Ortadoğu'da "Zirve"Ye Yürüyüş - Son Dakika
Güncel

Ortadoğu'da "Zirve"Ye Yürüyüş

Ortadoğu\'da "Zirve"Ye Yürüyüş

Gaziantep'te 5 yıl önce, 800 bin metrekare alanda kurulan Zirve Üniversitesi, aralarında çeşitli ülkelerden yabancı uyruklu gençlerin de bulunduğu 8 bine varan öğrencisi, 9 fakülte ve 2 mesl...

10.11.2013 11:24

ENES CAN/ MURAT KAYA - Gaziantep'te 5 yıl önce, 800 bin metrekare alanda kurulan Zirve Üniversitesi, aralarında çeşitli ülkelerden yabancı uyruklu gençlerin de bulunduğu 8 bine varan öğrencisi, 9 fakülte ve 2 meslek yüksek okuluyla Ortadoğu'nun yıldızı olma yolunda ilerliyor.

İpek Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından 28 Şubat 2009'da kurulup, eğitim vermeye başlayan Zirve Üniversitesi, aralarında özellikle Ortadoğu ve Afrika ağırlıklı 65 farklı ülkeden yabancı uyruklu gençlerin de olduğu, 8 bin öğrenci sayısına ulaştı. İngilizce ağırlıklı eğitim verilen ve kız öğrenci oranının yüzde 55 olduğu üniversitede, 1 yıllık İngilizce hazırlık eğtiminin ardından Tıp, İktisadi ve İdari Bilimler, Eğitim, Mimarlık ve Tasarım, Mühendislik, Hukuk, İletişim ve Sağlık Bilimleri fakülteleri ile meslek yüksek okulu ve yabancı diller yüksek okullarında çeşitli bölümlerde eğitim veriliyor.

Fakülte ve yüksek okulların yanı sıra fen bilimleri, sosyal bilimler ve sağlık bilimleri enstitülerinde yüksek lisans ve doktora programları da bulunan üniversitede, eğitim programlarının bir çoğu bilgi beceri, etik ve araştırma temelli kurgulanırken her öğrencinin danışman öğretim üyelerinin kontrolünde aktif bir şekilde bilimsel ve pratik bir altyapı kazanması hedefleniyor.

Yurt dışındaki 34 üniversite ile işbirliği

Akademisyenlerin yüzde 70'inin, doktora öğrenimlerini başta Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere olmak üzere yurt dışında tamamladığı üniversitede, modern dil laboratuvarlarında verilen İngilizce eğitim ile öğrencilerin uluslararası alanda geçerli ehliyete sahip olması amaçlanıyor. Üniversitenin başta Amerikan Kuzey Teksas, Houston, Purdue ve Cegorcia Tech Üniversitesi olmak üzere, yurt dışında 34 üniversiteyle işbirliği anlaşması bulunuyor.

Erasmus anlaşmalarıyla yurt dışına 309 öğrenci gönderen ve bünyesindeki çok sayıda öğrenciye farklı burs imkanları sunan üniversite, teknolojiden en iyi şekilde faydanılması amacıyla bu altyapısını Amerikan'nın ünlü şirketi Apple üzerine kurarken, kayıt yaptıran öğrencilerin tümüne öğrenim süreleri boyunca, bu marka bilgisayarlardan veriyor.

Evlilik okulu projesi

Gaziantep Şahinbey Belediyesi ve Kaymakamlığı işbirliğiyle "Evlilik Okulu" projesi 2009 yılında hayata geçirildi.

2011 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirilen üniversitenin bu uygulaması, daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından diğer kurumlarda uygulanmak üzere örnek alınırken, 18 yaşını geçen herkes için eğitim programına devam ediliyor.

Halka açık seminerler ve kurumlar için eğitim programlarının da hazırlandığı üniversitede, Ortadoğu üzerine bilimsel araştırmalar ve projeler yapmak üzere kurulan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezinde (OSAM), bölgenin siyasi ekonomik ve kültürel yapısı üzerine çalışmalar da yürütülüyor.

Dünya ölçeğinde gitgide önemli hale gelen nano bilim ve nano teknoloji alanlarında da çalışanların ihtiyacına katkıda bulunmak amacıyla kurulan Nano Tekonoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ZÜNAM), Avrupa Birliği destekli bir proje kapsamında, Türkiye'de dokunmamış kumaş ile nano teknolojik araştırmaların birlikte yapılması da planlanıyor.

Sanayi işbirliği

Üniversite bünyesinde kurulan Sanayi İşbirliği Merkezinde (ZÜSİM), Mühendislik Fakültesi öğretim görevlileri ile öğrencilerinin üretim sürecine katılmaları sağlanmaya çalışılırken, bu proje ile staj yapma imkanına sahip olan öğrenciler böylece mezun olmadan önce bir ar-ge projesi doğrultusunda iş deneyimini yaşamış oluyor.

Denizi olmayan kentte kaptanlık eğitimi

Uzaktan Eğitim Merkezi, Ortadoğu Sürdürülebilir Hayvancılık, Biyo Teknoloji ve Agro-Ekoloji Araştırma Uygulama Merkezlerini de bünyesinde bulunduran üniversitede, mühendislik fakültesine bağlı Ulaştırma ve İşletme Mühendisliğinde okuyan öğrencilerin denize kıyısı olmayan Gaziantep'ten mezun edilerek, gemi kaptanı olarak görev almaları amaçlanıyor.

Modern simülatörler, gemi eğitim platformu ve içleri teknoloji ekipmanlarıyla donatılmış laboratuvarlar bulunan bu bölümde, özellikle Afrika'dan gelen yabancı uyrukluların da bulunduğu 182 öğrenciye, uzak yol kaptanı ve öğretim görevlisi Burak Yılmaz eğitim veriyor.

Gelecek yıl ilk mezunlarını verecek bölümde okuyan Senegalli öğrenci  Ebukir Diop, denizi olmayan bir şehirde denizcilik eğitimi aldığını ve mezun olduktan sonra ülkesine giderek kaptanlık yapmak istediğini söyledi. Önümüzdeki yıl mezun olacak kadın kaptan Nazlı Avcu da, heyacan yaşadığını belirtiyor.

Görme engelli öğrencilere dinlemeli eğitim

Zirve Üniversitesi "Bir dil ikinci hayat" projesi ve Kalkınma Bakanlığı sosyal destek programı (SODES) kapsamında, kentte yaşayan görme engelli çocuklar ve yetişkinlere 8 ay süreyle İngilizce eğitim imkanı da veriyor. Bu eğitimi, dinleme yoluyla öğrenim uygulamarıyla yüklenen tabletlerle sağlayan üniversite, görme engellilere iş imkanı yaratılmasını sağlıyor.

Basketbol, atıcılık, judo, eskrim, karate ve satranç alanlarında önemli sportif başarılara imza atılan üniversite bünyesinde, öğrencilerin konaklayabileceği modern yurtlar da hizmet veriyor.

- Mütevelli Heyeti Başkanı Nakıboğlu

Zirve Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Taner Nakıboğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gaziantepliler'in maddi ve manevi katkısıyla kurulan bu üniversitede, amaçlarının teori ve pratiği biraraya getiren, yabancı dili sağlam öğrenciler yetiştirmek olduğunu söyledi.

Projeler ve çalışmalarla ilgili bilgi veren Nakıboğlu, bir sanayi kenti olan Gaziantep'te, uluslararası düzeyde parmakla gösterilen bir üniversiteyi hedeflediklerini de anlattı.

Okuldaki hedefleri ve 5 yıllık dönemde yaptıklarıyla ilgili açıklama yapan Rektör Adnan Kısa da, üniversitenin en büyük özelliğinin, kendisi de dahil, akademisyenlerinin genç yaşta görev yapmaları olduğunu söyledi. Rektör Kısa, 2009 yılından bu yana 800 mezun verdiklerini anımsatarak, bu mezunlardan iki kişi hariç, tamamının iş sahibi olduğunu da vurguladı. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ortadoğu'da 'Zirve'Ye Yürüyüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement