Muhtarlara İmar Planı Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Muhtarlara İmar Planı Anlatıldı

Muhtarlara İmar Planı Anlatıldı

Revizyon ve İlave İmar Planı Değişikliği Belediye Encümen Salonu'nda düzenlenen toplantı ile merkezdeki 11 mahalle muhtarına anlatıldı

19.12.2012 10:51

MANİSA Belediyesi tarafından hazırlanan Revizyon ve İlave İmar Planı Değişikliği Belediye Encümen Salonu'nda düzenlenen toplantı ile merkezdeki 11 mahalle muhtarına anlatıldı. Belediye Başkanı Cengiz Ergün, düzenlenen toplantıda iki katlı ıslah imar planlarının bulunduğu mahallelerde herhangi bir çalışma yapılmayacağının altını çizerek, "Bu konudan sıkıldık. Halkımız üzüldü, bizlerde üzülüyoruz. Her zaman dile getirdik. Kimseyi mağdur etme gibi bir düşüncemiz yok. Herkes evinde oturmaya devam edecek" dedi.

Belediye Encümen Salonu'nda düzenlenen toplantı ile Akpınar, Nurlupınar, Kazım Karabekir, Kuşlubahçe, Barbaros, Atatürk, Spil, 50. Yıl, Ahmet Bedevi, Turgut Özal ve Adnan Menderes Mahalle Muhtarlarına Revizyon ve İlave İmar Planı Değişikliği hakkında bilgiler verildi. Toplantıya Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile birlikte Belediye Başkan Yardımcıları Azmi Açıkdil, Tamer Çipiloğlu, İmar ve Şehircilik Müdürü Türkan Köroğlu ve Plan Proje Müdürü Taner İçöz'de katıldı.

Toplantının başında bir konuşma yapan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, imar planı konusunun üç aydır Manisa'nın gündemini meşgul ettiğini belirterek, bugüne kadar yapılan değişikliğe 10 bin 500'e yakın itiraz yapıldığını söyledi. İtirazlar ile ilgili değerlendirmelerin yapıldığını ifade eden Başkan Ergün, bu ayın sonuna kadar itirazların değerlendirip, gerekli cevapların itiraz sahiplerine resmi olarak iletileceğini söyledi. Bu konuda çeşitli söylemlerin olduğu dile getiren Başkan Ergün, "Biz insanlarımızın evlerini 20 bin TL'ye kamulaştırıyormuşuz. Halkımızın tapularını hisselendirip, mahkemelerde satışa çıkaracakmışız gibi söylemler dolaşıyor. Bunlar gerçeği yansıtmıyor. Bunlar ayıp şeyler" dedi.

Belediye'nin Bütçesi Yetmez

Sultan Camii önünde yapmayı planladıkları meydanda da vazgeçildiğini hatırlatan Başkan Ergün, "Zaten bunları şu anda yapmaya belediyenin bütçesi yetmez. Biz bunu 15-20 yıl sonra yapılabilir düşüncesiyle getirmiştik. Otoparklar ile ilgili de mevcut parsel sahiplerinin söylemleri var. Sanki biz orada kamulaştırmalar yapacakmışız gibi bir hava yaratıldı. Bize ilgili bakanlıktan bununla ilgili yönetmelikler geliyor. O bölgede ada bazında yapılacak parsel düzenlemelerinde birleşme halinde emsal artışlarının getirilmesine müteakip, yapılaşmaların daha yüksek katlı yapılması halinde emsal artışı düşüncesiyle böyle bir düşünce içerisine girdik. Ancak vatandaşlarımız istemediği için bunu da yapmamız söz konusu değil. Biz halka rağmen bir plan yapmayacağımızı, kimseyi mağdur etmeyeceğimizi her platformda dile getiriyoruz" diye konuştu.

Dört Mahallede Ayrı Çalışma Yürütülüyor

Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Hafsa Sultan, Yeni Mahalle, Cumhuriyet ve Fatih Mahallelerinde ayrı bir çalışma yürütüldüğünün altını çizerek, "Biliyorsunuz bu dört mahalle ile ilgili ayrı bir çalışma yürütülüyor. Bununla ilgili olarak geçtiğimiz hafta bu dört mahalleyi ilgilendiren bir toplantı gerçekleştirdik. Orada halkımızın kafalarında ki soru işaretlerini ortadan kaldırmak amacıyla yeni düzenlemeler hakkında bilgiler verildi. Hazırlanan plana göre 10 veya 20 parsel hisseli olmamak şartıyla bir araya gelmesi halinde 11-12 kata kadar imar alacakları kendilerine anlatıldı. Yani bu dört mahallede bulunan vatandaşımızın iki katı varsa hakkını alacak. Tabi bu komşularıyla bir araya gelmeleri halinde olabilir. Bir araya gelmek istemezlerse aynı yerlerinde oturabilirler. Kendilerine bunun izahını yaptık" dedi.

Kenar Mahalle Sözünü Kullanmak İstemiyorum

Başkan Ergün Fevzi Çakmak, Spil, Ahmet Bedevi ve Nurlupınar Mahalleleri'ne kenar mahalle sözünü kullanmak istemediğinin altını çizerken, "İki katlı ıslah imar planının bulunduğu bu mahallelerimizde yapılaşmanın ancak 20 yıl sonra gündeme geleceğinin düşüncesi bizde ortaya çıktı. Şimdi burada iki alternatif var. Ya mevcut iki katlı ıslah planları aynen kalacak. Çünkü bu neden diye sorulduğunda, çevre yolunun etrafı ile birlikte Hafsa Sultan, Yeni Mahalle, Fatih ve Cumhuriyet Mahalleleri kısa sürede yapılaşmaya gidebilir. Ancak arada kalan kısımlar ise sizin iki katlı ıslah planlarının olduğu yerleriniz olacaktır. Ancak sizinde yerlerinize talep olduğu takdirde zamanı geldiğinde, bu dört mahallede yapıldığı gibi hisselendirme olmadan uygulama safhasına gidilebilir" diye konuştu.

Mahalleleriniz Aynen Kalsın

Belediye Başkanı Cengiz Ergün muhtarlara yönelik konuşmasında bir çağrıda bulunarak, "Gelin bu ıslah imar planlarını yani iki katlı olan plan değişikliğini değiştirmeyelim. Kimsenin da kafası bulanmasın. Aynen bırakalım. Ama çevre yoluna kadar olan, şu anda tarla konumunda kalan 850 hektar dediğimiz, mevcut fuar alanı da dâhil olmak üzere Turgut Özal Mahallesi'nde de açılan yeni yerleri de planlama içerisine girmiş olanları bırakmak suretiyle, çalışma yapmak istiyoruz. O bölgede toplu konut projemizde var biliyorsunuz. Orada 2013 yılında yapılaşma sürecine gideceğiz. Bu nedende 10 kat olaylarını bu mahallelerimizde bırakalım aynı şekilde kalsın" dedi.

Boş Parseli Olan Binasını Yapsın

Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bahsi geçen bu 12 mahallede boş parseli olanında binasını yapmak istemesine engel olmayacaklarını belirterek, "Halkımız buyursun imarına göre gelsin evini yapsın. O açıdan buralarda yapılaşmaların veya dönüşümlerin 15-20 sene sonra olacağını düşünerek buradaki vatandaşlarımızı tedirgin bırakmayalım düşüncesindeyiz. Bu düşünce mahallelerinizde de uygun bulunuyorsa, biz yüksek katlı binalar istemiyoruz, böyle bir düşüncemiz yok diyorsanız bunu da değerlendiririz" dedi.

Koca Adamlar Yalan Konuşuyorlar

Başkan Ergün konuşmasının sonunda yaşanan bu süreçten sıkıntı duyduklarını ve üzüldüklerini belirterek, "Halkımızın da üzüldüğünü biliyoruz. Ama oy hesabıyla halkımız yanlış yönlendirildi. Bugün yine gazetelerde bazı meclis üyelerinin, "Yerlerinizi hisselendirip, mahkemelerde satacaklar" diye yanlış söylemlerini görüyoruz. Biz kimsenin evini yıkmayı isteyen, elinden almayı isteyen bir insan değiliz. Ben hep şunu söylüyorum. Gelin cebinize on katlı imarınızı koyun. Çünkü ilerleyen yıllarda TOKİ gelir. "Alın bu parayı, ben burayı toplu konut alanı ilan ettim" diyerek arsanızı elinizden alır. Ben bu uyarıyı daha önce de yaptım. Ancak rağbet görmedi. Buna da saygı duyuyoruz. Yerleriniz iki katlı ıslah imar planında aynen kalsın. Zaten yapılan plana yüzde 70 oranında itiraz var. Bu nedenle burada hiçbir çalışma yapmayacağız. Bu Barbaros ve Kuşlubahçe Mahalleleri için de geçerli. Biz halkımızı huzursuz edecek bir düşünce içerisinde değiliz" diye konuştu.

Muhtarların Kafalarında ki Soru İşaretleri Kaldırıldı

Başkan Ergün konuşmasının ardından muhtarların İmar Planı ile ilgili sorularını dinledi. Tek tek söz alan mahalle muhtarları, Başkan Ergün ve Başkan Yardımcısı Açıkdil'e mahallelerinde ki sıkıntılar ile ilgili olarak sorular yöneltti. Sorularına harita üzerinde cevap alan muhtarların kafalarında ki soru işaretleri de büyük ölçüde kalktı. Muhtarların toplantı sonunda ortak görüşü ise kendilerine anlatılanların, mahallerine de gelinerek vatandaşlara anlatılması oldu.

Muhtarlar Plana Sıcak Bakıyor

Toplantının ardından mahalle muhtarları hazırlanan Revizyon ve İlave İmar Planı Değişikliği hakkında görüşlerini belirtti. Hazırlanan planın Manisa'nın ihtiyacı olduğu görüşünde birleşen mahalle muhtarları, plana sıcak baktıklarını ancak bunun vatandaşlara da ayrıntılı olarak anlatılması görüşünde birleşti. Muhtarlar konuyla ilgili olarak şunları söyledi.

50. Yıl Mahalle Muhtarı Şenol Göçmen: Sayın Belediye Başkanımızın imar planını destekliyoruz. Ancak bilgi kirliliğinden dolayı bizde vatandaşımıza gerekli açıklamaları yapamadık. Her toplantıda daha da bilgi sahibi oluyoruz. Önümüzdeki günlerde mahalle bazında yapılacak toplantılarda bu konu daha da açıklığa kavuşacaktır. Biz mahalle muhtarları ve şahsım olarak bu planı destekliyoruz. Dönüşümün biran önce yapılmasını bekliyoruz.

Kuşlubahçe Mahalle Muhtarı Selim Tomruk: Daha öncede söyledim bu 5 binlik plan halkımızı memnun etmedi. Fakat binlik plana dönünce her şey belli olacak. biz zaten plana arşı değildik. Hiçbir zamanda olmadık. İlk başta da plan isteyenlerden birisi benim. Fakat halkı yerinizi alacaklar diye kandırmışlar. Başkanımız da anlattı gibi herkesin yeri korunacak. Biz memnun olduğumuzu her zaman dile getirdik. Yapılan bu toplantılarda daha da aydınlandık. Artık vatandaşımızın da buna itiraz edeceğini düşünmüyorum.

Kazım Karabekir Mahallesi Muhtarı Tahsin Yıldırım: Şimdi bu imarla ilgili daha öncede belirttim. Biz mahallemize imar geldiği için seviniyoruz. Mevcut olan imarlı olan yerlerimizin de kat artışı yapılmasını istiyorduk. Tabi biz her yer yeşil alan olmuş sözlerini duyunca rahatsız olmuştuk. Vatandaşımız itiraz dilekçeleri yazdık. Başkanımız bize yeni imarın faydalarından bahsetti. Bizde bu açıklamaların üzerine yeni imar planını istiyoruz.

Barbaros Mahallesi Muhtarı Mustafa Duruyol: Şimdi Belediye Başkanımız bize bu konuda gerekli bilgileri verdi. Ancak Barbaros Mahallesi'nde 3 kata kadar imar olduğu iç in halkımız şu anki halinden memnun. Ben bu değişikliğin mahalle halkımıza da sorulmasından yanayım. Mahalle sakinlerimize danışılsın, onlarında görüşü alınsın. Eğer halkımız isterse bizim bu planın karşısında durma gibi bir düşüncemiz olamaz.

Spil Mahallesi Muhtarı Nebi Güney: Biz planı başından bu yana istediğimizi ve desteklediğimizi sürekli olarak dile getirdik. Bizde yeşil alanların, spor alanlarının, sosyal alanların ve geniş caddelerin olduğu bir mahallede oturmak istiyoruz. Bugün imarımız olmadığı için doğalgaz bile alamıyoruz. Planın her zaman arkasında durduk. Bugünde bu düşüncemiz devam ediyor. Hatta bu plan değişikliği yapılacaksa, ilk olarak bizim mahallemizden başlasın.

Adnan Menderes Mahallesi Muhtarı Fevzi Kayacan: Başkanımız bize planla ilgili bize ayrıntıları anlattı. Tabi bu plandan halkımızın da razı olması gerekiyor. Önümüzde ki günlerde başkanımız halka da bu planın anlatılacağını bizlere iletti. Halkımızda razı olursa plan uygulamaya konabilir. Biz hakkımızda hayırlısı neyse o olsun diyoruz.

Akpınar Mahallesi Muhtarı Ali Erten: Biz defalarca dile getirdik. Biz 57 mahalle muhtarı bir portakalı soyamadık. Her muhtar her kafadan konuşuyor. Bu plandan kimse bir şey anlamadı. Ama halka inilse, bu ayrıntılarıyla anlatılırsa halk ikna olur diye düşünüyorum. Çünkü halkımız yıllardır imar bekliyor. Başkanımızda halkla toplantılar yapacağını bize iletti. Tabi araya siyasi partilerin de girmesi kafaları bulandırıyor. Ama başkanımızı biz yaptığı çalışmalar için takdir ediyoruz. En kısa zamanda halkımıza da bu konular anlatılırsa halkımız gerekli cevabını verecektir. Halk bu planı isterse kimse karşısında duramaz.

Turgut Özal Mahallesi Muhtarı İsmet Bakşi: Zaten baştan beri bu çalışmaları takip ediyoruz. Toplantıda da dile getirdim. Planın geçmesini istiyoruz. Şu anda ayrıntılar bize anlatıldığı ve biraz daha aydınlatıldık. Biz hazırlanan plandan memnunuz ve Manisa için gerekli olduğunu düşünüyoruz. Planın iptal edilmemesini istiyoruz. Binlik planlarda vatandaşların mağduriyetlerinin de giderileceğine olan inancımız tam. Başkanımızın kimse sözünde duracağına da inanıyoruz.

Ahmet Bedevi Mahallesi Muhtarı Ali Dinlemez: Manisa Belediyesi'nin hazırladığı planla ilgili olarak en başından bu yana yanlış söylentiler yayılıyor. Tabi bu söylemler karşısında halkımızda tedirgin oldu. Aslında biz bu toplantıların daha önce yapılmasını istiyorduk. Ancak mahallelerimizde ki sorunlarla ilgili bize gerekli açıklamalar yapıldı. Önümüzdeki günlerde mahallelerimizde de gerekli toplantılar yapılacağının sözünü aldık. İnşallah plan üzerinde ki bazı hatalar da düzeltilir ve halkımızın mağdur olduğu noktalar çözüme kavuşturulursa planın hayata geçmesini istiyoruz.

Atatürk Mahallesi Muhtarı Bedir Kılıç: Öncelikle kentimizin yıllardır sorunu olan imar planına bu dönemde çözüm üretilmesinden dolayı mutluyuz. Halk olarak teşekkür ediyoruz. Bilindiği üzere Manisa'da 1989 yılından bu yana imar değişikliği yapılmamış. Elbette insanların yaptığı işlerde eksiklikler olacaktır. Önemli olan bu hataların eleştiriler doğrultusunda düzeltilmesidir. Biz mahallelerimizin cazibe merkezi haline gelmesi için imar planının hayata geçmesini biran önce istiyoruz. Bizim burada tek eksik gördüğümüz nokta, bu tür toplantıların daha önce yapılmamasıydı. Eğer halk bu şekilde olduğu gibi daha önce aydınlatılsaydı, bu kadar itiraz olmazdı dişe düşünüyorum.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Muhtarlara İmar Planı Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement