Meclis Gündemi Bu Hafta da "Hsyk" - Son Dakika
Güncel

Meclis Gündemi Bu Hafta da "Hsyk"

Meclis Gündemi Bu Hafta da "Hsyk"

Geçen hafta siyasetin gündemini oluşturan Hakimler ve Sacılar Yüksek Kurulu (HSYK) teklifi, bu hafta da Meclis'in ilk gündem maddesi olmaya devam edecek.

19.01.2014 08:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçen hafta siyasetin gündemini oluşturan Hakimler ve Sacılar Yüksek Kurulu (HSYK) teklifi, bu hafta da Meclis'in ilk gündem maddesi olmaya devam edecek. Yoğun bir siyasi trafik ve tartışmalarla TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen HSYK teklifinin, Genel Kurul görüşmeleri ise Salı günü başlayacak. Genel Kurul Cuma günü de çalışacak. Muhalefetin ısrarlı talepleri üzerine, HSYK teklifi Pazartesi günü tali komisyon olarak Anayasa Komisyonu'nda tartışılacak.

-4 GÜNDE GEÇMESİ PLANLANIYOR-

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yetkilerini Adalet Bakanı'na bağlayan yasa teklifinin görüşmeleri 21 Ocak Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda başlayacak. Temel Kanun olarak iki bölümde görüşülecek olan yasa teklifinin Cuma günü tamamlanması planlanıyor. HSYK teklifinin Adalet Komisyonu'ndaki çalışmaları 7 gün ve yaklaşık 80 saatte tamamlandı. Muhalefet partililerin karşı çıktığı teklifin, Genel Kurul'daki görüşmelerinin de komisyon toplantılarında olduğu gibi gergin geçmesi bekleniyor.

-SÜRPRİZ OLABİLİR-

Bu arada, HSYK'nın yapısını değiştiren düzenlemenin, Anayasa değişikliği olarak yapılmasında ısrar eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, liderlerle yaptığı görüşmenin sonuç vermemesinin ardından, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, sürpriz bir çıkış yapması da bekleniyor. Teklifin görüşmeleri bu hafta Genel Kurul'da devam ederken, Çiçek'in, parti liderleriyle görüşmesi beklentisi doğdu. Çiçek'in, Meclis Başkanı olarak liderlerden, HSYK'nın yapısını değiştiren düzenlemenin Anayasa değişikliği olarak ele alınmasını isteyeceği belirtiliyor.

-HSYK TEKLİFİ TALİ KOMİSYONDA-

Muhalefet partileri CHP, MHP ve BDP'nin ısrarları sonucu, HSYK'nın yapısını değiştiren yasa teklifinin "Anayasa'ya aykırılığını" görüşmek üzere Anayasa Komisyonu Pazartesi günü tali komisyon olarak toplanacak. Tali komisyonun aldığı kararlar esas komisyonu bağlamıyor, ancak muhalefet partileri söz konusu yasanın anayasaya aykırı olduğu görüşünü tali komisyonda tartışılmasını istiyor.

-GRUP TOPLANTILARI-

Siyasetin gündemini şekillendiren grup toplantıları bu hafta da yapılacak. Başbakan Erdoğan'ın yurt dışı gezisi nedeniyle AK Parti Grubu'nun toplanması şimdilik beklenmiyor. CHP, MHP ve BDP liderlerinin grup toplantılarında yapacakları konuşmaların ilk gündem maddeleri ise Genel Kurul'da görüşmeleri başlayacak olan HSYK teklifi ve Adalet Bakanlığı'nda incelemeleri süren 4 eski bakan hakkındaki fezlekeler olacak.

-FEZLEKELER BEKLENİYOR-

3 bakanın istifasına bir bakanın ise kabine dışı bırakılmasına neden olan, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet Operasyonunun ardından, 4 eski bakan hakkında savcılık tarafından hazırlanan fezlekeler Adalet Bakanlığı'nda inceleniyor. Kamuoyu ve özellikle muhalefet partililerin, "Fezlekeler bakanlıkta tutuluyor" eleştirilerinin ardından, fezlekelerin önce Başbakanlığa ardından da Meclis'e gönderilmesi bekleniyor.

Kaynak: ANKA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement