Suriye Barış Görüşmeleri Ertelendi - Son Dakika
Güncel

Suriye Barış Görüşmeleri Ertelendi

Bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde başlaması planlanan Suriye barış görüşmeleri gecikiyor. Türkiye'nin PYD rahatsızlığının bu gelişmede etkili olduğu konuşuluyor.

25.01.2016 10:47  Güncelleme: 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelere kimin katılacağı konusunda net bir mutabakat sağlanmadan davetiyelerin gönderilmeyeceğini ifade etti ve "24 ila 48 saatlik gecikme, toplantının hiç olmamasından daha iyi" dedi.

Laos ziyareti sırasında konuşan Kerry, Cenevre'den nasıl bir sonuç elde edilebileceği konusunun, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi ile muhalif grupların elinde olduğunu da vurguladı.

KERRY: ATA ZORLA SU İÇİREMEZSİNİZ

"Kalıcı barışın sağlanması konusunda ciddi olmaları gerek. Eğer ciddiyetle yaklaşmazlarsa savaş devam eder" diyen Kerry, 'Atı suya kadar götürebilirsiniz ama zorla su içiremezsiniz' ifadesini kullandı.

Barış görüşmelerinin başlayabilmesi için Birleşmiş Milletler'in bir çerçeve oluşturduğunu ifade eden Kerry, ülkenin geleceğine Suriyelilerin karar vereceğini ifade etti.

MUHALİFLERİN 3 TEMEL TALEBİ VAR

Beşar Esad yönetimi Cenevre toplantılarına hazır olduğunu söylüyor. Ancak muhalif grupların oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi, masaya oturmadan önce hükümetin 3 temel talebi yerine getirmesini istiyor:

- Hava operasyonlarının durdurulması

- Devam eden kent kuşatmalarının kaldırılması

- Tutukluların serbest bırakılması

SURİYE TAVİZ VERMEMEKTE KARARLI

BM Güvenlik Konseyi'nin Aralık ayında aldığı Suriye kararında da Suriye hükümetinden bu adımları atması talep edilmişti. Ancak Suriye hükümetinden yapılan son açıklamada, görüşmelerin öncesinde yeni tavizlerin verilmeyeceği vurgulandı.

TÜRKİYE İLE PYD ANLAŞMAZLIĞI

Cenevre görüşmelerinin önündeki bir diğer engel ise Suriye'nin kuzeyinde etkin olan Kürt güçleri YPG'nin siyasi kanadı PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) durumu.

PYD'yi 'Terör örgütü' olarak kabul eden Türkiye'nin, grubun Cenevre toplantılarına davet edilmesi durumunda görüşmeleri boykot edeceği öne sürülmüştü.

"KÜRTLER CENEVRE'DE TEMSİL EDİLMELİ"

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura'nın, PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim ile Belçika'nın başkenti Brüksel'de görüştüğü ve PYD'nin katılımına dair 'her an' bir değişiklik olabileceğini söylediği de ifade edildi.

Salih Müslim ise toplantıda Kürtlerin temsil edilmemesi halinde Cenevre görüşmelerinden sonuç çıkmayacağını iddia etmişti.

SURİYE ORDUSU İLERLİYOR

Cenevre görüşmelerinin öncesinde, Suriye'de ise Suriye ordusu Lazkiye kenti yakınlarındaki muhalif gruplara yönelik operasyonlarına hız verdi. Suriye devlet televizyonu, Lazkiye yakınlarındaki Rabia kentinin, Suriye ordusu ve orduya destek veren Hizbullah güçleri tarafından ele geçirildiğini açıkladı. Ordu, son bir hafta önce de yine Lazkiye yakınlarındaki stratejik Salma kasabasını ele geçirmişti.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Suriye ordusu komutanı, "Gelecek haftalarda tüm Lazkiye'nin silahjlı gruplardan temizlendiğini söyleyebileceğiz" dedi.(Kaynak: BBC Türkçe)

Suriye Barış Görüşmeleri Ertelendi

Son Dakika Güncel Suriye Barış Görüşmeleri Ertelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • 200 spartali kurd: sabah aksam kardes naralari atan turkler kurdlugu kurdistani savunan kurdlere bu dusmanliginiz elinde sonunda sizi felakete goturecek sizin yaninizda yer alan kurdleri Izmir Bursa Ankara yerlestirin ama biz yurtsever kurdler ana toprklarimizi birakmayacagiz ... bize kardes demeyin basbakanizda cumhurbaskanizda demesin cunku yalanci cocuklara benziyorlar 34 15 Yanıtla
  • bavyera : yahu arkadaş nedir bu sizin kürt düşmanlığız pyd oranının vatandaşları değilmi suryedeki bütün grupların katılmasına bişey demiyorsunuz bi tek kürtlere mi gücünüz yetiyor ALLAH sizi bildiği yapsın 27 14 Yanıtla
  • GERÇEKÇEK: Helal olsun kendi halkını toprağını koruyan pyd ye 23 16 Yanıtla
  • Reis : Yasasin Putin Yasasin PYD 17 17 Yanıtla
  • beyoglu34: TURKIYENIN ISTEDIGI ISIT LE AYNI MASADA YER ALMAK SANIRIM 15 11 Yanıtla
  • Digorlu 36: biji PYD YPG ve Peşmerge 9 11 Yanıtla
  • lütfü: bi erkek neden avradının fistanını giyerki merak ediyorum 9 8 Yanıtla
  • TC: herkesin hesabı varsa ALLAH ında var hesabı kafanızı yormayin 11 1 Yanıtla
  • urfalı: BOŞ VER RUSYA TEMİZLİĞE DEVAM RUSYA ARTIK SURİYE SENİNDİR SURİYEYİ İŞDİLİLERE BIRAKMAZ RUSYA SINIRLARIDA YPG NİN ELİNE GEÇECEK BUNDAN BAŞKA YOLU YOK 6 3 Yanıtla
  • 200 spartali kurd: CVP, verenlere cvp,,, siz ilk okuldan universtelere kadar yalandan dolandan tarih ogreten ogretmenlerinize su soruyu bir gun sorsaydiniz ogretmenim biz altan daglarinda geliyoruz peki neden atalarimiza benzemiyoruzda biz kurdlere ermenilere yunanlara italyanlara benziyoruz diye sorsaniz ......o zaman yurdunuz tipiniz diliniz dininiz topraklariniz nere biz nere diye dusunurdunuz ama o kadar karismisinizki normal olarak aklinizda karismis tipiniz gibi. ATALARINIZA babalariniza dusmanlik yapmayin . 4 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement