Suriye Geçici Hükümet Binasına Tepki - Son Dakika
Güncel

Suriye Geçici Hükümet Binasına Tepki

Suriye Geçici Hükümet Binasına Tepki

Gaziantep’te bulunan 20 sivil toplum kuruluşu, düzenledikleri ortak basın açıklamasında Suriye geçici hükümet binasını istemediklerini belirtti.

10.12.2014 15:14

Gaziantep'te bulunan 20 sivil toplum kuruluşu, düzenledikleri ortak basın açıklamasında Suriye geçici hükümet binasını istemediklerini belirtti.

Gaziantep'te bulunan Suriye geçici hükümet binası önünde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Gaziantep'in güvenilir bir kent olmaktan çıktığını ve başta Suriye olmak üzere batılı devletlerin kentte bulunan unsurlarının kaldırılmasını istediler.

Basın açıklamasından önce bir konuşma yapan Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereççi, "Gaziantep'te yaşayan insanlar ve bulunan tüm unsurlar sahipsiz bir duruma getirildi. Onun için biz diyoruz ki Gaziantep kendi kendine mutlaka sahip çıkmalıdır. Ümit ediyoruz ki toplantımız bu ateşin başlangıcı olur. Gaziantep bütün sorunlarında, her zaman olduğu gibi kendi kendine sahip çıkar. 1920'li yıllardan bu yana ilk defa bu kadar büyük sorunlarla karşı karşıyayız. 1920'deki sorunları binlerce şehit vererek, bedelini ağır ödeyerek başımızdan def ettik. Şimdiki sorunlarımız da 1920'dekiler kadar büyük bir hale gelmeye başladı. Kentimizin güvenlikle ilgili sorunu yoktu ama son 3-4 yılda bu oluşmaya başladı. Maalesef siyasi tercihler sonucu Gaziantep bir belirsizlikler şehri haline getirildi" dedi.

Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklamasını Gaziantep Meslek Odaları Başkanı İrfan Demirci okudu. Demirci basın açıklamasından önce yaptığı konuşmada, "Bu kentte Suriyeli sığınmacılardan dolayı çok ciddi sorunlar var. Hem Suriyeli sığınmacıların sorunları var, onların sorunlarından da bize yansıyanlar var. Biz artık güvenli bir kentte yaşayamıyoruz. Sivil inisiyatif olarak bizim talebimiz, güvenli bir kentte yaşamak, bu kentin sokaklarında, caddelerinde korkmadan yürüyebilmektir. Biz bunu istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına, Sayın Başbakana, Sayın Dışişleri Bakanına, Sayın İçişleri Bakanı ile bu kentin yöneticileri olan Sayın Valimize ve Sayın Milletvekillerimize bu talebimizi ve tedirginliklerimizi demokrasilerin vazgeçilmezi sivil inisiyatif olarak dile getirmek istiyoruz" dedi.

Demirci basın açıklamasında, "Ortadoğu'da bir türlü bitmeyen gözyaşı ve kanın, durmayan savaşların etkisini yaşamaya devam ediyoruz. Bu olumsuz etki yanı başımızdaki savaşın şiddetini hissetmenin ötesine geçmiştir. Bölgemizdeki savaşın bir an önce sona ermesi, ülkemizin bu savaştan taraf olmaması gerektiğinin de altını çizmek isteriz. Türkiye'nin kendi iç sorunlarından dolayı barışa, huzura şiddetli bir biçimde gereksinimi vardır. Ülkemiz son 40 yılını demokratik bir ülkede olmaması gereken anlamsız çatışmalara kurban etmiştir. Bu sürede binlerce canımızı, değerimizi, yurttaşımızı kaybettik. Son yıllarda bizim olmayan savaşta, geçtiğimiz yıl Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 52 yurttaşımız sınırın diğer tarafından kaynaklanan cani bir terör saldırısında hayatını kaybetmiştir. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, sınır boyunda Türkiye tarafına Suriye'den düşen bomba ve mermilerle çok sayıda vatandaş evinde, işinde, okulda yaşamından olmuştur. Niğde'de Temmuz ayında polis, asker ve vatandaşlarımız yine Ortadoğu orijinli radikal terör örgütlerince şehit edilmiştir. 2012 yılı Ağustos ayında Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde yapılan bombalı terör saldırısında 9 yurttaşımız şehit olurken, 6-7 Ekim'de Şahinbey ilçesindeki olaylarda ise 5 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Bunlar ülke gündeminde canlılığı halen süren olaylardır. Durum böyleyken ABD Büyük Elçiliğinden yapılan bir açıklamada, kentimizde bulunan Suriye'deki muhaliflerin geçici hükümet binasına saldırı istihbaratından söz edilmektedir. Bu açıklamayla ABD vatandaşlarına güvenlik ve bölgeyi terk edin uyarısı verilmiştir. ABD Büyük Elçiliğinin bu açıklaması her ne kadar yetkililerce güvenilmez kabul edilse de, siyaseten bir algı operasyonun parçası olma ihtimali bulunsa bile, başta bu bina olmak üzere kentimizdeki bazı binalarda Suriyeli ve bazı batılı devletlerin personellerinin yürüttüğü faaliyetler Gaziantepliler tarafından endişeyle izlenmektedir. Bu durum kentte yaşayan insanların güvenliğini ve huzurunu tehdit etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, Suriye'den kaçıp ülkemize sığınan insanlar için olağanüstü yardımlar yapmış. milyarlarca Dolar kaynak aktarmıştır. Yurttaşlarımız ise yine devletin bu çabalarına paralel olarak iş ve AŞ yardımlarında bulunmuş ve kucak açmıştır. İnsani boyutu dışında bu savaşın siyasi ve askeri tarafı olma işi bu ülkede yurttaşların canına, malına kast etmektedir.

Kentimizin akademik meslek odaları ve Gaziantep Kulübü olarak, yetkililere kent ve bölge sakinlerinin güvenliklerinden sorumlu olduklarını hatırlatırken, hemşehrilerimizle birlikte endişemizin ortadan kalkması için bu yapının ve Gaziantep'teki her türlü dış kaynaklı örgütlenme mekanlarının kentimizden çıkarılmasını istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

Topluluk, basın açıklamasından sonra sessiz bir şekilde dağıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Suriye Geçici Hükümet Binasına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement