Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Basın Sözcüsü Tyurina Türkiye'ye Gidecek Rus Turist Sayısını... - Son Dakika
Güncel

Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Basın Sözcüsü Tyurina Türkiye'ye Gidecek Rus Turist Sayısını...

Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Basın Sözcüsü Tyurina Türkiye\'ye Gidecek Rus Turist Sayısını...

Siyamend KAÇMAZ- MOSKOVA - Türk turizm sektörü yetkilileri Türkiye'ye yılda 4,5 milyon turist gönderen Rusya'da yaşanan olumsuzlukların sektöre zarar vermemesi için yaşanan sıkıntıları ve alınabilecek önlemleri Moskova'da Rus meslektaşları ile bir araya gelerek masaya yatırdı.

04.02.2015 11:31

Siyamend KAÇMAZ- MOSKOVA - Türk turizm sektörü yetkilileri Türkiye'ye yılda 4,5 milyon turist gönderen Rusya'da yaşanan olumsuzlukların sektöre zarar vermemesi için yaşanan sıkıntıları ve alınabilecek önlemleri Moskova'da Rus meslektaşları ile bir araya gelerek masaya yatırdı. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü İrfan Önal başkanlığında, TURSAB, TUROP, TUROFED yetkililerinin yanı sıra Rus turizm endüstrisi yetkilileri ve çok sayıda üst düzey tur operatörü yetkilisinin katıldığı sezon öncesi turizm değerlendirme toplantısında son dönemlerde Rusya'da yaşanan olumsuzluklar neticesinde sektörde yaşanabilecek sıkıntılar ve alınacak önlemler ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

Moskova Lotte Hotel'de gerçekleşen sektör toplantısında özellikle 2015 sezonunda Türkiye'de fiyatların ne olacağı ve ne olması gerektiği, Türkiye'nin tur operatörlerine ne tür destekler vereceği ön plana çıktı. Başbakan Davutoğlu'nun sektörü desteklemek adına açıkladığı iki aylık süre içinde Rusya'dan Türkiye'ye yapılacak her sefer için 6 bin dolarlık devlet desteği Rus turizm sektörünün dikkatini çekti.

Konu ile ilgili DHA'nın sorularını yanıtlayan Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Basın Sözcüsü İrina Tyurina, Türk yetkililerin sezon öncesi Moskova'ya gelip yaşanan sıkıntıları yerinde görmesi ve sektör temsilcilerini dinlemesinin çok olumlu bir gelişme olarak gördüğünü söyledi. Tyurina, Türkiye, Rus turizm piyasasının en başarılı güzergahıdır. Heyet buraya operatörlere ne şekilde yardım edebileceklerini sormak için geldi. Bu bizim için çok önemli ve bu Türkiye'nin Rus turizm piyasasında çok ilgili olduğu ve kendi ülkesine turist yollayan partnerlerini desteklemek istediği anlamına geliyor. Bu görüşme çok önemli. Ayrıca, görüşme çok faydalı geçti, çünkü tur operatörlerini dinlediler dedi.

Yaşanan sıkıntılar ile ilgili bir an evvel adımlar atılması gerektiğini ve zamanın daraldığını belirten Tyurina, şunları söyledi

En yakın zamanda gerekli adımların atılmasını umuyoruz, çünkü hiçbir şekilde zaman kaybedemeyiz. Tur operatörleriyle ve işlerin nasıl olacağıyla ilgili tahmin yürütmek gerçekten zor. Bu yüzden her şeyi değerlendirmek onlara şu anda destek sağlamalıyız. ve tabi ki asıl soru fiyat! Çünkü Rus vatandaşları şu anda döviz kurunun yükselmesi sebebiyle mali sıkıntılar yaşıyorlar. ve Türkiye turları neredeyse iki katı pahalandılar. Bu yüzden ilk soru para, yani tur fiyatları. Bu tur fiyatları turist sayısını belirleyecek. Eğer Ruslar, Türkiye'ye tur alabilecek imkanı bulurlarsa tabi ki Türkiye'ye turist gidecek. Ben bu sene turist sayısının geçen seneye kıyasla daha az olacağını düşünüyorum, soru da 'ne kadar az olacak'. Çünkü düşüşün %70'e ulaştığı güzergahlar var. Bunu aksine durumun daha iyi olduğu ülkeler de var. Mısır, Türkiye'den sonra ikinci sırada, çok şaşırtıcı ki üçüncü sırada Yunanistan bulunuyor çünkü fiyatlar konusunda Türkiye'den daha ucuz teklifler sunuyorlar.

-"Başbakanımızın turizm ile ilgili yaptığı açıklamalar Rusya'da çok olumlu yankı buldu

Tanıtım Genel Müdürü İrfan Önal ise, Rusya'da tatil denince akla gelen ilk ülkenin Türkiye olduğunu ve yılda 4,5 milyon kişinin tatil yaptığını belirterek, "Rusya'nın yaşadığı ekonomik durum sebebi ile Sayın Bakanımızın verdiği talimatlar çerçevesinde yaklaşık üç aydır çalışmalar yapıyoruz. Bugün burada hem Rusya Turizm Federal Ajansı ile görüşmeler yapmak, hem de Türkiye'ye turist gönderen tur operatörlerinin temsilcileri ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak üzere çalışmalar yürütüyoruz. Son dönemlerde yaptığımız çalışmaların neticesi olarak Sayın Başbakanımızın bugün turizm ile ilgili yaptığı açıklamalarda burada çok olumlu yankı buldu. Başbakanımızın yaptığı açıklamada Rusya'dan Türkiye'ye turist akışının azalmasını önleyici bir tedbir olarak burada algılandı. ve sevinçle karşılandı. Biz bunu bugün burada istişare etmekten çok memnun olduk dedi.

İrfan Önal, çalışmalarında konsantre oldukları asıl noktanın Rus misafirlerin önceki yıllarda olduğu gibi artarak Türkiye'de tatillerini geçirmesi üzerine odaklı olduğunu da söyleyerek şöyle devam etti

Bugünkü toplantımıza Sayın Başbakanımızın açıklaması çok olumlu bir katkıda bulundu. Rusya Federasyonu ile olan ilişkimiz hakikatten çok özel statüde bir ilişki. Hem bakanlık olarak hem turizm sektörü olarak. Az evvelde belirttiğim gibi tatil denince akla ilk ülkemiz geliyor. Ülkemize çok alışıklar ve ülkemize gelmeyi çok seviyorlar. Biz tabi ki spekülasyonlar üzerine planlarımızı yapmıyoruz. Hem Türkiye'de hem Rusya'da özel sektörümüz ile birlikte reel çalışmalar yapıyoruz. Rusya'nın bugünkü durumundan turizm hareketlerinin olumsuz etkilenmemesi için de aynen bugün Sayın Başbakanımızın da açıklamaları ile destek verdiği gibi çok reel önlemler almış durumdayız. O açıdan umudumuz bu trafiğin azalma noktasında gerçekleşmemesi, kendisini koruya bilmesi ve artış noktasında devam edebilmesidir. Ayrıca Bakanlık olarak, Rusya'dan Türkiye'ye misafir getiren tur operatörleri ile birlikte yaptığımız bir reklam çalışması var. Rusya'nın özel durumu nedeni ile artışlar sağlamış bulunuyoruz.

Toplantıda söz alan Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, çok eski bir turizmci olduğunu ve çok krizler yaşadığını ve yaşanan sıkıntıların sonsuza kadar sürmeyeceğini belirterek, "Ekonomik krizler, savaş krizleri, anarşik krizler… Krizler hiç bitmedi. Aynı bugün Moskova'nın dışardaki hali gibi. Dışarda kar yağıyor, bayağı da hızlı yağıyor. Belki yarında yağacak ama güneş muhakkak doğacak sonunda. Mühim olan, bu kar yağarken bizim şemsiyelerimizi paylaşabilmemiz dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Basın Sözcüsü Tyurina Türkiye'ye Gidecek Rus Turist Sayısını... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement