KOÜ'deki Somalili Öğrenciler Ülkelerini Tanıttı - Son Dakika
Güncel

KOÜ'deki Somalili Öğrenciler Ülkelerini Tanıttı

KOÜ\'deki Somalili Öğrenciler Ülkelerini Tanıttı

Ülkeleri hakkında sunum yapan Somalili öğrenciler, ülkelerin Somali'yi çöplük olarak kullandığını ve korsanların da bu yüzden çıktığını söyledi.

13.11.2013 13:45  Güncelleme: 15:27

Kocaeli Uluslararası Öğrenci Derneği (KİSA) tarafından düzenlenen ülke tanıtım günleri kaldığı yerden devam ediyor. Geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde Kazakistan, Cibuti, Komor Adaları, Özbekistan ve Arnavutluk günleri düzenlenirken bu yılın ilk ülke tanıtım günü Somali oldu.

KOÜ'DEKİ SOMALİLİ ÖĞRENCİLER

Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden Abdullah Dahir ve Muhammet Dalinle tarafından yapılan sunum Kocaeli Fuarı içerisindeki Sivil Toplum Merkezi'nde gerçekleştirildi. Ülkeleri hakkında sunum yapan öğrenciler, batılı ülkelerin Somali'yi kimyasal çöplük olarak kullandıklarını vurguladı.

BİR SONRAKİ PROGRAM KARADAĞ

Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim gören uluslararası öğrencilerin katılığı programda konuşan KİSA Başkanı Mehmet Baydemir, ülke tanıtım günlerinin bu yıl da devam edeceğini söyledi. Vize sınavlarında öğrencilere başarılar dileyen Baydemir, vizelerin ardından ülke tanıtım günlerine Karadağ ile devam edeceklerini belirtti.

KİMYASAL ATIKLAR SOMALİ SAHİLLERİNE BIRAKILIYOR

Ülkeleri hakkında sunum yapan Abdullah Dahir ve Muhammet Dalinle, ülkelerinin stratejik bir konumda olmasına rağmen istikrarın sağlanamaması sebebiyle büyüme sağlanamadığını belirtti. İstikrar sağlanamamasının en büyük sebebi olarak batılı ülkeleri gösteren KOÜ'lü öğrenciler, "Somali batılı ülkelerin çöplüğü olarak kullanılıyor. Batının kimyasal ve endüstriyel atıkları Somali sahillerine bırakılıyor. Oysa bizim en büyük geçim kaynağımız balıkçılık. Ancak bu atıklarla balıklarımız ölüyor. Somali'de korsanların oluşmasının sebebi de bu duruma tepki" dediler. Sunumun ardından Somalili öğrenciler farklı ülkelerden gelen öğrencilerin ülkeleri hakkında sordukları sorulara cevap verdiler.

AFRİKA BOYNUZU'NDA YER ALIYOR

Resmi adı Somali Cumhuriyeti olan Somali, Doğu Afrika'da Afrika Boynuzu denilen coğrafi bölgede bulunuyor. Kuzeybatıda Cibuti, güneybatıda Kenya, kuzeyde Aden Körfezi ve Yemen, doğuda Hint Okyanusu, batıda Etiyopya ile çevrili olan Somali kıtadaki en uzun sahil şeridine sahip. 1991 yılından bu yana çeşitli girişimlerine rağmen ülkenin tamamını kontrol eden merkezi bir hükümet kurulamadı.

SOMALİ TÜRKİYE İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR

2010 yılında Somali'den ülkemize çeşitli vesilelerle Cumhurbaşkanı, Başbakan, Parlamento Başkanı, Ticaret ve Tarım Bakanları düzeyinde bir dizi resmi ziyaret gerçekleşti. Somali'nin kalkınması ve yeniden yapılanmasına önem veren Türkiye, bu amaçla 21-23 Mayıs 2010 tarihlerinde İstanbul Somali Konferansı'na ev sahipliği yaptı. BM himayesinde organize edilen Konferansa, Somali ICG üyeleri başta olmak üzere çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluşun üst düzeyde katılımı sağlandı.

29 Ekim'de Marmaray'ın açılışına katılan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Somali'nin Türkiye'den büyük bir ilgi gördüğünü söylemişti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel KOÜ'deki Somalili Öğrenciler Ülkelerini Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement