, sanık Adil Tiftik'e, evinde Türkçe Olimpiyatlarıyla ilgili CD bulunduğunu hatırlattı. Sanık Tiftik de bu CD'nin çocuğunun oyun CD'leri arasında kapalı olarak bulunduğunu öğrendiğini ancak CD'nin eve nereden geldiğini bilmediğini savundu.

Bank Asya ve Bylock sorgusu

Tutuklu sanık Şahin Uluöz savunmasında, hakkındaki iddiaları reddettiğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Fikret Demir, "Bank Asya'da hesabın var mıydı?" diye sorması üzerine sanık Uluöz, "2008'de Erzurum'da açtığım hesabım vardı. KGS ve sabit ücreti olmayan kredi kartı için açmıştım. 2015'e kadar kullandım. Hakkari'de görev yaptığım için hesabımı 2015'te kapatabildim." dedi.

Mahkeme Başkanı Demir, "2014'te Fetullah Gülen 'bankanıza sahip çıkın' şeklinde talimat verdi. Medyada banka kuyruklarında teyzeler altınlarını, gümüşlerini bankaya yatırdı. Bazıları kredi çekip bankada hesap açtı, şahit olduk. Sizde böyle bir şey oldu mu?" şeklinde sordu.

Sanık Uluöz, "Böyle bir talimat almadım. Hakkari'de olduğum için de böyle bir şey görmedim" demesi üzerine başkan Demir, "Medyada 'biz bankayı kurtarmaya geldik' şeklinde televizyonda söylemler oldu." dedi.

Buna karşılık Uluöz, "Böyle bir şeyi görmemem mümkün değil. Bu olaydan dolayı para yatırmadım" diye konuştu.

Mahkeme başkanı Demir ise "Örgüt üyeliğiyle suçlandığın için doğru mu, değil mi diye sorabilirim. Edindiğim tecrübeyle sana soru sorabilirim. İstemiyorsan cevap vermeyebilirsin." dedi.

Sanık Uluöz de "Böyle bir hesabım vardı. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre faaliyette olan, kanunlarla kurulmuş bir bankaydı. Daha sonrasında el konulmuş bir bankayla suçlanmam söz konusu olmamalıdır diye düşünüyorum. Yasal bir bankaydı, bu çerçevede hareket ettim. En yakın şube Van'daydı. İstanbul'a gelince kapattım. Konuşma çerçevesinde hareket etmedim. Böyle bir şey olsa para çeker, yatırırdım." diye cevap verdi.

Mahkeme Başkanının "ByLock kullanıcısı mısınız?" sorusuna sanık Uluöz, "Değilim. Kesinlikle kullanmadım. Nasıl program bilmiyorum. Terör örgütü üyesi değilim." dedi.

Tutuklu sanık Apa

Tutuklu sanık Ferhat Apa savunmasında, iddialara göre sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan yaptığı bir paylaşım üzerine hakkında şikayetçi olunduğunu, bunun bir çıktısı alındığını ancak bu durumun hiçbir gerçekçiliği olmadığını, basit bir programda bile bunun hazırlanabileceğini söyledi.

Sanık Apa, kendisinin bunu görmek istediğinde gösterilmediğini, bunların dışında başka bir iddia olup olmadığını bilmediğini belirterek, "Eagle ya da Bylock kullanmadım. Zaten mesleğe başladığımda kullandığım telefon bu programları kaldıracak bir telefon değildi. Özel time geçtiğimde teknolojik bir telefon almam söylendi. O yüzden aldım. Programı kullanmadım, görmedim. Telefonumda da görmedim, eminim. Polisliğe 2013'te geçtim. Akademiden geçtim. Ben dershaneye gitmedim. Sorularını alıp, testlerini çalışırdık. Fen lisesine gittim." şeklinde konuştu.

Mahkeme Başkanı Demir, "FETÖ örgütüyle bağlantın oldu mu?" sorusuna sanık Apa, "Hayır" diye cevap verdi.

Tutuklu sanık Pekyılmaz

Tutuklu sanık Hakan Pekyılmaz da savunmasında, Sarıyer'in büyük bir yer olduğunu için pek çok noktasının bulunduğunu, personel eksikliğinden dolayı "12-12" çalıştıklarını ayrıca içine kapanık biri olduğunu ve çok kimseyle konuşmadığını dile getirdi.

Pekyılmaz, lojman kapılarını kapatıp engellediği iddialarına yönelik ise şunları söyledi:

"Ben kesinlikle kapıları kapatmadım. Açma kapama düğmesi bizde yoktur. Biz sadece güvenlik tedbiri alırız. Giriş-çıkışla ilgimiz yoktur. İnsülin hastasıyım, ilaç kullanmaktayım. Şekerim çok yükselmesine rağmen ben görevimi yaptım. Gece yarısı İsmail Tuna, benim kulübeme geldi, benim uyuduğumu iddia ederek, beni tehdit ederek emir ve talimat verdi. Ben kendisini iteklediğim için çıktı, gitti ve aramızda husumet oldu. Büro amirimi aradı, bu personeli görmek istemiyoruz diyerek, ilçedeki noktaya görevlendirdi. 23 gündür ilçe emniyet müdürlüğü polis noktasında görevliydim. FETÖ üyesi değilim. Dershanelerine gitmedim, çocuklarımı göndermedim. Lojmanda görev yaptığım sırada 200-250 kişi vardı. Benim emir ve talimat verme yetkim yoktur zaten. Benim hakkımda soruşturma yapanlar açığa alındı. Evime gidip üstümü değiştirdiğim iddiaları var bunları kesinlikle kabul etmiyorum."

"Boşboğazlığının cezasını çekiyorsun herhalde"

Bir başka sanık Ali Bozan savunmasında, hakkındaki iddialarla ilgili WhatsApp'taki yazışmalarda espri yaptığını, emoji koyduğunu, konuşmalarda da espri yaptığını söylediğini, sosyal medyada gördüğü iletileri grupta sırf muhabbet amaçlı yazdığı şeyler olduğunu anlattı.

Grubun düşüncesini muhabbet amaçlı öğrenmek için paylaşımlar da yaptığını dile getiren Bozan, "Emniyette pasif olarak görev yaptım. Koruma büroda bu yüzden paylaştığım yazıların arkadaşlarımı rahatsız etmek amacıyla değildi. Grupta 65 kişiyiz. Hepsini de tanımıyorum. Grupta Genelkurmay'ın yazısını da paylaştım. Diyarbakır'a kaçmayı düşünsem bunu söyler miyim? Kaçmayı düşünen insan, kaçtığını söyler mi? Ayrıca darbeyi yapan kim FETÖ'cüler. Darbeyi yapanlardan kaçıyorum?" ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Demir, "Boşboğazlığının cezasını çektiğini düşünüyorsun herhalde" sözüne sanık Bozan, "Evet efendim. Hepsi espri mahiyetindeydi." diye cevap verdi.

Bunun üzerine başkan Demir, "Konuşmalarda dolara girmişsin, stoklara, beyaz eşyaya girmişsin. Bilemiyorum az önce söylediğim şey hafif kaldı herhalde" demesi üzerine sanık Bozan da "O anda dolar 3 lirayı geçti, ben de bilgi amaçlı paylaştım, saçma tabii doğrudur." dedi.

Sanık Bozan, arkadaşının kendisini yurda çağırdığını bildirerek, "Gidip yurda baktım, bir baktım 10 numara yer. Yerler halı, gerçekten güzel yerdi. Çalışanlar bayram iznine gidecek diye bizi çıkardılar. Sonra bizi yurda götürmediler. Yurtta rahattım, 3 öğün etli yemek vardı. evde yemeği, çayı ben yapacağım, açık söyleyeyim. Ben parasına bakarım açık söyleyeyim. Nerede ucuz orada yerim. Sonra sınıf arkadaşlarımızla ev tuttuk. Kendi çıkarım için kaldım. Bylock'u bana sordular ben blog sayfası sandım." şeklinde konuştu.

Duruşmaya, öğle arası verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'daki Darbe Girişimine İlişkin İlk Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement