Savaş Durumu Belgeleri Pandora'da - Son Dakika
Güncel

Savaş Durumu Belgeleri Pandora'da

Savaş Durumu Belgeleri Pandora\'da

"Pandora"da Türkiye ile Yunanistan arasında olası kriz veya savaş durumu ile bölge ülkelerinin izleyecekleri politikalara ilişkin belgeler bulundu.

22.04.2013 19:40  Güncelleme: 22:37

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın dördüncü gününde, TRT spikerleri Murat Cancanbay ve Oktay Durna tarafından iddianamenin okunmasına devam edildi.

DOĞUDAKİ ASKERİ KONUŞLANMALAR DOSYADA

Şifresi kırılan "Pandora" veri tabanında ele geçen belgelerle ilgili bilgilere yer verilen iddianamede, "20. Zırhlı Tugay Komutanlığı madde bağımlılığı olan personel listesi" başlığı altındaki dosyada, madde bağımlısı 153 erin isim ve kayıtlarının, "Harita" isimli dosyada Güneydoğu Anadolu bölgesinde bazı askeri konuşlanmalarıyla ilgili kayıtların, "Birlik santral erişim numaraları rehberi" isimli belgede ise Türkiye'deki askeri birlik ve kurumlarıyla ilgili iletişim bilgilerinin yer aldığı ifade edildi.

TANKLARIN ÖZELLİKLERİNİ DE ELE GEÇİRMİŞLER

Veri tabanında, "çok gizli" ibareli dosyaların bulunduğu ve birinde Özel Kuvvetler Komutanlığına ait "Barbaros Harekat Planı, muhabere elektronik, telsiz irtibatları şeması, uydu irtibatları" dokümanlarının olduğu kaydedildi. "Hizmete özel" gizlilik dereceli "4. Hudut Alay Komutanlığı" başlıklı dosyada ise askeri istihbarat, hareket ve lojistik kayıtları, "Dost Kuvvet Topçu Birlikleri" dosyasında ise tank özelliklerinin anlatıldığı bilgilerin bulunduğu bildirildi.

KRİZ VEYA SAVAŞ DURUMU BELGELERİ PANDORA'DA

"Pandora"daki "Veri-1" başlıklı bölümde, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli 30 kişinin suç örgütünün yöneticilerinden Onur Süer'e bağlı çalıştıkları" ifadesi yer aldı. Bu kişilerin örgüte getirdiği belgeler arasında ise "gizli" dereceli, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Donanma Komutanlığı Karargahı", "Özel Harp Oyunu -08 Emri", "Mavi Özel Durum" başlıklı Türkiye ile Yunanistan arasında olası kriz veya savaş durumu ile bu durumda bölge ülkelerinin izleyecekleri politikalara ilişkin belgelerin bulunduğu ifade edildi. Veri tabınında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığıyla ilgili ayrıca, "Rüzgar sınıfı hücumbotlar için Grup-2 güdümlü mermilere karşı savunma", "Çevre ülkelere ait hava vasıtaları ve gemiler", "Taarruz helikopter görevlendirme mesajı" başlıklı belgelerin de kayıtlı olduğuna yer verildi.

BASINA DÜŞERSE SIKINTIYA GİRER

"Tufan Bakırel/Su Taşıma olayı" belgesinde ise Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder adıyla hazırlanan, hava ulaşım ve görev bilgilerini içeren "Birliğe su taşıma olayı" adlı gizlilik dereceli belgenin bulunduğu, belgeye "İsmail Hakkı Önder Paşa'nın gereksiz olarak helikopter tahsis etmesi. Basına düşerse sıkıntıya girer" ifadelerinin yazılmış olduğu kaydedildi. Veri tabanındaki klasörlerde, Kara Kuvvetleri Komutanlığında görevli bazı personelin isimlerinin bulunduğu ve bu kişilerin bilgi ve belge temin eden örgüt mensupları oldukları bilgisi verildi.

PKK DOSYALARI

"PKK Irak Kuzeyi Yapılanması" başlıklı dosyada, terör örgütünün kırsal yapılanmasının bölgelere göre ayrılarak anlatıldığı, "Saha Yapılanması" bölümünde PKK'nın kırsal yapılanmasının haritada sayısal veriler ve işaretlemelerle anlatıldığı, "PKK Kuzey Irak kamplarındaki mağaralar" bölümünde ise bazı mağara yerleri ve koordinat bilgilerinin yer aldığı bildirildi. "Toplam liste ve istatistik" isimli dosyada da "bölücü terör örgütü mensuplarının" kimlik bilgileri, faaliyetleri, yakalanma ya da ölüm bilgilerinin ve istatistiklerinin yer aldığı kaydedildi.

KOMUTANLARIN SAĞLIK RAPORLARI DA PANDORA'DA

"GATA'da radyasyon skandalı ile ilgili bilgi, paşaların sağlık durumları. İlker Başbuğ, Bekir Kalyoncu, Ramazan Cem Gürdeniz, Saldıray Berk. Reis acil incelemeli" başlığıyla hazırlanan bir belgede, GATA'nın bazı bölümlerinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun radyasyon güvenliği olmadığına dair tespit yaptığı ve buna bağlantılı yaşanan gelişmelerin anlatıldığı belirtildi. Pandora'da ele geçen, "Paşaların sağlık raporları" dosyasında ise Bekir Kalyoncu, İlker Başbuğ, Saldıray Berk ve Cem Gürdeniz'in sağlık durumlarına ilişkin bilgilerin bulunduğu kaydedildi.

TAŞDELEN GATA'DAN DÜZMECE RAPOR ALDI

Dosyada, Orgeneral Nusret Taşdeler'in sağlık durumuna ilişkin tutulan kayıtlarda şu ifadeler yer aldı: "Org. Nusret Taşdeler'in, 'İnternet Andıcı' soruşturmasında savcılara ifade vermemek için GATA'dan 'düzmece' rapor aldığı düşünülmektedir. Daha önce 2 kez baypas ameliyatı geçiren Org. Taşdeler'in, GATA profesörler sağlık kurulundan aldığı raporunda, 'kontrol altına alınamayan hipertansiyonu olduğu' belirtilmekte ancak 'hasta çıkış epikrizi'nde hastaya 'co-diovan 80/12.5' gibi oldukça düşük dozda ilaç yazıldığı bildirilmekte. Co-divan 160/25 veya 320/25 gibi yüksek doz ilaçlar yazılması gerekirdi.

Ayrıca raporda hastanın göğüs ağrısı olduğu ifade edilmektedir. İki kez baypas olmuş bir hastada göğüs ağrısı varsa mutlaka eforlu EKG, anjiyografi gibi ileri tetkik yapılması ve istirahat sonunda muayene kaydı konulması gerekir. Genellikle kendiliğinden iyileşebilecek basit hastalıklara verilen istirahatlerde muayene kaydı konulmaz. Bu tür ciddi hastalıklara verilen istirahatlere muayene kaydı konulması tıbbi gerekliliktir. Bu veriler Org. Taşdeler'e verilen raporun düzmece olduğunu açıkça göstermektedir."

Duruşma iddianamenin ikinci bölümünün 668'inci sayfasının okunması tamamlandı. Mahkeme Başkanı Atilla Rahman davaya 24 Nisan Çarşamba günü devam edileceğini belirterek oturuma ara verdi.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Savaş Durumu Belgeleri Pandora'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement